Olejki eteryczne

Olejek hyzopowy

Olejek hyzopowy

Olejek hyzopowy cieszy się na razie nieco mniejszą popularnością niż lawendowy czy miętowy, jednak jego interesujący aromat i lecznicze właściwości powinny to już wkrótce zmienić. Warto zwrócić uwagę na szczególne walory zapachowe olejku hyzopowego.

Jak pachnie olejek hyzopowy?

Olejek hyzopowy jest olejkiem środkowej nuty. Jego aromat jest bardzo pozytywny, zawiera w sobie zarówno świeżość lasu, jak i ciepło letnich owoców, połączoną z nutą kwiatową. Także terapeutyczne właściwości olejku hyzopowego są wielorakie.

Hyzop lekarski w ziołolecznictwie

Hyzop lekarski to roślina znana od wieków, wspominana w starych pismach i zielnikach, mająca największe powodzenie w okresie średniowiecza. Hyzop był ozdobą i niezwykle cenną rośliną przyklasztornych ogródków, a zakonnicy czerpali z tej ozdoby wszystko co najlepsze, przygotowując lecznicze preparaty. Za święte ziele uchodził jednak już w starożytności. Obecnie wracamy do zainteresowania hyzopem w ziołolecznictwie, a także w aromaterapii. Jak wskazuje nazwa systemowa, możemy spodziewać się po hyzopie lekarskim licznych właściwości wspomagających zdrowie i pomocnych w trakcie choroby.

Zielarze polecają hyzop głównie w infekcjach górnych dróg oddechowych, wspomagająco i oczyszczająco przy problemach z trawieniem, a także jako remedium na przemęczenie, bóle głowy oraz napięcia nerwowe czy przykurcze mięśni. Hyzop lekarski skutecznie wspomaga też pielęgnację skóry. Aby skorzystać z jego cennych właściwości możemy pić hyzopowe napary, stosować kosmetyki z hyzopem w składzie lub dodać napar do kąpieli (hyzop reguluje nadmierną potliwość). Niezwykle cenny jest też eteryczny olejek hyzopowy, destylowany listków oraz pięknych niebiesko-fioletowych kwiatów.

Hyzop lekarski w aromaterapii

Hyzop jest nie tylko zielem pięknym, ale i pożytecznym. To roślina miododajna, która przyciąga owady i zawierająca znaczne ilości substancji lotnych. Po potarciu w palcach kwiatów i listków hyzopu, wokół roztacza się intensywny zapach. Pozyskiwany z nich olejek eteryczny jest mocny, świeży, wyjątkowy. Jego kompozycja opiera się na takich związkach jak kamfen, pinen, cyneol czy pinokamfon. Przy stosowaniu olejku hyzopowego należy zachować ostrożność i umiarkowanie, gdyż przedawkowane powoduje zatrucie. Może też okazać się niebezpieczny dla kobiet w ciąży i pacjentów z epilepsją. Włączenie olejku do terapii schorzeń układu krążenia należy skonsultować z lekarzem.

Właściwości olejku hyzopowego

Właściwości olejku hyzopowego

Olejek hyzopowy warto mieć pod ręką, jeśli szukamy naturalnego, godnego uwagi środka wspomagającego leczenie infekcji, przeziębień i dolegliwości dróg oddechowych. Rozpylony w pomieszczeniu, podany w inhalacji czy zwyczajnie wmasowany w skórę ma działanie przeciwbakteryjne i odkażające, przeciwwirusowe, łagodzące i uspokajającego. Do tego pomaga uporać się z uciążliwym kaszlem i obniża gorączkę. Nawet podany zewnętrznie olejek hyzopowy kompleksowo wspomaga również funkcjonowanie układu pokarmowego – ułatwia trawienie, działa wiatropędnie, moczopędnie, a co za tym idzie detoksykacyjnie. Podnosi ponadto ciśnienie krwi, wzmacnia apetytt i pomaga osobom przemęczonym oraz rekonwalescentom. Jednocześnie, stosowany w stanach wzmożonego napięcia psychicznego i fizycznego, pomaga się wyciszyć, wprowadza w błogi nastrój, ułatwia zasypianie i ma właściwości przeciwlękowe. Jest skuteczny w łagodzeniu napięciowego bólu głowy i działa przeciwskurczowo.

Rozprowadzony na skórze (tylko na oleju nośnym!) zmniejsza napięcie mięśni, reguluje pracę gruczołów potowych, odświeża, a także ułatwia pielęgnację skóry dotkniętej egzemą i innymi schorzeniami z przebiegiem zapalnym. Wspomaga ponadto proces gojenia ran i regeneracji naskórka.

Ze względu na ciekawą kompozycję nut zapachowych, którą eksponuje olejek hyzopowy można łączyć go z różnymi typami innych olejków, tworząc ciekawie działające mieszanki. Pasują do niego zarówno olejki cytrusowe (pomarańczowy, mandarynkowy, cytrynowy), ziołowe (bazyliowy, rozmarynowy, szałwiowy), jak i kwiatowe (geraniowy, lawendowy). Szczególnie zgrany duet tworzy z olejkiem lawendowym i cytrynowym.