Nadaje charakterystyczny smak potrawom orientalnym. Najczęściej używa się go wraz z innymi przyprawami typowymi dla tej kuchni. Kumin jest jednak łatwo rozpoznawalny, a jego intensywny aromat wyróżnia się nawet z najbardziej kolorowych i urozmaiconych mieszanek przypraw. Kumin, zwany kminem rzymskim wspomaga odchudzanie oraz trawienie. Działa też antynowotworowo.
Orientalna przyprawa o międzynarodowej renomie
Nasiona kminu rzymskiego wyglądem przypominają znany w kuchni polskiej kminek, jednak mają inny smak i intensywniejszy aromat. Kumin (kmin rzymski) pochodzi z obszarów śródziemnomorskich, a obecnie jest uprawiany głównie W Indiach i w Egipcie. Przyprawę tę hołubią również Meksykanie, Francuzi i Holendrzy. Oprócz całych nasion, bardzo często stosuje się zmielony i sproszkowany kumin, który pod taką postacią ma bardzo intensywny, zniewalający zapach i smak.
Kmin rzymski należy do rodziny selerowatych. Jest bogaty w witaminę A i C, związki eteryczne, błonnik, minerały, białko, tłuszcze i cukry. Powinny na niego zwrócić uwagę osoby, które muszą zwiększyć podaż wapnia czy żelaza w diecie. Poza tym niepozorne ziarenka kuminu zawierają również magnez, mangan, selen, potas, miedź, cynk i sód. Kumin rzymski jest jedną z najstarszych znanych ludzkości przypraw O właściwościach prozdrowotnych. W dawnych wiekach wykorzystywano go głównie jako lekarstwo na wzdęcia oraz napięcia i bóle mięśniowe. A jak jest dziś?
Kmin rzymski – smaczna i aromatyczna przyprawa dobra na trawienie
Nasionka kminu rzymskiego lub sproszkowany kumin przeciwdziałają zaparciom, wzdęciom, hemoroidom, infekcjom pokarmowym. Pomagają pozbyć się niestrawności, gazów czy bólu żołądka, zarówno po obfitym posiłku, przy stałych problemach gastrycznych, jak i w ciąży. Wszystko dzięki zawartości kuminaldehydu. Aldehyd kuminowy nadaje przyprawie charakterystyczny kwiatowo-korzenny zapach i jest wykorzystywany w przemyśle perfumeryjnym, ale działa też kojąco i ochronnie na układ pokarmowy. Ponadto wspomaga wydzielanie żółci i soków trawiennych. Wystarczy wmieszać go do potrawy lub w ciągu dnia popijać ciepłą wodę z dodatkiem zmielonego kuminu.
Aromat kuminu wspomoże leczenie infekcji
Olejki eteryczne zawarte w ziarenkach kminu rzymskiego mają Dobroczynny wpływ na drogi oddechowe. Mogą skrócić trwanie infekcji, rozrzedzą wydzielinę, zadziałają antybiotycznie, przeciwwirusowo oraz przeciwgrzybicznie.
Kumin – aby odchudzanie miało smak
Kmin rzymski poleca się osobom na diecie odchudzającej. Zwłaszcza tym, które walczą z nadmiarem tkanki tłuszczowej. Bowiem kumin poprawia metabolizm lipidów i ułatwia rozbicie skumulowanego w organizmie tłuszczu. W diecie odgrywa też inną, ważną rolę – jego intensywny smak pomaga serwować posiłki w zdrowszej formie i ograniczyć użycie soli. Pasuje poza tym do innych przypraw orientalnych i korzennych, które wspomagają odchudzanie, takich jak kurkuma, cynamon, imbir, chili i czarnuszka. Znajdziemy go również w składzie popularnych orientalnych mieszanek przyprawowych.
Kmin na choroby cywilizacyjne
Korzystny wpływ kuminu na profil tłuszczowy organizmu sprawia, że można go wykorzystać w diecie obniżającej cholesterol. Poleca się włączyć go w profilaktykę miażdżycy i chorób układu sercowo-naczyniowego. Kumin dzięki dużej zawartości błonnika przeciwdziała rozwojowi insulinoodporności i cukrzycy (pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi). Ponadto kmin rzymski wykazuje Duży potencjał antyoksydacyjny i ma pod tym względem korzystny wpływ zwłaszcza na poprawne funkcjonowanie wątroby i żołądka.