Atlas roślin i ziół leczniczych

Lukrecja

Lukrecja

Lukrecja jest naturalnym lekiem na wrzody żołądka i dwunastnicy. Chroni przed próchnicą, znajduje zastosowanie również w kosmetyce. Jakie jeszcze właściwości ma lukrecja?

Cenne właściwości lukrecji

Lukrecja ze względu na swoje wyjątkowe właściwości ma wiele różnych zastosowań. Nie tylko leczy się nią różne dolegliwości i choroby. Ekstrakty z lukrecji wchodzą w skład Popularnych kosmetyków. Najwięcej cennych związków znajduje się w korzeniu, który po wysuszeniu nabiera żółtej barwy i słodkiego smaku (dzięki glicyryzynie, substancji 50 razy słodszej od białego cukru). Z potencjału leczniczego lukrecji zdawano już sobie sprawę w XVI w. Leczono nią wtedy schorzenia wątroby, żołądka, nerek i pęcherza moczowego. Była też jednym z najskuteczniejszych dostępnych wówczas środków wykrztuśnych. Obecnie wyciągi z korzenia lukrecji stosuje się pomocniczo w Leczeniu nowotworów przysadki mózgowej, stwardnienia rozsianego, chorób alergicznych, zaniku kory nadnerczy, choroby Simmonds’a, Addisona oraz reumatyzmu.

Lukrecja wzmacnia układ odpornościowy

Specjaliści zgodnie zalecają stosowanie wyciągów z korzenia lukrecji jako środka zapobiegającego chorobie w okresie jesienno-zimowym. Lukrecja dzięki swoim niezwykłym właściwościom znacznie podnosi odporność organizmu. Wyciągi z korzenia lukrecji są Skutecznym środkiem profilaktycznym. Należy jednak pokreślić, że tylko przy krótkotrwałym okresie przyjmowania dadzą one optymalny efekt. Przy dłuższym przyjmowaniu glicyryzyny (substancji aktywnej znajdującej się w lukrecji) organizm może zareagować nadciśnieniem oraz hipokaliemią (obniżonym stężeniem potasu we krwi).

Lukrecja

Antynowotworowe właściwości lukrecji

Badacze z University of Minnesota w Stanach Zjednoczonych opublikowali na łamach “Cancer Prevention Research” wyniki badań, które sugerują, że korzeń lukrecji zapobiega rozwojowi złośliwego nowotworu skóry – czerniaka. Korzeń lukrecji zawiera substancje hamujące rozwój komórek nowotworowych. Najważniejsza z nich jest glicyryzyna. Jak już jednak powyżej wspominaliśmy, nadmiar glicyryzyny w organizmie może wywołać skutki uboczne: problemy z ciśnieniem, zaburzenia rytmu serca, a nawet obrzęk mózgu. Oprócz glicyryzyny właściwości antynowotworowe ma również izoanguston A – substancja całkowicie bezpieczna w stosowaniu, której praktycznie nie można przedawkować. Jeśli wierzyć badaniom przeprowadzonym na myszach, hamuje ona rozrost komórek czerniaka złośliwego.

Lukrecja zapobiega próchnicy

Bakteriobójcze właściwości lukrecji czynią z niej bardzo skuteczny środek w walce z próchnicą. Liczne badania udowodniły, że ekstrakt z lukrecji zmniejsza liczebność paciorkowca zieleniejącego (Streptococcus mutans), będącego częścią naturalnej flory bakteryjnej jamy ustnej. Bakteria ta przyczynia się do rozwoju próchnicy oraz innych chorób zębów. Bezcukrowe słodycze, zawierające w składzie wyciąg z korzenia lukrecji, mogą być więc stosowane jako skuteczny środek profilaktyczny. Potwierdzają to statystyki: w takich krajach jak Holandia czy Skandynawia, gdzie słodycze na bazie korzenia lukrecji są powszechnie dostępne, znacznie mniej dzieci choruje na próchnicę niż w innych zakątkach Europy.