Schorzenia

Zioła na zgagę

zioła na zgagę

Na zgagę dobre są maślanka, kefir czy mleko. Wiele osób radzi sobie z nią za pomocą farmaceutyków. Nie każdemu odpowiadają jednak te sposoby. Okazuje się, że zwolennicy ziół także mają w czym wybierać, jeśli celem jest pozbycie się i zapobieganie zgadze.

Osłonowe śluzy z ziół ugaszą ogień w przełyku

Zgaga, czyli uciążliwe palenie w przełyku i w okolicach mostka, to bardzo nieprzyjemna dolegliwość. Jej bezpośrednią przyczyną jest cofanie się soków żołądkowych, co nazywamy chorobą refluksową lub Refluksem żołądkowo-przełykowym. Zgaga ma charakter mechaniczny. Mogą ją powodować lub nasilać różne czynniki.

Bardzo często uskarżają się na nią kobiety w ciąży, u których rosnąca macica uciska żołądek, co z kolei zarzuca treść pokarmową w kierunku przełyku. Zgagę powodują też niektóre pokarmy, np. pomidory, soki, owoce cytrusowe, czekolada czy orzeszki ziemne. Może ją wywołać przejedzenie, w szczególności nadmiar spożytych tłustych i ciężkostrawnych potraw. Jeśli zgaga często towarzyszy wysiłkowi fizycznemu, prawdopodobnie nie minęło wystarczająco dużo czasu między posiłkiem a rozpoczęciem treningu.

Większość osób cierpiących często na zgagę radzi sobie z nią domowymi sposobami. Jest to pewna alternatywa wobec farmaceutyków zobojętniających kwas żołądkowy, które mają zwykle dość krótkotrwałe działanie. Sprawdź skuteczne zioła na zgagę.

Domowe sposoby na zgagę – umiar w jedzeniu i wspomagające zioła

Specjaliści polecają przeróżne metody łagodzenia zgagi, które przynoszą szybki efekt. Zgagę można przykładowo zapić mlekiem, ale ono także przynosi jedynie chwilową ulgę, gdyż niedługo potem następuje Wzmożona produkcja kwasu. Pomocne podczas zgagi może być układanie się do snu w pozycji lekko uniesionej i spanie na lewym boku. Warto poza tym nie nadużywać pokarmów zakwaszających i unikać innych produktów, które powodują nasilenie refluksu.

Oprócz wspomnianych już cytrusów, fistaszków czy pomidorów zaliczymy do nich używki (w tym kofeinę), napoje gazowane czy potrawy smażone oraz tłuste i ciężkostrawne. Niektórym szkodzą również ostre przyprawy. Podczas zgagi możemy natomiast sięgnąć po Produkty alkalizujące, a także zioła. Zwróćmy uwagę zwłaszcza na te o właściwościach powlekających i łagodzących.

Prawoślaz – pierwszy na zgagę

Prawoślaz lekarski ma szerokie zastosowanie w lecznictwie. Najwięcej prozdrowotnych właściwości wykazuje jego korzeń, bogaty w substancje śluzowe. Zawarte w nich pektyny, betainy, kumaryny, minerały czy flawonoidy decydują o skutecznym działaniu przeciwzapalnym tej rośliny. Śluzy z prawoślazu działają osłonowo na błonę śluzową przewodu pokarmowego oraz dróg oddechowych. Podrażniona śluzówka przełyku jest wystarczająco dobrym powodem, by sięgnąć po prawoślaz.

Poza tym jednak reguluje on trawienie, przeciwdziała zaparciom, łagodzi dolegliwości dwunastnicy i objawy związane z nieżytem żołądka. Prawoślazu nie powinny jednak stosować kobiety w ciąży. Wskazany jest on zresztą jedynie w Kuracjach krótkotrwałych, gdyż śluzy mogą powlekać śluzówkę zbyt szczelnie i obficie, utrudniając tym samym wchłanianie niektórych substancji odżywczych.

Siemię lniane – komfort w kilka minut

Siemię lniane wspomaga leczenie objawów wielu dolegliwości układu pokarmowego oraz oddechowego. Wywar z siemienia lnianego ma konsystencję śluzu lub kisielu, jest neutralny w smaku i przy okazji dostarcza zdrowych kwasów tłuszczowych oraz przeciwzapalnych lignanów. Wywar z siemienia można przygotować w kilka minut lub z wyprzedzeniem, tak aby był pod ręką, gdy zacznie palić zgaga.

zioła na zgagę

Lukrecja osładza i osłania

Wywar z korzenia lukrecji stosuje się w leczeniu wrzodów żołądka i dwunastnicy. Jest też bardzo pomocny przy refluksie. Podobnie jak prawoślaz i siemię lniane, odwar z korzenia lukrecji powleka żołądek i przełyk dobroczynnym żelem osłonowym. Lukrecja działa ponadto ochronnie na wątrobę i wspomaga pracę całego układu pokarmowego. Jest też sprawdzonym remedium na dolegliwości górnych dróg oddechowym. Dodatkowo zapobiega powstawaniu próchnicy. Dla komfortu trawiennego możemy nie tylko popijać odwar z korzenia lukrecji, ale też łykać kapsułki zawierające wyciąg z tej części rośliny.

Rumianek jak zawsze na posterunku

Jeśli nie mamy pod ręką prawoślazu, dziurawca lub siemienia, Zgagę możemy „zapić” rumiankiem. Suszone koszyczki rumianku w saszetkach to bodaj najczęściej stosowany produkt ziołowy, który wielu z nas posiada w kuchennej szafce. Rumianek słynie z właściwości łagodzących i przeciwzapalnych.

Ziołowe mieszanki na zgagę

W aptekach i sklepach zielarskich możemy nabyć gotowe mieszanki na zgagę. Co w nich znajdziemy? Z pewnością będzie to korzeń prawoślazu, rumianek i nagietek, ziele dziurawca, kwiat lipy, krwawnik, lukrecja, arcydzięgiel, szałwia, melisa, czarny bez czy porost islandzki. Czasami ulgę w zgadze przynoszą mieszanki regulujące pracę jelit. Refluks może bowiem wynikać z ich spowolnionej pracy i przedłużających się zaparć.

Kminek wyreguluje pracę układu pokarmowego

Nasiona kminku ułatwiają trawienie, dlatego Dodaje się je do potraw ciężkostrawnych, strączków czy pieczywa. Pomagają pozbyć się zaparć i wzdęć. Jeśli zgaga ma u nas związek z trawieniem i obciążeniem układu pokarmowego, warto od czasu do czasu jeść kminek, rzuć jego ziarenka lub popijać przygotowany na ich bazie napar. Kminek, podobnie jak rumianek czy len, posiada w składzie substancje śluzowe o właściwościach łagodzących.

Kawa, herbata i mięta – nie na zgagę!

Kawa i herbata należą do produktów, których lepiej nie nadużywać, jeśli często cierpimy na zgagę. Większość pacjentów z tym problemem stara się ograniczać kofeinę. Nie każdy wie natomiast, że zgagę może nasilać mięta – ziele, które jest powszechnie uznawane jako Przynoszące ulgę w zgadze. Mięta dzięki temu, że jest tak orzeźwiająca i kojarzy się z chłodem, daje nam nadzieję na ugaszenia palącego bólu w przełyku i klatce piersiowej. Poza tym reguluje trawienie i zobojętnia kwas solny. Niestety jednocześnie wpływa na rozluźnienie mięśni przełyku, co sprzyja zgadze i nasila produkcję śliny.

Dodaj komentarz