Poradnik

Kamfora – właściwości i zastosowanie znikającego mazidła

Kamfora

Kamfora to roślinny związek organiczny, zaliczany do terpenów. Jest powszechnie stosowana w kosmetykach i produktach aptecznych. Zarówno kamfora, jak i olejek kamforowy stanowią bardzo interesujące surowce tak z punktu widzenia chemika, zielarza, medyka, a także kosmetologa. Sprawdź, gdzie znaleźć kamforę, jak powstaje i do czego można ją zastosować!

Kamfora – sposób pozyskiwania

Naturalnym surowcem, z którego pozyskuje się kamforę oraz olejek kamforowy jest jedna z odmian cynamonowca. Cynamonowiec kamforowy to około 50-metrowe, solidne i odporne, a także długowieczne drzewo, rosnące w stanie dzikim na Tajwanie, w Japonii, Wietnamie i w Chinach. W krajach tych kamforowiec występuje w symbolice oficjalnej i religijnej, ma znaczenie kulturalne, przemysłowe i kulinarne. Drzewo służy m.in. do produkcji wysokiej jakości mebli, instrumentów muzycznych i jest wykorzystywane w rzeźbiarstwie. Z kolei sama kamfora bywa stosowana jako słodki dodatek do potraw w kuchni indyjskiej. Cynamonowiec kamforowy nadaje się również do upraw, w czym przoduje Afryka, Sri Lanka, Australia oraz Ameryka Północna.

Właściwości fizyczne i chemiczne kamfory oraz olejku kamforowego

Najpopularniejszym produktem czystym, mającym w swoim składzie kamforę jest powszechnie stosowany m.in. w farmacji olejek kamforowy. Surowiec ten występuje w maściach i w innych produktach do stosowania zewnętrznego, głównie na skórę i w celu inhalowania dróg oddechowych. Olejek kamforowy otrzymuje się z kory i korzeni cynamonowca kamforowego, standardową metodą destylacji z parą wodną. Kamfora to nic innego jak frakcja stała olejku kamforowego. Ma ona wygląd białych kryształów, konsystencję zbliżoną do wosku, bardzo intensywny zapach i sublimuje w temperaturze pokojowej – stąd popularne powiedzenie, że coś lub ktoś „zniknął jak kamfora”.

Kamfora

Kamfora ma zastosowanie nie tylko w lecznictwie i w kulinariach. Jest używana także do produkcji perfum, lakierów, kauczuku i produktów takich, jak kulki na mole. O wiele bardziej powszechny jest z kolei olejek kamforowy. Kamfora stanowi 50% jego składu, pozostałe związki to borneol, pinen, borneol, linalol, safrol, felandren i terpineol. To właśnie ich mieszaninie olejek kamforowy zawdzięcza bardzo intensywny zapach. Kamfora i olejek, z którego jest ekstrahowana mają też bogate właściwości, odgrywające ważną rolę w lecznictwie i medycynie naturalnej.

Po pierwsze substancje te wpływają korzystnie na funkcjonowanie układu oddechowego Podczas infekcji. Sprawdzają się zwłaszcza na początku choroby, ułatwiają oddychanie, łagodzą stan zapalny, ból głowy, ból mięśni, kaszel, zatokowy ból głowy, zapalenie oskrzeli, działają antyseptycznie. W celu wspomożenia dróg oddechowych podaje się przede wszystkim maści (do smarowania klatki piersiowej), a także krople i syropy. Kamfora daje przyjemne i poprawiające komfort uczucie chłodu na skórze.

Kamfora ma wielokierunkowe, korzystne działanie na skórę. Związek ten rozszerza naczynia krwionośne, usprawnia krążenie i w ten sposób poprawia metabolizm. Ma poza tym Właściwości rozkurczowe – jego podanie zewnętrzne (np. poprzez nacieranie maścią, balsamem czy nalewką) przynosi rozluźnienie spiętych mięśni i przeciwdziała nerwobólom oraz bolesnym skurczom. Kamforę mogą wykorzystywać osoby narzekające na reumatyzm. Działanie uśmierzające i przeciwbólowe kamfory wynika stąd, że poraża ona zakończenia nerwów czuciowych. Dzięki temu można ją wykorzystać również w celu minimalizowania obrzęków.

Kamfora wykazuje cenne właściwości przeciwdrobnoustrojowe, głównie wobec bakterii i grzybów, sprawdzi się więc w terapii zakażeń skóry o podłożu Bakteryjnym i grzybiczym. Z jej pomocą można złagodzić przebieg trądziku i innych zaburzeń funkcjonowania naskórka. Znana jest ponadto praktyka podawania olejku kamforowego w terapii zapalenia ucha, zwłaszcza u dzieci. Specjaliści z obszaru laryngologii mają jednak podzielone zdania co do korzystnego wpływu kamfory na narząd słuchu.

Kamfora w kosmetyce i produkcji perfum

Znajdziemy ją głównie w lakierach do paznokci, pomadkach i innych Kosmetykach kolorowych. W kosmetykach do pielęgnacji cery łagodzi zmiany trądzikowe oraz zaczerwieniania i obrzęki. Wykazuje też działanie odświeżające i keratolityczne, dlatego bywa składnikiem kremów do stóp. Zapach kamfory jest nam znany również z perfum.