Olejki eteryczne

Olejek kardamonowy

Olejek kardamonowy

Każdy, kto kocha stosować kardamon w kuchni, z pewnością polubi olejek kardamonowy. Jego słodki, a zarazem ostry i ciepły aromat przypadnie do gustu nie tylko zwolennikom korzennych deserów. Olejek kardamonowy ma bowiem bardzo wszechstronne właściwości terapeutyczne. Możemy stosować go na nieświeży oddech, problemy trawienne, infekcje dróg oddechowych czy osłabienie.

Olejek eteryczny z kardamonu malabarskiego

Kardamon malabarski to roślina wieloletnia, zaliczana do rodziny imbirowatych. To właśnie z imbirem, kurkumą, a także z cynamonem – ich korzennym krewniakiem – ma najwięcej wspólnego i należy wraz z nimi do tej samej grupy przypraw. Kardamon pochodzi z Indii i Cejlonu, ale rośnie naturalnie również w Chinach, Indonezji i w Ameryce Środkowej. Upodobał sobie cienie wiecznie zielonych lasów, w których ma najbardziej komfortowe warunki wzrostu.

Sam dosięga do 4-5 metrów wysokości i przypomina nieco trzcinę cukrową. Uprawę kardamonu prowadzi się poza tym w wielu tropikalnych rejonach. Jest dość powszechnie stosowany na całym świecie, choć jego cena jest wyższa niż innych przypraw w typie korzennym. W krajach arabskich sproszkowany kardamon to tradycyjny dodatek do kawy, nadający jej szczególny aromat. Zwyczaj podawania kawy z kardamonem ma też walor kulturowy – świadczy o gościnności gospodarzy.

Ze względu na swoje właściwości zarówno kardamon, jak i olejek kardamonowy dodaje się do żywności, w celu nadania aromatu słodyczom, przetworom mięsnym czy napojom. Kardamon jest też stosowany jako naturalny konserwant.

Surowcem zielarskim i przyprawowym są owoce oraz nasiona kardamonu. Kardamon stosujemy jednak przeważnie już w postaci sproszkowanej. Innym sposobem na skorzystanie z prozdrowotnych właściwości tej przyprawy jest sięgnięcie po olejek kardamonowy. Jest on bardzo aromatyczny (aromaterapeutyczny!), intensywny, ostry i piekący. Ma w sobie nutę cytrusową, leśną i kwiatową, dzięki czemu można zestawiać go w ciekawych kompozycjach z innymi olejkami, np., cytrusowymi, trawiastymi i kwiatowymi.

Spośród związków czynnych zawartych w olejku kardamonowym należy wyróżnić cyneol, octan terpinylu, limonen, borneol, terpineol, mircen oraz sabinen. Skład ten decyduje o właściwościach bakteriobójczych i grzybobójczych kardamonu, nadaje mu też działanie intensywnie rozgrzewające. Kardamon rozszerza naczynia krwionośne i stymuluje pracę układu krążenia. Głównie z tego względu w aromaterapii ma status afrodyzjaku. Olejek kardamonowy przedłuża erekcję i pomaga osiągnąć wzwód. Nie możemy poza tym zapomnieć o roli olejku kardamonowego w produkcji perfum i pachnących kosmetyków, np. mydeł.

Olejek kardamonowy – jakość

Olejek eteryczny destylowany z wysuszonych nasion kardamonu nie należy do najtańszych. Pozyskuje się go z trzech typów surowca – kardamonu malabarskiego, mysorskiego i cejlońskiego, z których najwyższą jakość ma olejek kardamonowy malabarski.

Właściwości olejku kardamonowego

Olejek kardamonowy wspomoże układ pokarmowy

Tradycyjnie olejek kardamonowy stosowano jako remedium na biegunkę, zaburzenia pracy jelit i zatrucia pokarmowe. Choć nie poleca się spożywania olejków eterycznych, znany jest zwyczaj wypijania kilku kropki olejku z kardamonu wraz z mlekiem, w celu złagodzenia przebiegu zatruć pokarmowych, a także na ból brzucha, wzdęcia czy zgagę.

Olejku kardamonowego w ten sposób zdecydowanie jednak nie powinny stosować pacjenci z takimi problemami, jak stany zapalne błony śluzowej czy wrzody. Pamiętajmy też, że stymulująco na układ trawienny działa samo wdychanie olejku eterycznego. Inhalacje czy sesje aromaterapeutyczne wpływają na organizm oczyszczająco, łagodzą bóle głowy, niwelują zmęczenie, pobudzają do działania i pomagają uporać się z objawami oraz przyczynami infekcji górnych dróg oddechowych – ułatwiają oddychanie, zmniejszają uporczywość kaszlu. Przynoszą również ulgę w zapaleniu zatok. Można używać olejku kardamonowego również do płukania jamy ustnej, ponieważ ma odkażające i odświeżające właściwości oraz przyjemny, słodki smak.

Właściwości przeciwbólowe i rozgrzewające czynią z olejku kardamonowego świetny produkt do masażu całego ciała, który wspomoże nas zwłaszcza w okresie osłabienia, zmęczenia mięśni czy ogólnego rozbicia. Olejek ten ułatwia również wchłanianie leków podanych na skórę.