Schorzenia

Zioła wzmacniające odporność

Zioła wzmacniające odporność

Wiele ziół oraz warzyw ma działanie przeciwbakteryjne czy stymulujące odporność. Większość z nas wie o nieocenionych pod tym względem walorach czosnku i cebuli, jednak inne rośliny również zasługują tutaj na uwagę. Możemy wykorzystywać je profilaktycznie lub w przebiegu infekcji. Odporność podniesiemy za pomocą ziołowych naparów, syropów, przetworów, a także nalewek i miodów.

Immunostymulujący czystek

Zioła wzmacniające odporność – które warto pić w profilaktyce chorób i infekcji? Ziele czystka nie tylko oczyszcza organizm z toksyn. Czystek wpływa korzystnie także na układ trawienny i krwionośny. Ma poza tym działanie przeciwzapalne, dzięki sporej zawartości polifenoli. Stąd wiele osób traktuje go jako remedium na przeziębienie i grypę.

Jednak swoją popularność czystek zyskał głównie dzięki właściwościom immunostymulującym. Wykazuje skuteczne działanie w profilaktyce infekcji dróg oddechowych, a także chorób nowotworowych. Czystek nie zawiera ponadto żadnych substancji szkodliwych czy toksycznych, więc można go uznać za jedno z bezpieczniejszych ziół. Na dodatek wpływa na łagodzenie przebiegu reakcji alergicznych.

Dzika róża pełna witaminy C

Herbatka z dzikiej róży, a także jej przetwory – nalewki, konfitury i dżemy (najlepiej te niedosładzane cukrem) są Bogatym źródłem witaminy C. Dzika róża zawiera jej znacznie więcej niż cytrusy i inne owoce uznawane za najlepsze źródło tej substancji.

Lipa, czarny bez i malina na przeziębienie

Wszystkie wymienione wyżej rośliny znajdują zastosowanie w terapii przeziębienia. Mają działanie napotne, wykrztuśne, moczopędne i osłonowe. W czasie wzmożonego ryzyka infekcji warto zaopatrzyć się w susz lipowy, a także czarny bez do przyrządzania naparów. W kuracji przeziębień sprawdza się ponadto syrop z czarnego bzu, który jest bogaty w witaminy oraz minerały i może skracać czas trwania infekcji.

Ponadto przez cały rok warto jeść miody – lipowy i malinowy działają antybakteryjnie i terapeutycznie. Lipowy pomaga łagodzić kaszel i ochrania drogi oddechowe, z kolei malinowy działa napotnie i pomaga przy gorączce. Miód w umiarze powinniśmy jednak zażywać nie tylko jesienią i zimą. Jest to bowiem element diety, który może w zasadniczy sposób wpłynąć na zwiększenie naszej odporności, o ile spożywamy go regularnie.

Czarnuszka – moc odporności z ziaren i oleju

Niewielkie ziarna czarnuszki mają niesamowitą moc wzmacniania organizmu. Od kilku sezonów popularny jest w szczególności olej z czarnuszki – bardzo intensywny w smaku, gorzki i ostry. Nie każdy ma w sobie tyle woli, by przemóc się i go polubić, jednak warto codziennie zażywać pewną jego ilość. Do smaku i aromatu oleju można się zresztą przyzwyczaić. Olej można połączyć również z miodem lub regularnie dodawać do potraw (uwaga: zbyt duża ilość znacząco zmieni smak). Czarnuszka może być suplementowana nawet przez małe dzieci. Ma udowodnione, silne właściwości immunostymulujące i przeciwzapalne. Jest ponadto sprawdzonym surowcem do walki z chorobami skóry, takimi jak łuszczyca czy AZS.

Zioła uspokajające – rumianek, melisa, lawenda

Działanie uspokajające i relaksujące ziół możemy wykorzystać w celu budowania odporności. Organizm przytłoczony stresem i nadmiarem obowiązków jest o wiele bardziej podatny na zmiany chorobowe i różnego rodzaju infekcje. Stres, zwłaszcza długotrwały, bardzo szybko i w znaczącym stopniu obniża odporność.

Wybrane zioła pomagają z kolei uporać się z nadmierną nerwowością, znoszą napięcia, pomagają się uspokoić oraz zadbać o większy komfort psychicznych. Zioła uspokajające takie jak melisa, rumianek czy lawenda, stanowią też bogate źródło soli mineralnych i Przeciwzapalnych związków fenolowych, garbników oraz olejków eterycznych. Są to najpopularniejsze zioła na uspokojenie i łagodzenie napięć, choć w świecie ziół znajdziemy jeszcze więcej surowców o takim działaniu.

Wszystkie wspomagają także zdrowy sen – kolejny bardzo ważny element budowania i podtrzymywania odporności. Rumianek i lawenda mają ponadto Działanie antybakteryjne. Zioła uspokajające najlepiej wykorzystywać w formie aromaterapii. Olejki eteryczne możemy stosować w kominkach aromaterapeutycznych, kąpielach i masażach olejowych. Zarówno melisę, rumianek, jak i lawendę warto popijać przed snem.

Zioła wzmacniające odporność

Zioła antybakteryjne

Działanie antybakteryjne czy odkażające ma wiele ziół, także tych używanych na co dzień w kuchni. Oregano, tymianek, cząber czy ich kuzynka macierzanka skutecznie wspomogą walkę z bakteriami zalegającymi zarówno w układzie oddechowym, jak i trawiennym.

Jeżówka purpurowa

Jeżówka to roślina kwitnąca o walorach ozdobnych. Z ogródka możemy ją jednak przenieść do domowego zielnika. Jeżówka hamuje namnażanie się drobnoustrojów, Działa przeciwgorączkowo, napotnie i przeciwbólowo. Podczas jej stosowania musimy trzymać się pewnych zasad – preparatów na bazie tego ziela nie stosujemy dłużej niż miesiąc, a niektóre źródła proponują nawet kuracje 10-dniowe. Jeżówkę poleca się osobom o obniżonej odporności, powinny jednak zrezygnować z niej pacjenci zażywający leki immunosupresyjne i z agresją immunologiczną, a także kobiety w ciąży.

Aloes dba o mikroflorę jelit

Sok lub żel z aloesu ma wspaniałe oddziaływanie na stan flory bakteryjnej jelit. Ponadto wpływa osłonowo i regenerująco na układ trawienny. Właściwy stan flory jelitowej to z kolei Podstawa silnej odporności. Aloes sprawdzi się też w profilaktyce chorób wirusowych i o przebiegu bakteryjnym, wzmocni organizm dzięki bogatej zawartości witamin, minerałów i substancjo biostymulujących. Niestety, bywa także przyczyną reakcji alergicznych i nie powinien być stosowany przez kobiety w ciąży oraz karmiące piersią.

WAŻNE! Stosując zioła na podniesienie odporności, pamiętajmy, aby wcześniej poradzić się w tej materii doświadczonego zielarza lub dokładnie sprawdzić informacje o ich stosowaniu. Niektóre z nich są całkowicie bezpieczne, inne należy dawkować ostrożnie.