Atlas roślin i ziół leczniczych

Zielona herbata

Zielona herbata

Zielona herbata pochodzi z Chin i w dzisiejszych czasach jest jednym z najpopularniejszych naparów na całym świecie. Oryginalny magiczny napój przyrządzany jest jedynie z liści herbaty chińskiej, które poddane zostały tylko minimalnej oksydacji. W dzisiejszych czasach możemy wyróżnić kilka rodzajów zielonej herbaty. Różnica wynika nie tylko z uwagi na sposób przetwarzania, ale również na specyficzne warunki uprawy oraz porę zbiorów.

Właściwości i zastosowanie zielonej herbaty

Chińską zieloną herbatę powinno parzyć się przez 2-3 minuty w nieco niższej temperaturze wody niż ma to miejsce w przypadku tradycyjnej czarnej herbaty. Najwięksi smakosze zalecają, aby parzyć w temperaturze 70-80 stopni. Osoby, które chcą uzyskać mocniejszą herbatę nie powinny parzyć jej dłużej, tylko skorzystać z większej ilości liści.

Zielona herbata ma w swoim składzie polifenole, które bardzo pozytywnie wpływają na ciało. Polifenole jak powszechnie wiadomo mogą pochwalić się właściwościami przeciwzapalnymi i antyoksydacyjnymi. Warto wspomnieć także o l-teaninie, która z kolei ma działanie antydepresyjne i odprężające. Zielona herbata wspomaga trawienie i ma właściwości przeciwbakteryjne. Wspomaganie spalania tłuszczu powoduje również pozytywne działanie antycellulitowe, a także przeciwzmarszczkowe. Pomoc w oczyszczeniu organizmu okazuje się również pomocna przy rzucaniu palenia.