Nalewka z melisy? A może z kminku lub skrzypu polnego? Co powiecie na nalewkę z rokitnika? Te niestandardowe pomysły budzą duże zainteresowanie wśród amatorów domowych trunków i fanów ziołolecznictwa. Nalewki ziołowe to nalewki lecznicze, mające prozdrowotny wpływ na organizm i wspomagające leczenie wielu dolegliwości. Jak zrobić nalewkę leczniczą?
Ziołowe trunki na zdrowie
Z surowców zielarskich możemy przygotować naprawdę wiele smacznych i oryginalnych przetworów. Począwszy od konfitury z płatków róży, przez miód z mniszka lekarskiego, skończywszy na kiszonej pokrzywie lub lipie. Wszystkie mają olbrzymie walory prozdrowotne, szczególnie w przypadku receptur, dzięki którym można wzmocnić poszczególne właściwości surowców. Tak samo jak nalewki ziołowe. Wiele substancji czynnych zawartych w roślinach nie rozpuszcza się w wodzie, a właśnie w alkoholu, co ma doniosły wpływ na oczekiwane działanie. Często lepszy efekt uzyskamy Sięgając po nalewkę, zamiast popijając napary. Alkohol użyty w preparacie ma też dwie inne cechy – przedłuża jego trwałość i przyspiesza wchłanianie substancji aktywnych.
Rozwój farmacji przyczynił się do tego, że przy wielu codziennych dolegliwościach sięgamy po specyfiki kupione w aptece. Wśród nich są też krople ziołowe, które stanowią niedrogie i sprawdzone leki zarówno na ból brzucha, migreny, jak i bezsenność. Zanim jednak leki ziołowe i inne farmaceutyki stały się dla nas tak łatwo dostępne, w rodzinach przekazywano sobie receptury na nalewki ziołowe, które należały do podstawowych produktów z domowej apteczki. Dziś wracamy do tych przepisów i coraz częściej używamy ziół do produkcji Leczniczych trunków.
O czym należy pamiętać, przygotowując nalewkę ziołową?
Nalewka ziołowa to surowiec leczniczy, należy ją więc traktować i spożywać jak lekarstwo. Gdy dokuczają nam różne choroby i dolegliwości wypijamy niewielką ilość w regularnych odstępach czasu. Buteleczkę z nalewką traktujemy więc jak syrop, który mamy w szafce na wypadek przeziębienia. Niekiedy nalewki możemy spożywać profilaktycznie.
Jeśli chcemy przygotować nalewkę na bazie pomocnej nam rośliny, warto przyjrzeć się fachowym recepturom. Niektóre zakładają użycie samej wódki, niektóre wódki i spirytusu, w jeszcze innych dodajemy wino lub inny alkohol, np. gin. Nalewkę możemy osłodzić cukrem lub miodem. Niektóre z nich po prostu odstawiamy i czekamy, innymi codziennie należy potrząsnąć. Są nalewki, z Dobrodziejstw których możemy korzystać już po tygodniu, ale na większość trzeba czekać dłużej, niekiedy nalewki powinny leżakować i dojrzewać miesiącami, a nawet rok. Metodą przyspieszającą ekstrakcję jest perkolacja, wymaga jednak użycia stosownego sprzętu.
Na co pomagają nalewki ziołowe?
Nalewki i ekstrakty alkoholowe z ziół są pomocne w różnych dolegliwościach układu pokarmowego, mają działanie rozkurczowe, zwiększają apetyt, łagodzą zaburzenia trawienia, przyspieszają metabolizm. W przeziębieniu i grypie działają napotnie i przeciwgorączkowo, wspierają funkcjonowanie oraz oczyszczanie dróg oddechowych. Zioła w postaci nalewek mają też dobroczynny wpływ na naczynia krwionośne, przeciwdziałają zawałowi serca i miażdżycy, a nawet chorobom nowotworowym. Są bardzo skuteczne w odtruwaniu organizmu. Mają właściwości bakteriobójcze, grzybobójcze i wirusobójcze.
Nalewka z chabra bławatka
Nalewka bławatkowa jest dość pracochłonna – kwiaty należy zebrać i oddzielić płatki. Jej wygląd, smak, a tym bardziej właściwości, powinny nam jednak zrekompensować trud. Używa się jej głównie w celu poprawy widzenia, ale chaber słynie też z działania przeciwzapalnego. Płatki bławatka najpierw przesypujemy warstwowo cukrem, a na końcu dodajemy miód i odstawiamy w ciepłe miejsce na około miesiąc. Po tym czasie gotujemy płatki w wodzie i dopiero Potem zalewamy alkoholem. Odstawiamy na co najmniej 3 miesiące.
Nalewka z pokrzywy
Jedna z prostszych do wykonania nalewek – sok z pokrzywy i alkohol łączymy ze sobą w równych proporcjach, dodajemy miód. Pod odstawieniu czekamy Minimum dwa tygodnie.