Wiele znanych i cennych olejków eterycznych wytwarza się z roślin, których ojczyzną jest południe Azji. Tamtejsze warunki klimatyczne sprzyjają wzrostowi oraz uprawie licznych gatunków bogatych w związki lotne. Zaliczamy do nich również palczatkę imbirową, aromatyczną trawę, z której pozyskuje się olejek palmarozowy.
Olejek palmarozowy z palczatki imbirowej – pochodzenie
Olejek palmarozowy, palmaroza lub palmarosa to produkt destylacji wodnej łodyg i liści pewnej wonnej trawy, zwanej palczatką imbirową. Palczatka imbirowa pochodzi z Chin, gdzie spotyka się ją w stanie naturalnym, jednak świetnie rośnie również w Indiach, Nepalu czy w Indonezji. Palczatka jest niepozorną trawą o grubych liściach, sięgającą metra wysokości, a jej orientalny, bardzo przyjemny i trwały zapach wykorzystywany jest w medycynie naturalnej i aromaterapii od wieków. Olejek palmarozowy od dawien dawna uchodzi m.in. za skuteczny środek przeciwko infekcjom i gorączce czy problemom gastrycznym. Zajmuje bardzo ważne miejsce w naturalnej pielęgnacji skóry, ponieważ stymuluje regenerację, przyspiesza gojenie się ran oraz blizn, a także zwalcza stany zapalne.
Olejek palmarosa – charakterystyka i właściwości
Choć olejek palmarozowy wytwarzany jest z palczatki imbirowej, jego zapach ma niewiele wspólnego z wonią imbiru. Określenie „palmarosa” słusznie z kolei przywodzi na myśl nuty różane. Wszystko za sprawą geraniolu, alkoholu terpenowego, nadającego przyjemny, różany zapach wszystkim olejkom, w których występuje. Oprócz olejku palmarosa, wyczujemy go przede wszystkim w olejku geraniowym, a także wytwarzanym z drewna drzewa różanego. Wszystkie te olejki często wykorzystuje się jako zamienniki szlachetnego i niezwykle kosztownego olejku z róży damasceńskiej.
Olejek palmarozowy ma ponadto podobne działanie na skórę i jest wyjątkowo cennym surowcem aromaterapeutycznym. W jego składzie oprócz geraniolu znajdziemy octan geranylu, mircen, linalol. Geraniol oprócz aromatu róż wnosi do olejku także nutę cytrynową. Palmarosa to zresztą swoiste połączenie właściwości różnych olejków – różanego, cytrynowego, z cytrynowego oraz geraniowego. Dobrze komponuje się wraz z nimi w mieszankach aromaterapeutycznych.
Olejek palmaroza w pielęgnacji skóry
Palmaroza dodana do ulubionego kremu lub żelu myjącego może bardzo pozytywnie wpłynąć na wygląd skóry. Olejek ten jest najlepszy w pielęgnacji skóry dojrzałej i atroficznej, zniszczonej, odwodnionej, a także trądzikowej i tłustej. Wpływa regenerująco na komórki, zapobiega starzeniu się skóry, odświeża, tonizuje, nawilża, napina. W przypadku cery tłustej i mieszanej reguluje wydzielanie sebum i zmniejsza stany zapalne, eliminuje trądzik oraz wypryski. Jest skuteczny również w leczeniu grzybicy skóry. Możemy dodać go do odżywki do włosów przetłuszczających się, ale polepszy kondycję wszystkich rodzajów włosów, w szczególności kosmyków zniszczonych i suchych.
Olejek palmarozowy użyty w masażu ciała ma działanie odmładzające i regenerujące na skórę, a ponadto wpływa kojąco na całe ciało i umysł. Pomoże nam uporać się z wieloma dolegliwościami, takimi jak obrzęki, świąd, infekcje czy nadmierny łojotok. Stymuluje przepływ limfy, łagodzi Skutecznie neutralizuje nieprzyjemne zapachy, wynikające np. z problemu nadmiernego pocenia się.
Wspomagający olejek z palczatki
Masaż z wykorzystaniem palmarozy będzie doskonałą propozycją dla zmęczonego i zestresowanego organizmu. Jej zapach ukoi zmysły, pomoże się odprężyć, dotleni skórę, pozwoli poczuć się młodziej i bardziej świeżo. Palczatkę warto docenić za relaksujący charakter jej aromatu. Podobnie jak olejek różany czy cytrynowy łagodzi napięcie nerwowe i wspomaga pracę sercaa, okaże się więc pomocny dla osób nieustannie przemęczonych, zestresowanych i żyjących w napięciu.
Olejek z palczatki imbirowej poleca się także do inhalowania dróg oddechowych jako środek udrożniający nos i zatoki oraz stymulujący ośrodek oddechowy. Właściwości udrożniające i przeciwzapalne zapewnia mu geraniol. W celu terapii górnych dróg oddechowych należy stosować bezpośrednią inhalację z olejkiem palmarosa lub dyfuzję.