Olejki eteryczne

Olejek z drzewa herbacianego

olejek z drzewa herbacianego

Aromaterapia okazuje się naprawdę skuteczna w leczeniu trądziku i niekorzystnych zmian w obrębie naskórka. Olejki eteryczne zawierają bowiem wiele substancji o działaniu przeciwdrobnoustrojowym, które efektywnie rozprawiają się bakteriami czy grzybami. Olejek z drzewa herbacianego jest niewątpliwie najczęściej polecanym surowcem przeciwtrądzikowym. Dowiedzmy się, jak powstaje i w jaki sposób należy go stosować.

Drzewo herbaciane z Australii i Nowej Zelandii

Drzewo herbaciane, z którego ekstrahowany jest olejek z drzewa herbacianego, to wysoki, około 7-metrowy krzew, rosnący naturalnie wyłącznie na terenie Australii i Nowej Zelandii. Należy do rodziny mirtowatych, a z prawdziwą herbatą ma niewiele wspólnego. Tak naprawdę gatunek ten nosi nazwę Melaleuca alternifolia, z angielskiego Tee Tree Oil. Został tak nazwany przez kapitana Jamesa Cooka, który po przybyciu do Australii zaparzał jego liście na wzór parzenia herbaty, podpatrując ten zwyczaj u Aborygenów. Obecnie drzewo herbaciane, a dokładnie jego wypełnione olejkiem lancetowate listki, stosuje się głównie do produkcji olejku eterycznego.

olejek z drzewa herbacianego

Olejek z drzewa herbacianego w leczeniu trądziku

Olejek z drzewa herbacianego jest jednym z najczęściej stosowanych w Ziołolecznictwie i aromaterapii. Uznaje się go również za jeden z najbezpieczniejszych – stężenie substancji czynnych w wysokiej jakości surowcu jest tak obliczone, by olejek jak najmniej drażnił skórę. Rzadko stosuje się go do inhalowania, wdychania czy w masażach aromaterapeutycznych. Jest przeznaczony przede wszystkim do aplikowania na skórę problemową – przede wszystkim na cerę dotkniętą trądzikiem.

Badania wykazały, że substancje zawarte w olejku z drzewa herbacianego to grupa ponad 100 związków bioaktywnych, które tworzą silną broń w walce z 32 szczepami bakterii, określanymi jako trądzikotwórcze. Absolutnie najważniejszym z tych komponentów jest terpinen-4-ol, odpowiedzialny w główniej mierze za działanie bakteriobójcze i przeciwgrzybicze. Ponadto w olejku z drzewa herbacianego znajdziemy takie komponenty jak: ɣ-terpinen, ɑ-terpinen, ɑ-terpineol, ɑ-pinen, 1,8-cyneol, limonen, p-cymen, myrcen czy felandren. Zawartość terpinen-4-olu w olejku eterycznym jest zależna m.in. od czasu destylacji liści. Olejek z drzewa herbacianego powstaje poprzez destylację z parą wodną.

Około 30-minutowa destylacja liści daje najbardziej optymalną zawartość terpinen-4-olu. Najlepszej jakości i najkorzystniej działający olejek nie może zawierać mniej niż 30% stężenia tego związku. Ważna jest także zawartość 1,8-cyneolu, który stanowi najbardziej drażniący związek w całym surowcu. Jego stężenie nie powinno przekraczać 15%. Standardy australijskie Obligują producentów do zachowania tych proporcji.

Olejek z drzewa herbacianego – właściwości

Liście drzewa herbacianego dają olejek przezroczysty lub o barwie jasnożółtej. Ma on dość ostry, korzenny zapach, dlatego rzadko stosuje się go w kominkach czy dyfuzorach. Wiele osób ocenia go jako nieprzyjemny i wyjątkowo silny. W kosmetyce jest jednak niezastąpiony w terapii trądziku i innych zmian skórnych wywołanych przez bakterie. Olejku nie powinno się stosować na skórę bezpośrednio, choć niektórzy zwolennicy tej metody uznają podanie punktowe nierozcieńczonego olejku na pojedyncze wypryski. Mimo wszystko najlepiej stosować go w Stężeniu 1-10% w wybranym kosmetyku (tonik, pianka do mycia, krem), co pozwala bezpiecznie kontynuować terapię nawet przez pół roku.

Olejek z drzewa herbacianego Wspomaga nie tylko leczenie trądziku. Możemy go użyć również przy zaburzeniach pracy gruczołów łojowych, łuszczycy, łupieżu, grzybicy skóry, głowy, zapaleniu skóry, owrzodzeniach, żylakach, czyrakach czy odciskach. Ponieważ wnika znacznie w głąb naskórka, warstwa rogowa nie może być uszkodzona. Olejku nie powinno się stosować u dzieci poniżej 6. roku życia, może być natomiast wykorzystywany przez kobiety w ciąży. Ponadto olejek z drzewa herbacianego jest naturalnym konserwantem, przedłużającym trwałość kosmetyków. Można go również dodawać do prania w celu zabicia drobnoustrojów, np. gdy pierzemy pieluszki wielorazowe.