Olejki eteryczne

Olejek paczulowy (paczuli)

Olejek paczulowy

Paczula i wytwarzany z niej olejek są jednymi z tych surowców, które nie sposób opisać krótko i zwięźle. Ich zapach jest bowiem przebogaty, bardzo zmysłowy, budzący rozmaite skojarzenia. Olejek paczulowy to wszak podstawowy zapach wykorzystywany w produkcji perfum. Warto poznać jego inne właściwości. Zaskakujący jest zwłaszcza wpływ olejku paczulowego na skórę oraz sferę emocjonalną.

Paczulka wonna – źródło olejku paczuli

Paczula jest rośliną pochodzącą z Dalekiego Wschodu, wyjątkowo aromatyczną, o typowym orientalnym charakterze. Jej prawidłowa nazwa to paczulka, brodziec paczulka lub paczulka wonna. Należy do rośliny jasnotowatych. Rośnie w Indiach, na wyspach Archipelagu Malajskiego, na Filipinach i Półwyspie Indochińskim. W tradycyjnych praktykach i azjatyckiej medycynie naturalnej paczulka uznawana jest za remedium na migreny, zaburzenia pracy jelit, bóle brzucha, zatrucia, a także na stany depresyjne i spadek libido.

Od dawien dawna służy do aromatyzowania pomieszczeń, a także bielizny. W XIX wieku jej pędami przekładało się tkaniny, by nadać im piękny zapach, odstraszyć mole i zneutralizować bakterie. Woń paczuli bardzo długo uświetniała europejskie dwory, gdy roślina ta przybyła na Stary Kontynent w XIX wieku. Obecnie paczula jest przede wszystkim źródłem olejku paczulowego, który wykorzystuje się w perfumiarstwie, kosmetyce oraz aromaterapii. Uprawy paczuli zlokalizowane są głównie w krajach azjatyckich i na Karaibach. Olejek paczulowy pozyskuje się z liści paczulki wonnej, metodą destylacji z parą wodną. Jego głównymi składnikami są paczulen, paczulol, kariofilen, eugenol, azulen.

Olejek paczulowy – znaczenie w produkcji perfum

Paczula ma wielowymiarowy, korzenno-piżmowo-słodki zapach, należący do dolnych nut zapachowych. Wydobywa i utrwala inne zapachy, perfumom nadaje głębi, ale sama w sobie również jest intrygująca. Pachnie aromatem ciepłym i orientalnym, drzewnym, jak również wilgotnym, ziemistym. Można wyczuć w niej zarówno woń mokrego drewna, zroszonej deszczem ziemi, jak i nuty ziołowe czy pikantne. Należy do mocnych, lecz niedających się łatwo określić zapachów. W perfumiarstwie stworzono też osobną frakcję olejku paczulowego, pozbawionego ziemistego charakteru. Nazywa się akigalawood. Paczula stanowi jeden z najpopularniejszych składników perfum, choć jest zapachem dosyć trudnym.

Olejek paczuli w aromaterapii

Olejek paczulowy uważany jest za jeden z najlepszych naturalnych antydepresantów, jakie stosuje się na Dalekim Wschodzie. Masaże i wdychanie olejku pozwalają się odprężyć, uspokoić przed zaśnięciem, ukoić zmysły, zmniejszyć ryzyko wystąpienia depresji i stanów lękowych. Olejek paczulowy jednocześnie dodaje wigoru, pozytywnej energii, wprowadza romantyczną atmosferę, pobudza kreatywność i twórcze myślenie. Jest skutecznym zapachowym afrodyzjakiem, ponieważ pozwala przezwyciężyć problemy związane z potencją i pozytywnie nastraja do erotycznych poczynań. Olejek paczuli stymuluje libido również poprzez właściwości odprężające. Stres, napięciowe bóle głowy i lęki będą mniej odczuwalne, jeśli zaczniemy regularnie stosować aromaterapię z jego udziałem.

Właściwości olejku paczulowego

Olejek paczulowy w kosmetyce i terapii chorób skóry

Kosmetyki z dodatkiem olejku paczulowego mogą okazać się wyjątkowo cenne dla skóry dojrzałej, suchej, zniszczonej, o niskim napięciu. Substancje zawarte w tym olejku doskonale regenerują skórę, odnawiają tkanki, wpływają dodatnio na ujędrnienie i napięcie cery odwodnionej, zmniejszają zaczerwieniania, zamykają pory, działają antyseptycznie, tonizują. Olejek paczulowy jest ponadto wskazany w dysfunkcjach skóry. Wspomaga m.in. leczenie łupieżu czy egzemy, walczy z grzybicą oraz bakteriami. Mogą po niego sięgnąć osoby z cerą trądzikową, tłustą, problematyczną i wrażliwą. Paczula przyśpiesza również proces bliznowacenia, ułatwia gojenie ran i miejsc po oparzeniach czy zadrapaniach. Wspomaga leczenie opryszczki.

Łączenie olejku paczulowego z innymi olejkami jest jak najbardziej wskazane. Paczula wzmacnia i uwypukla inne zapachy, co ma znaczenie nie tylko w perfumiarstwie. Olejek z paczuli najlepiej komponuje się z olejkami ylangowym, muszkatołowym, cedrowym, różanym, z drzewa sandałowego, szałwiowym, geraniowym, neroli czy pomarańczowym.