Łączenie wybranych olejków eterycznych daje nam nie tylko możliwość uzyskania ciekawych kompozycji zapachowych. Współgranie olejków o podobnych właściwościach wzmacnia działanie aromaterapii na wielu polach. Do łączenia olejków możemy podejść w sposób eksperymentalny lub książkowy.
Komponowanie mieszanek aromaterapeutycznych
Każdy olejek eteryczny to źródło intensywnych doznań zapachowych. Zanim przejdziemy do łączenia ulubionych lub najbardziej skutecznych olejków w pary czy grupy, warto poznać właściwości pojedynczych surowców. Gdy już doświadczymy działania samodzielnych olejków, możemy przystąpić do komponowania mieszanek aromaterapeutycznych. Jakie zasady łączenia olejków eterycznych?
Dobieraj olejki pod kątem właściwości
Zapach to jedno, ale jeśli zamierzamy korzystać z dobrodziejstw olejków o jakości terapeutycznej, to po pierwsze musimy skupić się na ich właściwościach. Jakie wzmocnione działanie chcemy uzyskać? Przypuśćmy, że rozłożyło nas przeziębienie, z nosa cieknie katar, dodatkowo narzekamy na ból głowy i zaczynamy odczuwać pieczenie w gardle. Wiele olejków eterycznych cechuje się działaniem, które może te dolegliwości złagodzić. Olejek tymiankowy udrożnia drogi oddechowe i uśmierza ból gardła, łagodząc przy okazji stan zapalny. Jeśli dodamy do niego olejki pomarańczowy oraz melisowy, zyskujemy wtedy większą szansę na pozbycie się bólu głowy i poprawę nastroju. Melisę możemy wymienić też na lawendę lub bazylię, w zależności od tego, jaki zapach bardziej nam odpowiada – ziołowy czy kwiatowy.
Podsumowując – łącząc ze sobą olejki, wybierajmy takie, które będą miały właściwości podobne, niekoniecznie tożsame. Ich działanie ma się uzupełniać i wzmacniać.
Jak przystąpić do łączenia olejków?
Olejki wybrane do mieszanki zapachowej najlepiej połączyć ze sobą już na dzień przed jej zastosowaniem. Wystarczy wkroplić je do niewielkich rozmiarów naczynia (np. do probówki) i zamknąć, a następnie odstawić na noc. W trakcie kilku lub kilkunastu godzin aromaty pięknie się przenikną i stworzą zupełnie nowe spektrum zapachowe.
Łączenie olejków – ważne zasady
W trakcie komponowania mieszanek aromaterapeutycznych pamiętajmy o kwestii właściwego doboru stężeń. W roztworze 3% możemy użyć 9 kropli olejku na łyżkę stołową oleju bazowego. Jeśli nasza kompozycja składa się z trzech zapachów, możemy więc wykorzystać po 3 krople z każdego z nich. Jeśli bazujemy na jednym zapachu, a pozostałe dwa mają być tylko jego uzupełnieniem, musimy inaczej rozłożyć proporcje. Ponadto warto wiedzieć, że intensywność działania poszczególnych olejków różni się. Olejek cynamonowy, eukaliptusowy czy tymiankowy to przykłady olejków, których używamy w mniejszych ilościach ze względu na ich zwiększoną moc oddziaływania.
Jakie olejki i zapachy można łączyć?
Bezpieczne kompozycje zapachowe to z pewnością te, które łączą w sobie olejki z tej samej grupy zapachowej. Pasować do siebie będą zatem wszystkie olejki z rodziny zapachów cytrusowych, bez przeszkód możemy łączyć poszczególne aromaty ziołowe czy drzewne. Oczywiście zawsze musimy zastanowić się nad sensem tworzenia takiej czy innej jednorodnej pod tym względem kompozycji. Preparowanie mieszanki z olejków cytrusowych może być ciekawym doświadczeniem, jednak olejki te ulatniają się najszybciej ze wszystkich, dlatego warto włączyć w kompozycję inny zapach, który przedłuży ich działanie. Przy okazji – podobnie jak w przypadku perfum, również mieszanki aromaterapeutyczne stopniowo uwalniają całe spektrum swojego aromatu i zmieniają się w trakcie trwania sesji.
Połączenia olejków, o których na pewno słyszeliśmy to zapachy cytrusowe i ziołowe (np. pomarańcza z tymiankiem, cytryna z rozmarynem itd.). Zapach cytrynowy i geraniowy wspaniale komponują się z olejkiem różanym, goździkowym, cynamonowym oraz kardamonowym. Dość uniwersalny jest olejek lawendowy, który można łączyć zarówno z zapachami cytrusowymi, ziołowymi, kwiatowymi, jak i korzennymi. Pierwsze eksperymenty z mieszaniem olejków najlepiej zacząć od prostych dwu-, trzyskładnikowych kompozycji. Z czasem doświadczenie pozwoli nam na bardziej wyszukane miksowanie aromatów.