Ogórek kiwano

Ogórek kiwano

Ogórek kiwano wciąż jest stosunkowo mało znany w Polsce. Można kupić go w niektórych sklepach lub na wybranych targach, ale nadal jest dość rzadko spotykany i niewiele osób wie, jak go spożywać oraz czym się charakteryzuje. Warto jednak poznać go nieco bliżej, gdyż ma mnóstwo zalet, z których dobrze jest korzystać na co dzień.

Ogórek kiwano – co to jest?

Kiwano to roślina pnąca, która pochodzi z cieplejszych, tropikalnych regionów Afryki. Hodowana jest między innymi w Nowej Zelandii, Australii, Jemenie, Portugalii czy Chile. Można ją uprawiać w Polsce, choć trzeba pamiętać o zapewnieniu jej odpowiednich warunków – bardzo źle znosi niskie temperatury, dlatego najlepiej trzymać ją w foliowym tunelu lub w szklarni. Jej kwiaty są żółte i dość niepozorne. Tym, co najbardziej zasługuje na uwagę, są jej owoce.

Ogórki kiwano są owalne i mają długość od około 10 do 15 centymetrów. Ich skórka na początku jest marmurkowozielona, a z czasem przybiera barwę pomarańczową – wtedy owoc jest już dojrzały. Ponadto pokrywają ją tępo zakończone kolce – ze względu na nie kiwano nazywane bywają również ogórkami rogatymi lub kolczastymi. Wewnątrz owocu znajduje się Zielono-pomarańczowy miąższ oraz liczne nasiona – może być ich nawet 500! Nazwa kiwano pochodzi od połączenia słów “kiwi” oraz “banan” – mówi się, że smak opisywanego ogórka przypomina połączenie tych dwóch owoców.

Właściwości lecznicze kiwano

Ogórek kolczasty ma wiele wartości odżywczych i świetnie działa na organizm. Jest bogaty w witaminy – witaminę C, która wzmacnia odporność organizmu, witaminę A, która wpływa na poprawę wzroku, a także witaminy z grupy B, które wspomagają układ nerwowy. Kiwano jest też fantastycznym źródłem wapnia, fosforu, żelaza, magnezu, cynku i potasu, z jego pomocą można więc skutecznie regulować gospodarkę mineralną organizmu. Ogórek rogaty idealnie nadaje się również dla osób, które stosują tylko naturalne zioła na odchudzanie – jest bowiem bardzo niskokaloryczny i reguluje metabolizm i trawienie.

Ogórek kiwano

Ponadto substancje zawarte w tym owocu wspomagają pracę serca, wątroby, nerek (sprawdź inne zioła na nerki) i układu krwionośnego. Pomagają przeciwdziałać miażdżycy, a ze względu na Zawartość błonnika pokarmowego zapobiegają zaparciom. Kiwano pozwala również wzmacniać koncentrację, spożywając go, skorzystają zatem osoby wykonujące pracę umysłową oraz dzieci w wieku szkolnym. Ogórki kolczaste mają też zastosowanie w kosmetyce – wspomagają wytwarzanie doskonale wpływającego na cerę kolagenu, często stanowią też składnik kremów odmładzających i wygładzających skórę. Warto wiedzieć, że owoce te mają również działanie moczopędne i przeczyszczające, pomagają więc w usuwaniu z organizmu szkodliwych toksyn.

Ogórki kiwano – zastosowanie

Kiwano mają mnóstwo domowych zastosowań. Kupione lub samodzielnie wyhodowane ogórki kolczaste można jeść na różne sposoby. Owoce te mają bardzo ciekawy smak i intensywny, Zachwycający aromat. Zazwyczaj spożywa się je na surowo. Wystarczy przekroić dojrzały Ogórek rogaty na pół i łyżeczką wyjeść jego miąższ. Można też dodać go do sałatki albo deseru. Warto również przyrządzić z niego koktajl – zmiksować go z jogurtem albo kefirem. Kiwano doskonale Wzbogaca smak wielu potraw i stanowi ciekawą ich dekorację. Ogórki kolczaste są bardzo smaczne również w przetworzonej formie – na przykład pod postacią dżemu albo kisielu.

Co więcej, owoce te zachowują świeżość przez długi czas – nawet do pół roku! Z tego też powodu zdarza się, że wykorzystuje się je jako niebanalną ozdobę kuchni czy salonu – oryginalny wygląd kiwano nadaje wielu pomieszczeniom niepowtarzalny charakter. Z kolei aby skorzystać z odmładzających i upiększających właściwości ogórków rogatych, warto kupić krem, którego skład bazuje na tych roślinach i regularnie go używać.
 
Jak widać, kiwano są nie tylko smaczne i interesujące, ale też mają bardzo wiele zastosowań i pozytywnie wpływają na zdrowie i urodę. W jednym małym owocu kryje się potężna moc – warto więc skorzystać z jego licznych zalet!