Atlas roślin i ziół leczniczych

Pokrzywa

Pokrzywa

Pokrzywa (Urtica dioica L.) kojarzy się ze złośliwym chwastem, którego lepiej unikać. Niesłusznie, ponieważ ma wiele zdrowotnych i leczniczych właściwości, o których nieco więcej napiszemy poniżej.

Pokrzywa jest wykorzystywana w ziołolecznictwie

Chyba każdy poparzył się pokrzywą co najmniej raz. Nie jest to przyjemne, skóra robi się czerwona, swędzi, a na skutek ciągłego drapania powstają na niej bąble. Okazuje się jednak, że pokrzywa jest nie tylko parzącym chwastem. Od niepamiętnych czasów znajduje zastosowanie w Medycynie ludowej jako środek o wielu leczniczych właściwościach. Na wsiach gotowano kiedyś z pokrzywy zupę, wciąż dodaje się jej drobno posiekane liście do karmy dla zwierząt. Ze względu na bogactwo cennych witamin, mikroelementów i soli mineralnych pokrzywa stanowi niezastąpione remedium na różne dolegliwości i schorzenia. Sprawdza się idealnie na przykład przy leczeniu kamicy nerkowej i artretyzmu.

Lecznicze właściwości pokrzywy

W celach leczniczych stosuje się zarówno liście pokrzywy, zbierane przed kwitnieniem, jak i korzenie, a także całą roślinę, w zależności od rodzaju terapii oraz schorzenia. Właściwości zdrowotne ma również sok wyciskany z pędów. Jeśli wierzyć Medycynie ludowej, warto pić go codziennie w okresie letnio-wiosennym, zwłaszcza w stanach fizycznego zmęczenia i wyczerpania. Pokrzywa wspiera działanie układu odpornościowego i wzmacnia organizm.

Zimą też można korzystać z dobrodziejstw pokrzywy – pijąc napar z suszonych liści. Po zalaniu suszu gorącą wodą należy przykryć naczynie i zaczekać kwadrans przed spożyciem. Herbata z pokrzywy łagodzi stres, uspokaja i wycisza. Można ją mieszać z innymi ziołami bez ryzyka żadnych skutków ubocznych (nawet w przypadku uczulenia).

W pokrzywie zawierają się aktywne związki wspierające pracę wielu narządów. Zdaniem osób parających się ziołolecznictwem pokrzywa jest Naturalnym antybiotykiem, o tyle lepszym od syntetycznych środków, że nie podrażnia żołądka ani w żaden inny sposób nie pogarsza stanu organizmu.

Pokrzywa – zastosowania

Pokrzywa jest wykorzystywana do:

  • łagodzenia różnego rodzaju alergii,
  • zwalczania stanów zapalnych,
  • uśmierzania bólu,
  • leczenia ran,
  • rozszerzania naczyń krwionośnych,
  • zmniejszania ciśnienia tętniczego,
  • kuracji zapobiegających wypadaniu włosów,
  • zmniejszania poziomu cholesterolu, mocznika i chlorku sodu we krwi.
Pokrzywa

Co więcej, pokrzywa ma silne właściwości moczopędne, jest więc doskonałym remedium na kamicę nerkową oraz inne Schorzenia układu moczowego. Na skutek działania substancji aktywnych organizm łatwiej pozbywa się toksyn, produktów przemiany materii, czy złogów i nie zatrzymuje w sobie płynów. Pokrzywa okazuje się niezwykle skuteczna w łagodzeniu stanów zapalnych dróg moczowych, leczeniu tak zwanego skąpomoczu (dolegliwości objawiającej się skąpym oddawaniem moczu), dny moczanowej, kamicy moczowej, chorób reumatycznych oraz niektórych chorób skóry.

Pokrzywa – naturalny środek na przerost prostaty

Pokrzywa oddaje nieocenione usługi w leczeniu pierwszego oraz drugiego stadium przerostu prostaty. I nie jest to twierdzenie oparte na mądrościach medycyny ludowej, ale oficjalne zalecenie Komisji Europejskiej. Ta niezwykła roślina pomaga też leczyć zaburzenia oddawania moczu. Kluczową rolę odgrywają w terapii lektyny i polisacharydy, a więc hydrofilowe części pokrzywy, zawarte w korzeniu. Hamują one aktywność aromatazy.

Pokrzywa wspomaga układ trawienny

Napary z pokrzywy przyspieszają metabolizm i wzmagają apetyt. Urtica dioica L. odprowadza złogi żółciowe, oczyszcza układ pokarmowy ze szkodliwych substancji, usprawnia pracę wątroby, żołądka i trzustki. Sprawdza się znakomicie w leczeniu Wszelkich chorób układu pokarmowego. Zapobiega procesom degeneracyjnym wątroby, nieżytom żołądka i jelit, łagodzi biegunki. Według niektórych specjalistów pokrzywa powstrzymuje rozrost komórek nowotworowych, choć brakuje jeszcze wystarczających dowodów na potwierdzenie tej tezy.