Olejki eteryczne

Olejek cedrowy

Cedry są drzewami bardzo okazałymi, wyrastającymi na kilkadziesiąt metrów wysokości. Charakteryzują się stożkową koroną, rozłożystymi gałęziami oraz wiecznie zielonymi, kilkucentymetrowymi igłami o niebieskawo-szarym odcieniu. Największe znaczenie dla aromaterapii oraz kosmetyki i perfumiarstwa ma cedr atlantycki, uprawiany w górach Atlas od pierwszej połowy XIX wieku.

Zagrożone drzewa cedrowe

Drzewo cedrowe to szczególny gatunek należący do rodziny sosnowatych. Obecnie rośnie przede wszystkim w górzystych rejonach Azji i Afryki Północnej. Pierwotnie porastało głównie rejon basenu Morza Śródziemnego oraz Himalaje. Niestety, przez setki lat obszary te zostały dość znacznie ogołocone z drzew cedrowych, stanowiących bardzo ważny surowiec do budowy statków, świątyń, elementów wyposażenia domów, instrumentów muzycznych, sprzętów sportowych czy cennych przedmiotów codziennego użytku. Lasy cedrowe nad Morzem Śródziemnym zostały ponadto wykarczowane i przekształcone w pastwiska.

Wyróżniamy cztery gatunki drzew cedrowych. Cedr libański występuje głównie w Libanie, Turcji i Syrii. Cedr atlantycki pochodzi z Algierii i Maroka, cedr himalajski rośnie natomiast w zachodniej części Himalajów, w zachodnim Nepalu, Tybecie, Afganistanie i Pakistanie. Warto wiedzieć również o cedrze cypryjskim, rosnącym oczywiście na Cyprze. A jakie właściwości ma olejek cedrowy?

Pochodzenie olejku cedrowego

Drewno, igły i szyszki cedru atlantyckiego zawierają olejki lotne, które nadają mu pełny ciepła, uspokajający i drzewno-balsamiczny zapach. W kosmetyce mamy do czynienia również z olejem cedrowym, który jest opisywany jako tłoczony z orzeszków drzewa cedrowego, jednak w rzeczywistości jest to produkt pozyskiwany z nasion limby syberyjskiej. Ma on miły zapach, bursztynowy kolor i ciekawe właściwości kosmetyczne. Z kolei olejek cedrowy jest olejkiem eterycznym, do którego pozyskania potrzebne jest drewno drzewka cedrowego, wysycone związkami lotnymi. Hydrodestylacja pozwala także pozyskać olejek z igieł, nasion, wiór i trocin. Jest on wykorzystywany w branży kosmetycznej do aromatyzowania kosmetyków pielęgnacyjnych, w szczególności mydeł.

W czasach antycznych drewno cedrowe było cenionym materiałem budowlanym, lecz wykorzystywano je głównie do wznoszenia budowli sakralnych, w których miał unosić się zapach cedru. Rośliny tej używano ponadto do balsamowania zwłok i okadzania. Otrzymywany dziś olejek cedrowy jest bardzo istotnym i lubianym komponentem perfum. Używa się go również jako środka do sprzątania oraz w produkcji pachnących kosmetyków czy środków odstraszających owady. Jednak piękny i wyjątkowy zapach cedru to niejedyna jego właściwość.

Olejek cedrowy wytwarzany jest na drodze destylacji wodnej drewna cedrowego, a także jego odpadów, igieł czy nasion. Najpopularniejszy olejek eteryczny z kory zawiera kilkadziesiąt substancji czynnych, w tym decydujące o jego zapachu i właściwościach atlantony. W olejku z igieł drzewa cedrowego obecne są przede wszystkim himachaleny oraz seskwiterpeny. W olejku cedrowym znajdziemy też kadinen, cedron, chamigren, longifolen i longipiren, a także cedren czy turneron.

Właściwości olejku cedrowego

Najważniejsze właściwości olejku cedrowego

Olejek cedrowy ma działanie uspokajające, przeciwlękowe i nasenne. Jego ciepły, drzewny zapach ułatwia wyciszenie i regenerację. Niepodważalne jest również antyseptyczne, przeciwdrobnoustrojowe oraz przeciwzapalne działanie olejku cedrowego, dlatego też wykorzystuje się go w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych. Olejek cedrowy ułatwia odkrztuszanie, łagodzi ból gardła i katar oraz rozrzedza wydzielinę oskrzelową. W czasie choroby możemy stosować dyfuzję, ale olejek ten znajdziemy również w składzie specyfików do inhalacji i nacierania klatki piersiowej. Olejek cedrowy warto stosować również w aromaterapeutycznych masażach, zwłaszcza jeśli dokuczają nam ból i napięcie mięśni oraz reumatyzm. Wewnętrznie olejek z drzewa cedrowego pobudza diurezę, poprawia trawienie oraz wydzielanie soków żołądkowych.

Olejek cedrowy w pielęgnacji skóry

Choć olejek cedrowy ma właściwości drażniące, odpowiednio rozcieńczony może służyć do pielęgnacji cery trądzikowej i łojotokowej, jest poza tym skuteczny w leczeniu łupieżu i stanów zapalnych skóry głowy. Udowodniono, że pobudza porost włosów i reguluje pracę gruczołów łojowych. Stosowany na ciało pozwala też ujędrnić je, zlikwidować cellulit i pozbyć się obrzęków.