Poradnik

Piwo rzemieślnicze funkcjonalne – właściwości zdrowotne

piwo rzemieślnicze funkcjonalne

Piwo rzemieślnicze funkcjonalne to trunek warzony w prywatnych browarach według starych receptur, klasycznej technologii, z wody, słodu i chmielu, ale z dodatkiem innych składników: przypraw, ziół, jagód, owoców itp. Piwo rzemieślnicze to lot fantazji, twórczy impuls piwowara, który je uwarzył. Naukowcy po raz kolejny zbadali wpływ piwa na organizm i doszli do wniosku, że napój ten ma dobroczynne właściwości. W szczególności mówimy o wzmocnieniu układu odpornościowego. Eksperci zalecają picie piwa w ograniczonych ilościach, aby organizm uzyskał wszystkie korzyści płynące z tego trunku.

Jakie właściwości ma piwo rzemieślnicze funkcjonalne?

Piwo rzemieślnicze stało się popularne, gdy napoje produkowane przez duże browary przestały odpowiadać upodobaniom smakowym konsumentów. Prywatne browary zabrały się do roboty, co ma istotne zalety: szybko i dokładnie rozpoznaj potrzeby miłośników piwa, mają możliwość szybkiej zmiany asortymentu, dostosowując się do zmieniających się gustów.

Przeprowadzone badania naukowe pokazały, że piwa, do których dodaje się drożdże po rozlaniu do butelek, zawierają do 50 milionów bakterii probiotycznych, które wzmacniają odporność, poprawiają pracę jelit, a nawet sprzyjają zasypianiu. Mowa tu wyłącznie o tzw. piwie rzemieślniczym takim, które jest produkowane przez prywatne browary w niewielkich partiach.

Udało się wprowadzić do piwa bakterie probiotyczne, tak, aby każde świeże piwo zawierało, co najmniej sto milionów przyjaznych bakterii i co najmniej milion pod koniec okresu przydatności piwa do spożycia. Takie piwo byłoby korzystne np. w przypadku biegunki lub po zaprzestaniu kuracji antybiotykowej dodatkowo przy zaburzonej mikroflorze jelitowej. Nawet do zwykłego picia jest bardziej odpowiednie niż zwykłe piwo. Dzięki probiotykom pozytywnie wpływa na układ odpornościowy, ponieważ około 70% odporności organizmu zależy od jelit.

Smaki piwa rzemieślniczego funkcjonalnego

Ten napój ma wiele odmian, spójrzmy na główne smaki piw rzemieślniczych: chmielowy smak z nutami cytrusów, owoców i igieł sosnowych albo piwo, w którym można poczuć intensywny chmielowy smak i aromat z nutami ziół i owoców. Inny doceniany smak piwa rzemieślniczego, które dobrze wpływa na organizm człowieka to wyraźny słodowy smak z goryczką i nutami kwiatów, cytrusów i przypraw. Popularnością cieszy się także aromat piwa z nutami palonego słodu, estrów owocowych, kawy i czekolady. Oczywiście picie piwa w dużych ilościach jest niewskazane, jedynie spożywanie w małych ilościach przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania metabolizmu dzięki witaminom z grupy B.

Zioła w piwie rzemieślniczym

Zioła są doskonałym wyborem do warzenia piw rzemieślniczych funkcjonalnych, okazuje się, użycie kompozycji ziół jest możliwe. Dziko rosnące rośliny zawierają w swoim składzie cenne substancje, rzemieślnicze browary wykorzystują takie zioła jak: jałowiec, wrotycz, krwawnik. W niektórych gatunkach piwa można znaleźć zieloną herbatę i eukaliptus. Miłośnicy takich trunków mogą cieszyć przyprawowo-ziołowym smakiem i dobroczynnym wpływem na ich organizm. Piwo rzemieślnicze funkcjonalne zawiera dużą ilość słodu pszenicznego, które jest również wzbogacane ziołami nadającymi gorzkiego smaku. Do takich roślin poza już wymienionymi należy: macierzanka, kwiat dziewanny, liście poziomki, kłącze tataraku i kwiat lipy. Roślina znana, jako trawa cytrynowa ma silne działanie lecznicze i jest jednym ze składników funkcjonalnego piwa. Główne właściwości dotyczą dziedziny gastroenterologii oraz problemów mikrobiologicznych i wirusowych. Ponadto, wzmacnia mechanizmy obronne organizmu na długi czas.

piwo rzemieślnicze funkcjonalne

Poprawienie odporności i spożywanie piwa rzemieślnicze funkcjonalnego

Poza przyjemnością picia piwa, można uzyskać wiele korzyści dla organizmu, okazuje się, że połączenie smaku i właściwości zdrowotnych w przypadku tego trunku jest możliwe. Jest wiele owoców, które znacznie podnoszą walory smakowe i spełniają swoją rolę we wzmocnieniu organizmu. Na przykład połączenie piwa z miodem i sokiem z malin powoduje, że czaruje kompozycją smaku i bukietem aromatów. Malina należy do niewielkiej listy roślin, których prawie wszystkie części są aktywnie wykorzystywane do wytwarzania produktów leczniczych. W medycynie ludowej używano zarówno korzenia, łodygi, kwiatów, jagód, jak i liści tego wieloletniego krzewu. Maliny posiadają maksymalnie przydatne substancje, które zachowują właściwości lecznicze i służą wzmocnieniu układu odpornościowego, skutecznie zwalczają infekcje wirusowe, choroby przewodu pokarmowego.

Czarna porzeczka często gości w piwach rzemieślniczych podnosząc nie tylko ich smak ale także właściwości. Owoc zawiera witaminy C, A, B, D i E, a także fosfor, żelazo i potas. Czarna porzeczka jest doskonałym środkiem przeciwzapalnym i tonizującym. Pomaga wzmocnić nie tylko układ odpornościowy, ale także układ sercowo-naczyniowy i nerwowy. Natomiast żurawina wzmacnia układ odpornościowy i chroni organizm przed chorobami nefrologicznymi. Ponadto poprawia trawienie i normalizuje ciśnienie krwi. Do opracowania piwa rzemieślniczego o zwiększonych wartościach prozdrowotnych, wykorzystywane są owoce jagodowe o dużym potencjale przeciwutleniającym. Zastosowanie owoców goi w towarzystwie melisy, tymianku i liści zielonej herbaty, zapewni wzmocnienie odporność i neutralizację wolnych rodników. Warzenie piwa według specjalnych receptur bez przyspieszania nie pozbawia go najważniejszych właściwości.