Atlas roślin i ziół leczniczych

Poziomka

Poziomka

Poziomka należy do bylin z rodziny różowatych. Wyróżniono do tej pory co najmniej 17 jej gatunków, które występują w Chile i na północnej półkuli. W Polsce znane są trzy gatunki rosnące w naturalnym środowisku, zazwyczaj na słonecznych polanach i skrajach lasu.

Właściwości i zastosowanie poziomki

Poziomki osiągają do 20 cm i tworzą tzw. wąsy, z których powstają nowe rośliny. Składają się z liści tworzących przyziemną rozetkę, kwiatów, zazwyczaj białych, równej długości, zaokrąglone i owoców, które na mięsistym dnie kwiatowym mają osadzone liczne orzeszki.

W ziołolecznictwie wykorzystuje się owoce i liście poziomki. Bogata w witaminę C, garbniki, sole mineralne, flawonoidy stosowana jest przeciwbiegunkowo, przeciwzapalne oraz przeciwkrwotocznie. Poziomka podnosi odporność organizmu, blokuje wchłanianie złego cholesterolu i reguluje pracę układu krwionośnego. Stosowana w profilaktyce i chorobach dziąseł/ przyzębia, ponadto rozpuszcza kamień nazębny. A dzięki aktywności pektyn usuwa szkodliwe produkty przemiany materii.