Atlas roślin i ziół leczniczych

Lipa

Lipa

Napary z lipy pomagają na ból gardła i katar. Są skuteczne nie tylko w zwalczaniu objawów przeziębienia i grypy, ale również innych dolegliwości. O leczniczych i profilaktycznych zastosowaniach lipy piszemy poniżej.

Na co warto stosować lipę?

Lipa zawdzięcza swoje właściwości lecznicze dużemu stężeniu cennych substancji. W jej skład wchodzą m. in. flawonoidy, fitosterole, śluzy, garbniki, kwasy organiczne, sole mineralne, witamina C i PP. Związki te działają moczopędnie i rozkurczowo, pobudzają organizm do zwiększonej produkcji soków żołądkowych i ułatwiają przepływ żółci do dwunastnicy, co skutkuje m. in. przyspieszeniem metabolizmu. Napary z lipy stosuje się jednak najczęściej w zwalczaniu objawów przeziębienia.

Okres kwitnienia lipy

Lipa kwitnie w okresie letnim. Jej kwiaty wydzielają wtedy silną, aromatyczną woń, której nie da się pomylić z żadnym innym zapachem. Najwięcej zdrowotnych właściwości mają kwiatostany pozyskiwane z lipy drobnolistnej oraz szerokolistnej (są to 2 odrębne podgatunki). Powinno się je zbierać w początkowym okresie kwitnienia, z dala od ulic, fabryk, a także innych miejsc, w których zanieczyszczenie powietrza jest duże. Po zebraniu należy wysuszyć kwiatostany w przewiewnym miejscu.

Czy lipa jest skuteczna w leczeniu przeziębień?

Tak, ponieważ zawiera duże ilości związków śluzowych, które pobudzają organizm do zwiększonego wydzielania potu. Wraz z potem ciało wydziela szkodliwe substancje, odpowiedzialne za rozwój choroby. Poza tym napary z lipy łagodzą kaszel, ból gardła i chrypkę, działają też moczopędnie (należy więc zadbać o wystarczające nawodnienie organizmu podczas kuracji). Przetwory z wysuszonych kwiatów Nie wywołują żadnych skutków ubocznych.

Uspokajające właściwości lipy

Lipa działa relaksująco, podobnie jak melisa. Przetwory oraz gorące napary z lipy są zalecane osobom nadpobudliwym, nerwowym oraz cierpiącym na stany lękowe. Związki zawarte w lipie wpływają korzystnie na Funkcjonowanie układu nerwowego i pomagają w zaśnięciu.

Lipa na dolegliwości trawienne

Lipa okazuje się też ziołem dobrym na problemy żołądkowe, choć nie może konkurować np. z kolendrą, krwawnikiem czy chociażby melisą, jeśli brać pod uwagę skuteczność w zwalczaniu objawów. Badania wykazały, że napary i przetwory z lipy zmniejszają w pewnym stopniu napięcie mięśni gładkich i nasilają przepływ żółci do dwunastnicy. Mogą się więc przydać w łagodnych przypadkach Zaburzeń trawiennych czy metabolicznych.

Lipa

Inne zastosowania lipy

Napar z lipy można nie tylko pić, ale też wcierać w skórę. W medycynie naturalnej stosuje się go do płukanek, okładów, obmywań, kąpieli oraz irygacji. Może być także środkiem pielęgnacyjnym, ponieważ regeneruje i uelastycznia skórę, usuwa piegi, zwalcza niezbyt nasilone stany zapalne.

Okłady z kwiatów lipy

Lipa jest skuteczna w zwalczaniu łagodnych stanów zapalnych, można więc z niej robić okłady na oczy w przypadku zapalenia spojówek i powiek. Suszone kwiaty likwidują obrzęki i cienie wokół oczu. Ze względu na swoje właściwości pielęgnacyjne są wykorzystywane w kosmetyce do produkcji kremów, szamponów i toników.

Lipa w aptecznych lekach

Kwiatostany lipy są surowcem wykorzystywanym do produkcji wielu leków na przeziębienie i grypę. Również tych, które mają postać kapsułek (do połknięcia lub ssania). Wchodzą ponadto w skład Mieszanek ziołowych dostępnych w aptekach. Mają silne działanie przeciwgorączkowe i wykrztuśne.

Jak przygotować napar z lipy?

Wsyp do szklanki 1 łyżkę stołową suszonych kwiatów, zalej wrzątkiem i parz ok. 20 minut. Dla wzbogacenia smaku możesz dodać do naparu soku malinowego lub miodu (jeśli zdecydujesz się na miód, dodaj go pod koniec parzenia, we wrzątku traci on znaczną część swoich właściwości zdrowotnych). Do naparu można też wrzucić plasterek cytryny. Po parzeniu dobrze jest odcisnąć susz na sitku, by w napoju znalazło się jak najwięcej związków śluzowych. Herbatę z lipy należy Pić 3 razy dziennie, w przerwach między posiłkami.