Olejki eteryczne

Olejek lawendowy

Olejek lawendowy

Zapach lawendy to jeden z najpiękniejszych aromatów kwiatowych. Roślina ta ma bardzo pomocne właściwości terapeutyczne, co z chęcią wykorzystuje medycyna ludowa oraz aromaterapia. Olejek lawendowy jest jednym z najpopularniejszych, a jednocześnie najlepiej poznanych i najbezpieczniejszych olejków eterycznych. Jak pozyskuje się olejek z kwiatów lawendy i w jaki sposób możemy go wykorzystać?

Olejek lawendowy wg badań Rene Gattefosse?

Błogi, słodki i kojący aromat olejku lawendowego to podstawa aromaterapii. Zna go doskonale każdy aromaterapeuta, a zwolennicy tej metody ubóstwiają olejek z lawendy za jego właściwości lecznicze. To właśnie olejek lawendowy jest najstarszym produktem aromaterapii. Jego właściwości opisał i spopularyzował Rene Gattefosse, francuski chemik, który ukuł też pojęcie aromaterapii i został uznany za ojca tej metody terapeutycznej. Olejek lawendowy pozyskiwany jest poprzez destylację parą wodną wonnych liści i naziemnych części ziela lawendy lekarskiej, zwanej też wąskolistną. Lawenda pochodzi z górzystych terenów obszaru Morza Śródziemnego, ale jest uprawiana również na południu Afryki, we Francji, Bułgarii, w Australii i wielu rejonach Azji.

Skład olejku lawendowego

Olejek lawendowy należy do najlepiej Przebadanych surowców aromaterapeutycznych. Potwierdzono m.in. jego właściwości nasenne, przeciwlękowe, uspokajające, a także stymulujące układ odpornościowy. Bez wątpienia lawenda posiada również działanie bakterio- i wirusobójcze, a także insektobójcze. Olejek możemy wykorzystać ponadto jako naturalny środek na ból i napięcie nerwowe lub mięśniowe. Składniki, które w głównej mierze odpowiadają za te właściwości to alkohole i estry, a także garbniki, kumaryny oraz sole mineralne. W olejku z lawendy dominują takie związki jak linalol i octan linalolu, limonen, pineny, borneol, kamfora, terpineol, kariofilen oraz kwas rozmarynowy.

Olejek lawendowy

Inne właściwości olejku lawendowego

Olejek lawendowy ma też wiele innych, nieco mniej znanych właściwości. Pomaga m.in. chorym na demencję, ochrania wątrobę i stymuluje wydzielanie żółci, ma działanie przeciwreumatyczne. Łagodzi stany zapalne skóry i wspomaga jej regenerację, przydaje się w leczeniu owrzodzeń, trądziku, liszaju czy chorób skóry głowy. Lawenda wspomaga leczenie infekcji jamy ustnej oraz przyspiesza terapie stanów zapalnych gardła i górnych dróg oddechowych. Jest też rośliną odstraszającą komary i łagodzącą podrażnienia po ich ukąszeniach. Aby swędzenie i ból po ugryzieniu były mniej dokuczliwe, wystarczy miejsce wkłucia posmarować olejkiem lawendowym. W przypadku innych dolegliwości najlepiej sprawdzą się masaże z udziałem olejku lawendowego, a także inhalacje. Masaże mają przede wszystkim działanie przeciwbólowe i rozluźniające na mięśnie, pomagają pozbyć się nerwobólu i migrenowego bólu głowy. Inhalacje zaś wpływają kojąco na układ oddechowy oraz są najskuteczniejsze w dolegliwościach psychicznych, takich jak depresja, lęki i długotrwale utrzymujące się napięcie nerwowe.

Olejek lawendowy w kosmetyce i pielęgnacji skóry

Substancje lotne zawarte w lawendzie mają działanie Antyseptyczne, bakteriobójcze, przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Właściwości te sprawiły, że olejek lawendowy uznaje się jako jedną ze skuteczniejszych metod leczenia trądziku, stanów zapalnych cery i wyprysków. Surowiec ten, obok olejku z drzewa herbacianego, jest jedynym, który można stosować bezpośrednio na skórę twarzy, punktowo, bez uprzedniego rozcieńczania w innym oleju. Olejek z kwiatów lawendy wykorzystywany jest również do polepszania właściwości mydeł, nadawania aromatu kosmetykom, znajdziemy go w kremach oraz produktach do pielęgnacji włosów. Jego obecność w szamponie wynika stąd, że pomaga wyleczyć łupież i stymuluje włosy do wzrostu, zapobiegając ich wypadaniu.

Olejek lawendowy możemy łączyć z: olejkiem cytrynowym, tymiankowym, pomarańczowym, bergamotowym, eukaliptusowym, z drzewa herbacianego, rumiankowym, cedrowym, rozmarynowym, geraniowym, szałwiowym, neroli, z mięty pieprzowej, kardamonowym, z trawy cytrynowej, grejpfrutowym.