Olejki eteryczne

Olejek eukaliptusowy

Olejek eukaliptusowy

Eukaliptus nie ma sobie równych, gdy potrzeba nam prawdziwego orzeźwienia. Jego aromat jest mocny i czysty, przynosi ulgę w wielu dolegliwościach i cudowne uczucie świeżości podczas zabiegów higienicznych. Olejek eukaliptusowy to absolutna koncentracja tych właściwości. Z tego względu należy stosować go ostrożnie. W jakich okolicznościach najlepiej sięgnąć po olejek z eukaliptusa?

Pochodzenie olejku eukaliptusowego

Eukaliptus jest charakterystycznym elementem flory australijskiej. Jego ciemnozielone, lancetowate liście to jedyne pożywienie misiów koala. Drzewo w naturalnych warunkach dorasta do 25-30 metrów wysokości i obejmuje liczne gatunki, występujące głównie w Australii i Tasmanii, skąd pochodzi, ale też w wielu innych obszarach tropikalnych. Nawet, jeśli nie mieliśmy okazji na żywo zobaczyć okazałego eukaliptusa lub nie dotarliśmy do wiecznie zielonego lasu eukaliptusowego, zapewne i tak doskonale znamy jego najważniejsze właściwości. Olejek eukaliptusowy znajduje się bowiem w składzie chociażby odświeżających cukierków do ssania, płynów do higieny jamy ustnej czy w pastach do zębów. A to niejedyne produkty, w których możemy go znaleźć.

Olejek eukaliptusowy – charakterystyka

Choć eukaliptus obejmuje kilkaset gatunków drzew, tylko nieliczne spośród nich przeznaczane są na wyrób olejków eterycznych. Najbardziej eksploatowany pod tym kątem jest eukaliptus właściwy, którego ekstrakty wykorzystuje się w lecznictwie, kosmetologii oraz aromaterapii. Pochodzą one z liści i kory, a także białych kwiatów eukaliptusa. Olejek eteryczny o charakterystycznym zapachu pochodzi z liści i górnych części świeżych gałęzi. Surowiec pozyskuje się jak większość olejków eterycznych – metodą destylacji z parą wodną. Nawet, jeśli dopiero stoimy przed zakupem oryginalnego, czystego olejku eukaliptusowego, bardzo dobrze znamy jego zapach z wielu innych dość powszechnie stosowanych specyfików i farmaceutyków.

Za najważniejsze właściwości olejku oraz rzeczony zapach odpowiada przede wszystkim eukaliptol (w składzie występujący także pod nazwą cyneol), terpen o zapachu i właściwościach charakterystycznych m.in. dla kamfory. Poza tym substancje lotne zawarte w eukaliptusie i występujące w olejku to cymen, felandren, pinen, terpineol, kamfen. Olejek zawiera również aldehydy, seskwiterpeny oraz ketony.

Właściwości olejku eukaliptusowego

Właściwości olejku eukaliptusowego

Walory prozdrowotne drzewa eukaliptusowego są doskonale znane Aborygenom australijskim, którzy wykorzystują jego właściwości antyseptyczne i odświeżające. Roślina ta była tradycyjnie stosowana w zwalczaniu cholery czy malarii. Dostępny dziś na całym świecie olejek eukaliptusowy wykorzystuje się z kolei jako środek odkażający, przeciwzapalny, uśmierzający. Jest on istotnym komponentem dostępnych bez recepty preparatów wspomagających leczenie infekcji górnych dróg oddechowych. Badania wykazały, że ma działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwpierwotniakowe i przeciwgrzybiczne. W stanach zapalnych działa rozkurczowo, wykrztuśnie i zmniejsza wydzielanie śluzu w drogach oddechowych. Łagodzi przebieg grypy, przeziębienia, kataru, zapalenia gardła, krtani oraz zatok.

Pomaga w oddychaniu, zmniejsza dokuczliwość bólu głowy. Znajdziemy go w składzie aromatycznych maści do wcierania w skórę, syropów, pastylek do ssania czy plastrów ułatwiających oddychanie. Są one bardzo łatwo dostępne, jednak oryginalny olejek eteryczny (nieco droższy od typowych wyrobów aptecznych) może nam je z powodzeniem zastąpić. Nadaje się świetnie do przeprowadzenia inhalacji czy dyfuzji. Odradza się się niestety dodawania olejku eukaliptusowego do kąpieli ze względu na jego skoncentrowane, mocne działanie.

Mając pod ręką olejek z eukaliptusa, możemy poza tym skorzystać z jego innych, bardzo cennych właściwości. Jest on pomocny np. w leczeniu chorób skóry, takich jak trądzik czy łuszczyca, działa na skórę antyseptycznie, przeciwutleniająco, ochronnie i nawilżająco.

Olejek eukaliptusowy lepiej stosować oszczędnie. Nie wolno leczyć nim dzieci do 6. roku życia (niektóre źródło podają nawet, że do 12. r. ż.). Jeśli obawiamy się intensywnego działania olejku na skórę, możemy sięgnąć po hydrolat z tej rośliny, powstający jako produkt uboczny produkcji olejków.

Olejek eukaliptusowy można łączyć z olejkiem lawendowym, cedrowym, tymiankowym, cytrynowym, rozmarynowym czy miętowym.