Kozieradka

Kozieradka

Kozieradka to nie tylko skuteczny środek na wypadające włosy. To również naturalny lek na wiele różnych chorób. Jakie właściwości ma ta roślina i w jakiej postaci działa najefektywniej?

Jakie właściwości zdrowotne ma kozieradka?

Kozieradka od wieków znajduje zastosowanie w medycynie azjatyckiej. Zawarte w jej nasionach substancje obniżają poziom cukru we krwi, dlatego przetwory z tej rośliny są zalecane osobom chorującym na cukrzycę. Liście kozieradki wykorzystuje się w produkcji różnego rodzaju preparatów leczniczych. Leczy się nimi choroby skóry i narządu wzroku, np. czyraka mnogiego czy egipskie zapalenie spojówek. Badania potwierdzają w stu procentach potencjał leczniczy kozieradki.

Kozieradka na stany zapalne

Nasiona kozieradki regulują pracę całego układu pokarmowego, zapobiegając wielu różnym chorobom i schorzeniom. Ponieważ zawierają frakcję polisacharydową (to jedna z frakcji błonnika pokarmowego), są pomocne w leczeniu wrzodów żołądka. Polisacharydy zwalczają stan zapalny błony śluzowej żołądka i pokrywają ją ochronną warstwą, która stanowi naturalną barierę dla kwasu solnego czy pepsyny – substancji wywołujących w pewnych okolicznościach stany zapalne. Regularne spożywanie nasion kozieradki to prosty sposób na zmniejszenie obrzęków i przekrwienia błony śluzowej.

Dolegliwości przewodu pokarmowego

Wysuszone Nasiona kozieradki lub kleik sporządzony na ich bazie wpływa korzystnie na Procesy trawienne. Dlatego kozieradka sprawdzi się znakomicie w leczeniu dolegliwości przewodu pokarmowego: wzdęć, dyspepsji, chorób wątroby czy stanów zapalnych błony śluzowej żołądka. Substancje czynne znajdujące się w nasionach pobudzają organizm do zwiększonej produkcji soku żołądkowego, trzustkowego oraz insuliny – związków odpowiedzialnych za jakość i tempo procesów metabolicznych, a także za… apetyt. Kozieradka może więc zachęcić niejadków do jedzenia.

Kozieradka na inne przypadłości i choroby

Kozieradka zawiera duże ilości błonnika – substancji pobudzającej perystaltykę jelit i ułatwiającej pasaż jelitowy. Wzmacnia też komórki wątroby i chroni je przed szkodliwym oddziaływaniem toksyn. Ponadto wykazuje silne działanie przeciwzapalne, neutralizuje wpływ wolnych rodników, powstrzymuje procesy włóknienia. Kozieradka przydaje się w leczeniu chorób pasożytniczych przewodu pokarmowego, podobnie jak kolendra. Oczyszcza organizm ze szkodliwych substancji, które przyczyniają się do powstawania mniej lub bardziej groźnych schorzeń.

Nasiona kozieradki zawierają dużą ilość flawonoidów – substancji uszczelniających naczynia krwionośne. Dlatego stosuje się je pomocniczo w leczeniu hemoroidów. Ostatnie badania wykazały, że znajdująca się w kozieradce Diosgenina chroni przed rakiem jelita grubego, hamując najpierw wzrost komórek nowotworu, a następnie je niszcząc.

Kozieradka

Warto w tym miejscu zaznaczyć, że najwięcej leczniczych właściwości mają Nasiona kozieradki. Inne części tej rośliny, jakkolwiek również zawierają cenne związki, są w przemyśle farmaceutycznym wykorzystywane rzadziej.

Przeciwmiażdżycowe właściwości kozieradki

Wchodzące w skład nasion saponiny steroidowe obniżają poziom trójglicerydów oraz cholesterolu we krwi, stymulując produkcję kwasów żółciowych. Opóźniają też proces wchłaniania związków tłuszczowych, co zmniejsza ryzyko miażdżycy oraz towarzyszących jej chorób serca, między innymi choroby wieńcowej. Oprócz saponin steroidowych kluczową rolę w zapobieganiu zmianom miażdżycom odgrywa niacyna.

Przeciwwskazania?

Kozieradka nie wywołuje żadnych skutków ubocznych, wchodzi jednak w reakcję z lekami przeciwzakrzepowymi, Zmniejszając ich skuteczność. Dotyczy to zresztą również wielu innych ziół, np. szałwii, rumianku, anyżu, kasztanowca, arnika, dziurawca, żeń-szenia, ekstraktu z papai czy miłorzębu japońskiego.