Zioła Lecznicze

Anyż

anyż

W Polsce został rozpowszechniony przez członków zakonu Benedyktynów, jednak na świecie znany jest już od setek lat. Anyż, bo o nim mowa, w głównej mierze występuje w Egipcie, Azji Środkowej i na Dalekim Wschodzie. Charakteryzuje się dość wysoką łodygą (nawet do 50 cm), długoogonkowymi liśćmi oraz białymi, owłosionymi kwiatami. Dość specyficzny jest również owoc anyżu, którego rozłupka zbudowana jest z podłużnych żeberek.

Właściwości i zastosowanie anyżu

W ziołolecznictwie stosuje się przede wszystkim nasiona rośliny oraz olejek aromatyczny. Czasem anyż dodaje się do domowych nalewek, aby wzbogacić ich smak. W tej formie pomaga na zgagę i niestrawność. Przyjmuje się, że anyż wspomaga również potencję oraz jest bardzo dobrym składnikiem na kaca.

W formie okładów używa się go także do złagodzenia młodzieńczego trądziku. Ponadto odświeża oddech, oczyszcza organizm, a także wykazuje właściwości pobudzające. Wszystko to sprawia, że jest niezwykle często stosowany, nawet w formie dodatku do herbaty czy kawy.

Dodaj komentarz