Olejki eteryczne

Olejek jaśminowy

Olejek jaśminowy

Kwiaty jaśminu mają piękny i intensywny, wręcz upajający zapach, który działa uspokajająco i wzmacniająco na ciało oraz zmysły. Jaśminowy olejek eteryczny, ekstrahowany z tychże kwiatów, jest jednym z najcenniejszych, jakie w swoim asortymencie ma aromaterapia. Czy posiada właściwości terapeutyczne? Jak go stosować i w jakich problemach może nam pomóc?

Pozyskiwanie i znaczenie olejku jaśminowego

Jaśmin lekarski jest krzewem z rodziny oliwkowatych. Jego wonne, białe kwiaty są powszechnie wykorzystywane w przemyśle perfumeryjnym i kosmetycznym ze względu na zawartość bardzo cenionego olejku eterycznego. Wszystkie gatunki z rodzaju Jasminum rosną naturalnie w strefie zwrotnikowej i podzwrotnikowej, a uprawiane są w wielu obszarach o ciepłym klimacie, m.in. na Północy Afryki i w krajach Maghrebu, w południowej Francji i we Włoszech. Jaśmin lekarski pochodzi z Indii, ale rośnie dziko również w Iranie i w Chinach.

Olejek jaśminowy pozyskiwany jest wyłącznie z kwiatów jaśminu lekarskiego i wąskolistnego. Zajmuje on wyjątkowe miejsce w aromaterapii, ma właściwości budujące i wzmacniające odporność, a nade wszystko wpływa korzystnie na stany emocjonalne. Jest jednym z droższych olejków eterycznych, ponieważ delikatne płatki jaśminu są bardzo wrażliwe na temperaturę, dlatego nie mogą być poddawane metodzie hydrodestylacji, która sprawdza się w pozyskiwaniu większości związków eterycznych z roślin olejkowych.

Ekstrakcji olejku jaśminowego dokonuje się zwykle za pomocą rozpuszczalników organicznych, głównie n-heksanu, eteru naftowego lub dietylowego, a także freonów. Środki te umożliwiają pozyskanie olejku w niskiej temperaturze, dzięki czemu nie wpływają na jego walory zapachowe i właściwości. Ekstrakcji można dokonać również tradycyjną metodą enfleurage, stosowaną głównie na Riwierze Francuskiej, której nie wykorzystuje się już na skalę przemysłową, jest ona bowiem żmudna i czasochłonna. Enfleurage to rodzaj nawanniania tłuszczu świeżo zerwanymi płatkami kwiatów, w wyniku czego powstaje wartościowa i wonna pomada. Inne sposoby ekstrakcji dają z kolei konkret jaśminowy, z którego następnie wytwarza się silnie pachnący absolut. We wszystkich tych metodach wykorzystuje się wyłącznie świeżo zerwane, delikatne i nieuszkodzone płatki kwiatów jaśminu, zbierane o poranku.

Olejek jaśminowy nie tylko dla ducha

W krajach azjatyckich olejek jaśminowy wykorzystywany jest w lecznictwie i ma status afrodyzjaku. Rzeczywiście, jego wzmacniające, a jednocześnie odprężające właściwości pomagają uporać się ze spadkiem libido i zaburzeniami potencji. Olejek jaśminowy ma również działanie antystresowe, przeciwzapalne i stymulujące. Jego zapach wpływa kojąco na zmysły, łagodzi migreny, napięcie nerwowe, przeciwdziała depresji, stanom lękowym oraz apatii. Odurzająca woń jaśminu Poprawia nastrój, niweluje skutki wyczerpania psychicznego i fizycznego.

Olejek jaśminowy

W skład absolutu jaśminowego wchodzą takie substancje jak: octan benzylu, 2,3-epoksyskwalen, benzoesan metylu, benzoesan benzylu, fitol, izofitol, linalol, octan fitylu, indol, skwalen, eugenol, jasmon czy jasmonian metylu.

Jak stosować absolut jaśminowy?

Absolut jaśminowy możemy wykorzystać tak samo, jak większość olejków eterycznych. Nadaje się do masażu całego ciała, kominków i odświeżaczy powietrza, tradycyjnych inhalacji czy kąpieli. Surowiec ten bardzo często występuje w kosmetykach, odgrywając w nich rolę nie tylko naturalnej esencji zapachowej. Olejek jaśminowy doskonale pielęgnuje skórę – nadaje jej blask, odpręża, wygładza, działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie.

Pomaga w walce z takimi zaburzeniami funkcji skóry jak łupież czy łuszczyca. Możemy go znaleźć w szamponach i odżywkach do włosów łamliwych i suchych. Bardzo często wykorzystuje się go w podobnych zabiegach kosmetycznych i aromaterapeutycznych, co olejek lub absolut różany. Zarówno produkty z płatków róży, jak i jaśminu należą do surowców roślinnych z najwyższej półki. Aby otrzymać 1 kg absolutu jaśminowego trzeba zużyć aż 1 tonę płatków jaśminowych.