Atlas roślin i ziół leczniczych

Rozmaryn

Rozmaryn

Rozmaryn to nie tylko przyprawa. To również naturalny lek na różne dolegliwości i choroby. Poznaj lecznicze zastosowania rozmarynu.

Cenne właściwości rozmarynu

Lecznicze właściwości rozmarynu znane są ludziom od wieków. Roślina ta łagodzi bóle żołądkowe, wpływa korzystnie na pracę wątroby, obniża poziom cukru we krwi, wykazuje też działanie bakteriobójcze. Olejek rozmarynowy przydaje się w leczeniu dolegliwości spowodowanych szkodliwymi bakteriami, wirusami i grzybami. Rozmaryn – na co jeszcze może się nam przydać?

Rozmaryn w tradycji ludowej

W tradycji ludowej niektóre zioła zyskały znaczenie wykraczające poza ich lecznicze walory. Tak było z rozmarynem. W obszarze śródziemnomorskim roślina ta uznawana była nie tylko za naturalny lek, ale również za Symbol miłości. Dlatego przez wiele wieków państwo młodzi składali sobie przysięgę małżeńską z wiankami rozmarynu na głowach, a gospodarze obdarowywali gości weselnych gałązkami na znak miłości i lojalności.

Gałązkami rozmarynu odpędzano również złe duchy. Ci, którzy najbardziej obawiali się złośliwych widm, wkładali sobie gałązkę rozmarynu pod poduszkę. Rozmaryn znalazł też zastosowanie we Francuskich szpitalach, gdzie palono go z owocami jałowca, by oczyścić powietrze i nie dopuścić do rozprzestrzeniania się infekcji.

Przeciwcukrzycowe właściwości rozmarynu

Rozmaryn wykazuje bardzo dużą skuteczność w leczeniu hiperglikemii, co potwierdzają liczne badania naukowe. Wyciąg z rozmarynu zwiększa poziom insuliny we krwi, zmniejszając równocześnie stężenie glukozy. Poza tym otacza komórki β trzustki naturalną barierą ochronną, chroniąc je przed uszkodzeniem (komórki te są odpowiedzialne za produkcję insuliny). Wspomaga ich procesy regeneracyjne i zapewnia im długą żywotność. Jedno z badań wykazało, że rozmaryn jest skuteczniejszy w zwalczaniu hiperglikemii niż tradycyjne specyfiki dostępne w aptece. Poza tym chroni przed stresem oksydacyjnym i towarzyszącymi mu powikłaniami cukrzycowymi.

Rozmaryn na poprawę wzroku

Rozmaryn wpływa korzystnie na zdrowie oczu. Zawarty w nim kwas karnozowy zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej. Zwalczając stres oksydacyjny, zapobiega również rozwojowi innych chorób oczu, np. retinopatii barwnikowej. Badania pokazują, że wystarczy podać komórkom kwas karnozowy, by te zaczęły wydzielać enzymy, które obniżają poziom związków azotu oraz reaktywnych form tlenu we krwi. Eksperymenty na zwierzętach potwierdziły, że substancje czynne rozmarynu wzmacniają zewnętrzną warstwę siatkówki, chroniąc fotoreceptory przed szkodliwymi czynnikami.

Rozmaryn

Rozmaryn na dolegliwości żołądkowe

Rozmaryn to naturalny lek na choroby przewodu pokarmowego. Łagodzi bóle żołądka, wpływa korzystnie na pracę jelit oraz pęcherzyka żółciowego, pobudzając organizm do zwiększonej produkcji żółci. Ponadto stymuluje czynność wydzielniczą żołądka, przyspiesza metabolizm, a nawet zapobiega powstawaniu wrzodów. Wyciąg z rozmarynu chroni błonę śluzową żołądka przed szkodliwym wpływem etanolu, rezerpiny oraz indometacyny. Neutralizuje również destrukcyjne działanie kwasu solnego i pepsyny. Poza tym jest naturalnym środkiem bakteriobójczym, zwalczającym Helicobacter pylori – bakterię zwiększającą ryzyko zapalenia żołądka typu B, która to choroba może dać początek rozwojowi nowotworów.

Wpływ rozmarynu na pamięć

Zawarte w rozmarynie ekstrakty wspomagają procesy uczenia się i zapamiętywania, łagodzą też przebieg łagodnych zaburzeń poznawczych, zwiastujących demencję. Naukowcy z Saint Louis University School of Medicine przeprowadzili wiele badań nad funkcjami poznawczymi zwierząt, którym aplikowano przeciwutleniające ekstrakty z rozmarynu. Związki te zmniejszyły wyraźnie poziom stresu oksydacyjnego w obszarach mózgu odpowiedzialnych za pamięć i uczenie się.