Olejki eteryczne

Olejek geraniowy

Olejek geraniowy

Zapachowe i terapeutyczne walory geranium wykorzystuje się od czasów antycznych. Tę afrykańską roślinę w szczególności upodobali sobie starożytni Egipcjanie. Dziś olejek geraniowy jest szeroko stosowany w aromaterapii i do produkcji perfum oraz kosmetyków. Bywa dobrym zamiennikiem o wiele droższego olejku różanego.

Pochodzenie olejku geraniowego

Oryginalny olejek geraniowy pozyskuje się z liści pelargonii pachnącej, równie dobrze znanej pod nazwą geranium. Geranium pochodzi z Afryki Południowej, ale może być i jest z powodzeniem uprawiane w wielu innych rejonach świata. Ta poczciwa i bardzo pożyteczna, a także piękna roślina rośnie w domach wielu z nas. Jest bardzo często spotykana w uprawie doniczkowej i umieszczana na parapetach okien w biurach czy szkołach.

Geranium wydziela bardzo ładny, relaksujący zapach, z wyraźnie dającymi się odróżnić woniami róż oraz cytrusów. Ponadto oczyszcza powietrze. Walory zapachowe tej rośliny sprawiają, że od dawien dawna jest ona wykorzystywana w Przemyśle perfumeryjnym i kosmetycznym. Poza tym ma niebagatelne znaczenie w aromaterapii. Olejek geraniowy, pozyskiwany z zielonych liści geranium, ścinanych tuż przed zakwitem pąków kwiatowych, ma również właściwości prozdrowotne. Znany jest także jego korzystny wpływ na wygląd i stan skóry.

Właściwości olejku geraniowego

W skład olejku geraniowego wchodzą geraniol, limonen, cytronelol, felandren, linalol, sabinen, izomenton i menton, kwas geraniowy, eugenol, cytral i terpineol. Taka zawartość związków eterycznych decyduje o bogatych właściwościach Przeciwzapalnych i antyoksydacyjnych olejku z pelargonii. Ponadto surowiec ten wykazuje działanie bakteriostatyczne i grzybobójcze. Nietrudno odgadnąć, że sprawdzi się przy rozmaitych infekcjach i stanach zapalnych, przede wszystkim w odniesieniu do kondycji skóry. Olejek geraniowy wycisza cerę, łagodzi jej podrażnienia, pomaga zwalczyć trądzik i wypryski, a ze względu na duży potencjał antyoksydacyjny wpływa bardzo korzystnie na cerę dojrzałą i atroficzną, pozbawioną nawilżenia i poszarzałą.

Olejek geraniowy ma bowiem właściwości wygładzające, regenerujące i rozświetlające. Używany regularnie pomoże skórze odzyskać jej młodzieńczy blask i miękkość. Warto stosować go również na blizny, gdyż wspiera regenerację naskórka i stymuluje odbudowę komórek skóry. Olejek ten łagodzi przebieg egzemy, wspiera leczenie opryszczki, a także grzybicy skóry. Dodany do kąpieli lub stosowany w masażach i maściach pomoże pozbyć się obrzęku nóg i poprawi drenaż limfatyczny, co pomoże nam m.in. w walce z cellulitem.

Olejek geraniowy

Aromaterapia z udziałem olejku geraniowego sprawdzi się w trakcie infekcji górnych dróg oddechowych. Wdychając jego aromat, udrożnimy zatkany nos, złagodzimy obrzęk gardła i śluzówki, a także zmniejszymy ból i infekcję zatok.

Wdychanie olejku z pelargonii pachnącej generalnie bardzo korzystnie oddziałuje na cały organizm. Związki eteryczne zawarte w geranium pobudzają krążenie krwi, a jednocześnie pomagają wyciszyć się, zrelaksować i odstresować. Olejek geraniowy zapewnia błogi nastrój i łagodzi napięcie nerwowe. Poleca się go zwłaszcza kobietom po menopauzie, nie tylko jednak ze względu na właściwości relaksujące. Olejek geraniowy ma ogólny, bardzo pożądany wpływ na utrzymanie homeostazy w organizmie, a dodatkowo stymuluje produkcję estrogenu.

Olejek geraniowy a olejek różany

Pelargonie mają wiele odmian, jednak najwięcej substancji eterycznych zawiera pelargonia pachnąca, występującą pod oryginalną łacińską nazwą Geranium graveolens. Ma ona Wyczuwalny, różany zapach. Olejek eteryczny z geranium różanego bardzo często zastępuje olejek różany. Ten ostatni bowiem jest najdroższym olejkiem w świecie aromaterapii. Tańszy olejek geraniowy ma z kolei bardzo podobny zapach i wiele tożsamych właściwości. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby stosować go jako wartościowy zamiennik oryginalnego olejku różanego. Tu trzeba mieć się jednak na baczności – producenci bardzo często sprzedają olejek geraniowy jako olejek różany, znacznie podnosząc jego cenę.

Olejek geraniowy można łączyć z: olejkiem bazyliowym, lawendowym, pomarańczowym, różanym, cytrynowym, paczulowym, mandarynkowym, bergamotowym, neroli, petitgrain, jałowcowym, jaśminowym, majerankowym.