Atlas roślin i ziół leczniczych

Dzika róża

Dzika róża

Ma więcej witaminy C, niż inne owoce i warzywa. Jest dostępna na wyciągnięcie ręki, ponieważ chętnie sadzi się ją w miastach. Dzika róża to piękny krzew ozdobny, który może nam przynieść wiele pożytku.

Dzika róża – charakterystyka i występowanie

Dzika róża jest kolczastym, charakterystycznym krzewem, rodzącym delikatne kwiaty oraz soczyste, czerwone owoce. Jedne i drugie mają wartość prozdrowotną oraz leczniczą. W Polsce mamy Kilkadziesiąt odmian dzikiej róży. Roślina ta jest u nas gatunkiem pospolitym. Możemy ją z powodzeniem zasadzić w ogródku wśród innych różanych krzewów. Spotkamy ją także na obrzeżach lasów, w parkach, na skwerach i przy chodnikach. Szczególnie cenne są owoce dzikiej róży – purpurowe szupinki o nieco wydłużonym kształcie.

Jak wykorzystać dziką róże dla zdrowia?

Owoce i kwiaty dzikiej róży możemy zbierać samodzielnie lub udać się do apteki czy sklepu zielarskiego / ze zdrową żywnością, by zaopatrzyć naszą kuchenną szafkę w przetwory na ich bazie. Do najpopularniejszych należą herbaty, nalewki, konfitury, dżemy, syropy, soki oraz preparaty witaminowe. Przetwory i ekstrakty to zdecydowanie najczęstsze sposoby na dziką różę, jednak kwiaty i owoce możemy również jeść na surowo. Świeże płatki warto dodawać do sałatek. Ze świeżych owoców należy przed spożyciem usunąć pestki, ponieważ mogą podrażniać układ pokarmowy. Takie same postępowanie jest zalecane zanim zaczniemy przetwarzać owoce.

Świeże owoce dzikiej róży są na tyle cierpkie w smaku, że większość osób preferuje np. zrobić z nich marmoladę lub kompot. Warto wszak pamiętać, że owoce podczas wymrażania, suszenia i poddawania obróbce termicznej, choć słodsze, stają się również mniej zasobne w Witaminę C i inne substancje czynne.

Dzika róża

Zawartość witamin i substancji czynnych w dzikiej róży

Owoce dzikiej róży nie mają sobie równych pod względem zawartości kwasu askorbinowego, czyli witaminy C. Nie znajdziemy jej tyle ani w cytrusach, ani w pietruszce czy w porzeczce. Stąd dzika róża jest polecana na odporność i walkę z infekcjami. Wrzesień i październik, kiedy krzewy owocują, to zatem idealny czas na to, aby wzmocnić swój organizm i uodpornić się na choroby sięgając właśnie po świeże lub, ewentualnie, przetworzone owoce dzikiej róży. Roślina ta, oprócz witaminy C, zawiera także witaminy z grupy B, prowitaminę A, witaminy K i PP., magnez, cynk, żelazo, wapń, potas, mangan, miedź, flawonoidy, karotenoidy, garbniki, olejki eteryczne, pektyny i kwasy organiczne.

Dzika róża nie tylko na wzmocnienie

Preparaty z dzikiej róży polecane są rekonwalescentom oraz wszystkim, którzy chcą wzmocnić się po chorobie lub zamierzają nadrobić braki witaminowe. Ponadto dzika róża ma działanie osłonowe na wątrobę, żółciopędne, przeciwzapalne, antyoksydacyjne i odtruwające organizm. Można podawać ją przy biegunce oraz w stanie zapalnym żołądka i jelit. Dzika róża również wspomoże pęcherz moczowy i cewkę moczową (zwłaszcza w stanach zapalnych). Dzika róża reguluje pracę serca i ciśnienie krwi, wzmacnia naczynia krwionośne, stanowi także naturalny lek na chorobę zwyrodnieniową stawów.

Dzika róża w pielęgnacji i kosmetyce

W przemyśle kosmetycznym wykorzystuje się zarówno olejek eteryczny z róży, ekstrakt, jak i pielęgnacyjny olej tłoczony z nasion. Produkty z dzikiej róży Przeznaczone są zwłaszcza do pielęgnacji skóry dojrzałej, szarej, zmęczonej i naczynkowej. Dzika róża stymuluje produkcję kolagenu, ujędrnia skórę i wyrównuje koloryt cery – rozjaśnia piegi, likwiduje przebarwienia, pomaga spłycić zmarszczki oraz zmniejszyć widoczność blizn.