Schorzenia

Zioła na metabolizm

zioła na metabolizm

Dlaczego warto zainwestować w zioła, gdy musimy popracować nad przyspieszeniem metabolizmu? Ponieważ są naturalne, łagodniejsze i o wiele tańsze niż gotowe suplementy diety na odchudzanie czy spalanie tkanki tłuszczowej. Wielu z nich możemy w dodatku używać na co dzień w kuchni, gdyż stanowią zdrowe i wzbogacające przyprawy. Zioła mają też szereg innych działań prozdrowotnych i mogą wspomóc metabolizm oraz dietę odchudzającą na wielu płaszczyznach. Jak przyspieszyć i wyregulować metabolizm za pomocą ziół?

Metabolizm a zioła i dieta

Metabolizm kojarzy się głównie z odchudzaniem. Szybki i sprawny równa się zwykle szczupłej sylwetce. Osoby z szybkim metabolizmem utrzymują też często, że mogą objadać się do woli, a i tak nie odłoży im się nawet gram tłuszczu. Metabolizm komórkowy to jednak nie tylko Dobra przemiana materii. Z funkcją tą łączy się też krążenie krwi, oddychanie, temperatura ciała, energia i gotowość do działania.

Metabolizm ma wpływ na całość funkcji organizmu. Jeśli jest spowolniony, bardzo często odczuwamy chłód i zmęczenie, nie czerpiemy efektywnie energii z pożywienia, narzekamy na zaburzenia trawienne i wreszcie – możemy mieć problem z utrzymaniem odpowiedniej, zdrowej wagi. Zaburzenia metabolizmu mogą wynikać z innych dolegliwości czy chorób. Przykładowo, najczęstszym powodem zaburzeń metabolizmu cukrów jest cukrzyca.

Sprawność metabolizmu w pewnym stopniu zależy od genów, ale znaczący wpływ na nią ma też dieta. Błędy dietetyczne popełniane latami odbijają się drastycznie na metabolizmie. Aby usprawnić go i przyspieszyć, a jednocześnie schudnąć czy poprawić pracę całego organizmu możemy m.in. sięgać po zioła. Najcenniejsze pod tym względem są te, które można stosować na co dzień. Sprawdź skuteczne zioła na metabolizm.

Kurkuma, imbir, cynamon – co je łączy?

Kurkuma i imbir to popularne przyprawy korzenne, pochodzące z jednej rodziny. Z zewnątrz są do siebie bardzo podobne, wnętrza bulw różnią się jednak zdecydowanie barwą. Niemniej obie rośliny to cenione surowce lecznicze. Zgrane trio tworzy z nimi cynamon, kolejna przyprawa orientalna, wytwarzana tym razem z kory drzewa zwanego cynamonowcem cejlońskim. Wszystkie warto stosować w diecie zdecydowanie częściej niż w okolicach świąt zimowych lub gdy akurat jemy curry. Szczególnie nie powinny na tym poprzestawać Osoby o spowolnionym metabolizmie.

Kurkuma ma wysoki potencjał antyoksydacyjny, przeciwzapalny i oczyszczający. Przyprawa ta obniża poziom cholesterolu, stymuluje produkcję żółci oraz soków trawiennych. Z pomocą kurkumy organizm lepiej trawi białko oraz potrawy ciężkostrawne. Dlatego dania zawierające soczewicę, cieciorkę, fasolę, groch czy inne strączki wręcz powinny zawierać dodatek kurkumy. Poza tym składnik ten hamuje tworzenie się kamieni żółciowych, pobudza do pracy jelita oraz wątrobę. Co ważne, kurkuma ma Intensywniejsze działanie, kiedy połączy się ją z pieprzem. Bez niego wchłoniemy mniej kurkuminy – związku, który odpowiada za niemalże wszystkie jej właściwości.

