Olejki eteryczne

Olejek różany

Olejek różany

Olejek eteryczny z róży cieszy się ogromnym powodzeniem w kosmetyce i aromaterapii. Ten najwyższej jakości uzyskuje się z róży damasceńskiej, uprawianej w Dolinie Róż w Bułgarii. Niestety z olejkiem różanym jest pewien problem – większość olejków pod tą nazwą jest zafałszowana. Czym wyróżnia się prawdziwy olejek różany i jak go znaleźć?

Olejek z Doliny Róż

Zapach róż w rozkwicie jest jedyny w swoim rodzaju. Działa uspokajająco na zmysły, wprowadza w otoczenie komfort i wrażenie luksusu. Jeśli możemy mówić tak o oddziaływaniu świeżych kwiatów, to skoncentrowanie tych właściwości w olejku eterycznym daje nam zniewalający efekt. Olejek różany uchodzi za produkt królewski i luksusowy. Nic zresztą dziwnego – aby uzyskać 1 litr prawdziwego olejku różanego, potrzeba zużyć od 3 do 5 ton płatków róży. Za najlepszy jakościowo uchodzi olejek destylowany z płatków róży damasceńskiej. Odmianę tę uprawia się w basenie Morza Śródziemnego, w Rosji, Indiach czy w Chinach, jednak kwiaty o najwyższych walorach zapachowych i najcenniejszych właściwościach pochodzą z upraw w Dolinie Róż, zlokalizowanej w Bułgarii. Panują tam specyficzne, najkorzystniejsze dla tej odmiany warunki klimatyczne oraz glebowe.

Wartość olejku różanego – jakość a cena

Olejek eteryczny z róży powstaje w procesie wieloetapowej destylacji płatków kwiatowych parą wodną. Jest to metoda dość żmudna i długotrwała. Sam olejek różany ma bardzo zróżnicowany i złożony skład, występuje w nim kilkaset różnych komponentów. Wszystko to, a zwłaszcza konieczność zużycia ogromnych ilości surowca do jego produkcji, ma wpływ na cenę produktu końcowego. Oryginalny, naturalny, organiczny olejek z płatków róży damasceńskiej może kosztować więc nawet kilkaset złotych za 5 ml. Niewiele sklepów ma go w swoim asortymencie, a jednak prawie wszędzie, gdzie sprzedaje się olejki eteryczne, można dostać produkt występujący pod nazwą „olejek różany”.

Jest to bowiem najczęściej fałszowany olejek eteryczny. Zwykle sprzedaje się pod tą nazwą olejek z drzewa różanego lub mieszankę olejków eterycznych, która pachnie płatkami róż. Często czysty olejek jest po prostu rozcieńczany w innym oleju, np. w oleju jojoba. Wtedy zawartość olejku różanego wynosi zaledwie kilka procent. Nie jest to absolutnie produkt bezwartościowy. Producent powinien jednak jasno informować o składzie olejku, a sprzedawca oferować go jako olejek przeznaczony do masażu aromaterapeutycznego.

Olejek różany

Właściwości olejku różanego

Nie sposób wymienić wszystkich komponentów olejku różanego. Jest ich kilkaset. Do najważniejszych zaliczymy geraniol, alkohol beta-fenyloetylowy oraz damascenon. Taki skład gwarantuje wielokierunkową moc oddziaływania. Olejek różany łagodzi napięcia nerwowe, działa relaksująco, pomaga w bezsenności, rozluźnia mięśnie. Jest jednym ze sprawdzonych Afrodyzjaków – udowodniono, że stymuluje libido, zwłaszcza u kobiet. Olejek z płatków róży poprawia także wygląd skóry – odżywia ją i regeneruje, stymuluje produkcję kolagenu oraz odnowę komórek, rozjaśnia i wyrównuje koloryt, ujędrnia skórę, tonizuje, poprawia krążenie, łagodzi stany zapalne i poparzenia słoneczne, działa antyseptycznie i przeciwtrądzikowo.

Co zamiast olejku różanego?

W przypadku olejku różanego, możemy mieć całkowitą pewność, że niska cena produktu nie idzie w parze z jakością i oryginalnością. Niestety, mało kogo stać na luksus zakupu oryginalnego olejku różanego, a mimo wszystko wielu chciałoby go mieć. Zamiast niego możemy więc nabyć olejek z geranium różanego, o Podobnym zapachu i zbliżonych właściwościach lub sięgnąć po absolut różany. Absolut jest produktem ubocznym destylacji kwiatów na olejek eteryczny. Uzyskuje się go przez zastosowanie rozpuszczalników lub ekstrakcję pomady, czyli Esencji po maceracji wykorzystanych już kwiatów w tłuszczu. Jeśli naturalny olejek eteryczny różany jest poza naszym zasięgiem, możemy do woli korzystać również z innych, o wiele tańszych produktów różanych. Jednym z takich kosmetyków jest woda różana, będąca tak jak absolut produktem ubocznym destylacji kwiatów.