Atlas roślin i ziół leczniczych

Kurkuma

Kurkuma

Kurkuma nie jest rośliną niepozorną – zwraca na siebie uwagę charakterystyczną, żółto-pomarańczową barwą, dzięki której nadaje się idealnie do upiększania różnych dań. Częściej jednak stosujemy ją jako przyprawę niż dekorację. Zawarta w niej kurkumina ma wiele cennych właściwości – stąd tak szerokie zastosowanie kurkumy w medycynie. Każdy amator ziołolecznictwa powinien wiedzieć to i owo o kurkumie. Jakie ma właściwości, na jakie choroby pomaga? Piszemy o tym poniżej.

Jak działa na organizm kurkuma?

Kurkumina to bardzo silny antyoksydant. Łagodzi stany zapalne, chroni organizm przed infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi, działa oczyszczająco. By wykorzystać w pełni możliwości kurkumy, powinno się ją spożywać razem z czarnym pieprzem i tłuszczem – w takim połączeniu jej leczniczy wpływ na organizm będzie największy. Kurkumę stosuje się od wieków w Medycynie ajurwedyjskiej, przede wszystkim ze względu na jej działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne. W ramach profilaktyki chorób nowotworowych lekarze zalecają włączyć ją do codziennej diety.

Kurkuma dzięki dużej zawartości antyoksydantów i substancji o działaniu przeciwzapalnym ma korzystny wpływ na układ pokarmowy. Nie należy jednak przesadzać w „dawkowaniu” – te same związki, które przyspieszają metabolizm, w nadmiarze mogą zaszkodzić.

Korzystny wpływ na układ nerwowy

Kurkuma wpływa stymulująco na mózg, może więc zapobiegać rozwojowi chorób neurodegeneracyjnych, np. alzheimera. Badania przeprowadzone w 2014 r. w niemieckim Instytucie Medycyny i Neurofizjologii w Julich wykazały, że niektóre związki zawarte w kurkumie wspomagają procesy naprawcze w ludzkim mózgu. Mowa tu przede wszystkim o tumeronie – substancji pobudzającej namnażanie i różnicowanie komórek nerwowych. Według prognoz naukowców tumeron będzie w przyszłości wykorzystywany w leczeniu udarów i choroby Alzheimera.

Kurkuma

Badania z 2014 r. potwierdziły wcześniejsze testy, przeprowadzone w 2007 przez doktora Milana Fialę z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles. Wspomniany lekarz w czasopiśmie Proceedings of the National Academy of Sciences opublikował artykuł, o którym było później głośno w mediach. Tekst dotyczył związku o nazwie BDMC, znajdującego się w kłączach kurkumy. Badania wykazały, że związek ten pobudza układ odpornościowy do walki z białkami, które utrudniają przewodzenie sygnałów nerwowych między poszczególnymi obszarami mózgu. Białka te odpowiedzialne są za zaburzenia pamięci i osobowości.

Właściwości antynowotworowe

Kurkuma ma też silne właściwości antynowotworowe. Kurkumina jest Silnym antyoksydantem, działa przeciwzapalnie i chroni przed rakiem:

  • skóry,
  • płuc,
  • jamy ustnej,
  • głowy i szyi,
  • przełyku,
  • żołądka,
  • wątroby,
  • trzustki,
  • jelita cienkiego,
  • okrężnicy,
  • pęcherza moczowego,
  • prostaty,
  • szyjki macicy.

Badania przeprowadzone na zwierzętach wykazały, że kurkuma zmniejszyła wielkość guzów nowotworowych o 30%, a częstotliwość ich występowania o 87% w porównaniu z grupą kontrolną.

Kurkuma ma więc szereg zastosowań i wiele wskazuje na to, że ta znana indyjska przyprawa może popchnąć rozwój medycyny naprzód. Zanim jednak doczekamy się przełomu w leczeniu chorób neurodegeneracyjnych, sami możemy korzystać ze zdrowotnych właściwości kurkumy, przyprawiając nią codzienne dania.