Olejki eteryczne

Olejek pomarańczowy

olejek pomarańczowy

Owocowy, orzeźwiający i słodki, pachnący słoneczną Hiszpanią, wakacjami i nutą egzotyki. Aromat olejku pomarańczowego z pewnością pomoże nam się zrelaksować, odgonić stres i nerwy, poczuć jak na dzień przed podróżą. Ale dobre samopoczucie to nie wszystko, co możemy zyskać dzięki jego stosowaniu. Poznaj wszystkie właściwości olejku pomarańczowego.

Charakterystyka olejku pomarańczowego

Klasyczny olejek pomarańczowy powstaje poprzez tłoczenie skórek pomarańczy chińskiej, czyli typowej, najpopularniejszej pomarańczy, którą uprawia się również w Hiszpanii, we Włoszech, w Brazylii czy w USA. Pomarańcza jest niezwykle aromatycznym i najczęściej spożywanym na surowo cytrusem. Również w olejku pomarańczowym wyraźnie wyczuwalna jest jej słodycz, ale też nuta goryczy, świeżość i soczystość. Nic dziwnego, że olejek ten ma zbawienny wpływ na ludzką psychikę. Dzięki masażom lub dyfuzji olejku pomarańczowego możemy korzystać z jego właściwości uspokajających, przeciwlękowych i przeciwdepresyjnych.

Olejek ze skórek pomarańczy łagodzi nerwobóle, stres, przemęczenie, ułatwia zasypianie, odpręża ciało oraz umysł. Warto stosować go w klasycznej aromaterapii, a także w pielęgnacji. Nie wahajmy się też dodawać go do środków czystości. Powstałe na bazie mydła czy octu domowe detergenty do sprzątania będą jeszcze skuteczniejsze, a dbanie o czystość stanie się zdecydowanie bardziej przyjemna dzięki zaledwie kilku kroplom olejku pomarańczowego.

Olejek pomarańczowy – właściwości chemiczne

Substancje lotne zawierające się w pomarańczy skoncentrowane są w egzokarpie, czyli zewnętrznej części skórki owocu. Najlepszą metodą na ich wydobycie jest wytłaczanie, choć olejek pomarańczowy bywa pozyskiwany również metodą hydrodestylacji. Ma on barwę od jasnożółtej po brunatną oraz intensywny zapach, za który w głównej mierze odpowiada octan oktylu. Składnikiem występującym w nim w najwyższym stężeniu jest jednak limonen. Olejek pomarańczowy zawiera ponadto pinen, mircen, aldehydy, cytronellal, linalol, tujon, terpineol. Stanowi źródło flawonoidów, tanin, kumaryn i saponin. Według badań olejek tłoczony ze skórek pomarańczy pomaga wyregulować ciśnienie i obniżyć cholesterol, wpływa na organizm wzmacniająco, detoksykuje, tonizuje, działa rozkurczowo i żółciopędnie, stymuluje produkcję soków trawiennych, łagodzi infekcje górnych dróg oddechowych. Warto korzystać z niego zwłaszcza przy uporczywym kaszlu oraz w celu złagodzenia bólu gardła. Płukanki do jamy ustnej i gardła pomogą ponadto Zneutralizować bakterie i odświeżą oddech.

Właściwości olejku pomarańczowego

Olejek pomarańczowy wykorzystywany jest do odkażania, sprzątania, dezynfekcji i w preparatach o charakterze przeciwdrobnoustrojowym. Neutralizuje bowiem bakterie tlenowe i względnie beztlenowe, wirusy, pierwotniaki, grzyby drożdżopodobne i pleśniowe, a także niektóre Insekty. Odstrasza wyjątkowo skutecznie muchy i mrówki. Dzięki wysokiemu stężeniu limonenu, olejek pomarańczowy ma także właściwości antynowotworowe.

Olejek pomarańczowy w pielęgnacji ciała

Właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne i pielęgnujące olejku pomarańczowego znajdują zastosowanie Również w kosmetyce. Olejek ten jest dobrym środkiem do walki z trądzikiem i stanami zapalnymi skóry. Możemy używać go w pielęgnacji cery tłustej i trądzikowej. Wykorzystany do masażu pozwoli ujędrnić i wygładzić skórę, pobudzi ukrwienie oraz przepływ limfy.

Aromaterapeutyczny masaż z olejkiem pomarańczowym

Zapach oryginalnego olejku pomarańczowego rozluźnia, łagodzi nerwobóle, bóle mięśni i stawów, eliminuje stres oraz całodzienne zmęczenie. Użyty do Inhalowania i podczas masażu ma bardzo pozytywny wpływ na kondycję emocjonalną. Olejek pomarańczowy można łączyć z innymi olejkami cytrusowymi, należy jednak pamiętać, że wszystkie olejki z tej grupy mają właściwości fotouczulające. Po ich aplikacji nie należy eksponować skóry na działanie promieni słonecznych. Dotyczy to zarówno stosowania kompozycji, jak i olejków cytrusowych solo.

Olejek pomarańczowy warto połączyć z absolutem waniliowym, olejkiem geraniowym, paczuli, imbirowym, kardamonowym, cynamonowym, jaśminowym, lawendowy, szałwiowym.