Imbir ma z kolei powszechne działanie rozgrzewające. A dzięki temu również stymuluje metabolizm. Imbir pomaga też w niedomaganiach żołądka, doskonale oczyszcza z toksyn. Obecny w imbirze gingerol ma działanie zbliżone do kapsaicyny zawartej w papryczkach chili. Oba związki wyraźnie podnoszą temperaturę ciała, wspomagają krążenie krwi i pobudzają całe ciało. Natomiast z połączenia imbiru i kurkumy możemy przygotować dietetyczny i odchudzający napój, który skutecznie nas rozgrzeje. Po łyżeczce sproszkowanych przypraw wystarczy wsypać do 0,5 l zagotowanej wody, dodać łyżkę oliwy i odstawić na 10-15 minut. Taki letni jeszcze napój możemy popijać, gdy brakuje nam energii i czujemy, że nasz metabolizm zwalnia.

Cynamon z kolei ma sprawdzone działanie przeciwwirusowe, bakteriobójcze i grzybobójcze. Jest też naturalnym afrodyzjakiem, doskonałym dodatkiem do wielu potraw wytrawnych i słodkich. Cynamon rozgrzewa, Wspiera pracę jelit i wydzielanie soków żołądkowych.

Goździki nie tylko dekoracyjne i pachnące

Aromatyczne goździki łagodzą wzdęcia i wielokierunkowo wspomagają układ trawienny. Działają rozkurczowo, przeciwbólowo i antyoksydacyjnie. Wzmagają wydzielanie soków żołądkowych. Bardzo często, Zwłaszcza w przepisach świątecznych, goździki pojawiają się obok cynamonu i imbiru. Nie powinniśmy ich wyławiać z napojów czy owoców i wyrzucać.

zioła na metabolizm

Lubczyk, majeranek, macierzanka – nasze polskie zioła

Ten zestaw podstawowych, rodzimych ziół powinien być dostępny w każdej polskiej kuchni. Lubczyk, majeranek i macierzanka pobudzają trawienie, wzmagają produkcję soków żołądkowych, chronią wątrobę, Hamują nadmierną fermentację. Bardzo często występują w przepisach na potrawy ciężkostrawne, tłuste i z dodatkiem strączków.

Kmin rzymski wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej

Po cynamonie, kurkumie czy kardamonie to kolejna bardzo ceniona przyprawa orientalna. Nie chodzi bowiem o kminek, ale o kmin rzymski zwany inaczej kuminem. Jest bardzo Charakterystyczny i aromatyczny. Kumin spożywany regularnie wpływa korzystnie na przemianę lipidów i obniża poziom cholesterolu. Według badań, stosowany podczas diety pomaga dwa razy szybciej spalić tkankę tłuszczową.

Mniszek lekarski oczyszcza i wspomaga trawienie

Mniszek lekarski, zwany często choć niepoprawnie mleczem, ma szereg właściwości prozdrowotnych. Wspomaga m.in. oczyszczanie wątroby i nerek. Dzięki temu może Obniżyć ilość toksyn w naszym organizmie i zredukować nadmiar wody. Wpływa to również na wygładzenie i polepszenie się stanu skóry. Mniszek lekarski, podobnie jak kumin, wpływa stymulująco na przemianę lipidów, a zatem obniża poziom cholesterolu i przyśpiesza spalanie tkanki tłuszczowej.

Fiołek trójbarwny na redukcję apetytu

Na koniec wreszcie propozycja ziołowa dla osób, które bardziej niż przyspieszyć przemianę materii wolałyby przyhamować apetyt. Fiołek trójbarwny, czyli po prostu bratek, to ziele, które właśnie Zmniejsza łaknienie, a jednocześnie oczyszcza organizm z toksyn i ułatwia metabolizm. Jest częstym składnikiem suplementów odchudzających, ale suszony fiołek możemy z powodzeniem otrzymać w sklepie zielarskim i parzyć. Bratki są kwiatami jadalnymi. Świeże płatki pasują m.in. do sałatek.