Olejki eteryczne

Olejek bergamotowy

Olejek bergamotowy

Jego zapach znamy nie tylko z perfum i aromaterapii. Olejek bergamotowy to naturalny aromat, mocno wyczuwalny w herbacie earl grey. Cudowna woń tego olejku to jednak nie jedyna jego zaleta – substancje lotne zawarte w skórce pomarańczy bergamoty mają bowiem ciekawe właściwości terapeutyczne oraz pielęgnacyjne.

Pomarańcza bergamota – najbardziej aromatyczny cytrus

Pomarańcza bergamota, zwana pieszczotliwie bergamotką, to niewielki cytrus będący skrzyżowaniem gorzkiej pomarańczy i cytryny. Bergamotka ma w sobie też coś z limonki. Choć stanowi połączenie cech różnych cytrusów jest zupełnie wyjątkowa – głównie ze względu na wspaniały, Orzeźwiający aromat. To właśnie zapach sprawia, że bergamotkę uprawia się do celów przemysłowych. Jej owoce są jadalne, ale maja niezbyt zachęcający, cierpki i gorzki smak. Aromat natomiast wykorzystuje się zarówno w przemyśle spożywczym, perfumeryjnym, jak i kosmetycznym. Jednym z ciekawszych surowców uzyskiwanych z bergamotki jest olejek eteryczny.

Pomarańczę bergamotę rzadko jada się na surowo. Jest za to popularnym owocem bazowym w przetworach, można z niej ponadto przygotować bardzo zdrowy i niezwykły pod kątem zawartości polifenoli sok. Na polskim rynku są to jednak produkty niezbyt często spotykane. Za to wszyscy z pewnością kojarzymy zapach bergamotki. Jest to naturalny aromat, który dodaje się do napojów, przetworów, deserów czy alkoholi. Najpopularniejszym produktem aromatyzowanym bergamotką jest czarna herbata earl grey. Poza tym bergamotka bardzo często pojawia się w Kosmetykach i perfumach. Aromatyzuje się nią mydła, żele pod prysznic czy peelingi do ciała. W perfumiarstwie bergamotka wchodzi w skład klasycznych nut z gamy szyprowej.

Olejek bergamotowy – jak pachnie? Świeżo i soczyście, jak przystało na cytrusa. Poza tym jej aromat jest ciepły, głęboki, kojący zmysły. Tak właśnie można określić olejek eteryczny, destylowany z kwiatów, liści oraz skórki bergamoty.

Właściwości olejku bergamotowego

Olejek bergamotowy ma znakomite właściwości odświeżające i dezodorujące. Można go wykorzystać w produkcji domowego dezodorantu, zapachowej mgiełki, szamponu do włosów, a nawet płynu do płukania jamy ustnej. Dzięki właściwościom przeciwzapalnym i antybakteryjnym wzmocnimy dzięki niemu działanie łagodzące oraz przeciwdrobnoustrojowe różnych kosmetyków. Olejek bergamotowy sprawdzi się w pielęgnacji cery trądzikowej i skłonnej do podrażnień. Używając go, wyrównamy koloryt skóry i zmniejszymy widoczność przebarwień, blizn i rozstępów.

Olejek z pomarańczy bergamoty sprawdzi się także w pielęgnacji całego ciała – poprawi mikrokrążenie podskórne i ukrwienie, przyspieszy metabolizm, wspomoże redukcję tkanki tłuszczowej, ujędrni i wygładzi skórę. Warto pamiętać również o jego właściwościach przeciwzapalnych, łagodzących świąd i uśmierzających ból. Olejek bergamotowy możemy wykorzystać do leczenia łuszczycy, stanów zapalnych skóry głowy czy infekcji.

Olejek bergamotowy

Olejek bergamotowy – chroni przed depresją i dodaje energii

Wspaniały zapach olejku bergamotowego oczyszcza umysł i uspokaja, a jednocześnie dodaje energii. Jest sprawdzonym antydepresantem. Możemy po niego sięgać w stanach niepokoju i przygnębienia. Dodatkowo olejek ten wyrównuje i obniża ciśnienie krwi.

Olejek bergamotowy – specyfika

Olejek bergamotowy otrzymuje się metodą destylacji parą wodną skórek, kwiatów i liści pomarańczy bergamoty. Ma on charakterystyczną, ciemnozieloną barwę. W jego skład wchodzą substancje takie jak limonen, octan linalilu, linalol i beta-pinen. Z produkcji olejku bergamotowego słyną Włosi. To oni jako pierwsi wydestylowali olejek z owoców bergamotki. Co więcej, gatunek ten najlepiej ma się w Kalabrii, gdzie panuje najbardziej optymalny dla niego klimat. Aby drzewo Citrus bergamium mogło bez przeszkód owocować musi również rosnąć na terenach czystych i kontrolowanych. Jest bowiem bardzo wymagające pod kątem warunków uprawy i wrażliwe na niską temperaturę. Ma to oczywiście wpływ na cenę olejku bergamotowego. Podobnie jak fakt, że na pozyskanie kilograma tego surowca potrzeba ponad 200 kg owoców bergamoty!

Olejek bergamotowy można łączyć z olejkiem lawendowym, cyprysowym, geraniowym, jałowcowym, rumiankowym, petitgrain, neroli, melisowym, jaśminowym, ylangowym, kolendrowym czy bazyliowym.