Kardamon to orientalna roślina wieloletnia. W Polsce jest znany jako przyprawa korzenna, wykorzystywana podobnie jak cynamon czy imbir. W smaku bardzo je zresztą przypomina. Kardamon jest piekący, ostrawy, aromatyczny, rozgrzewający. Zawiera nuty cytrusowe i doskonale pobudza apetyt. Kardamon stosuje się głównie w formie sproszkowanej. Jest droższy od pozostałych przypraw tego typu. Kardamon pomaga schudnąć, dodaje energii i wspomaga potencję.
Kardamon – charakterystyka rośliny
Ojczyzną kardamonu są Indie oraz Cejlon, ale rośnie on również w Chinach, Indonezji i w Ameryce Środkowej. Wyglądem przypomina trzcinę cukrową, natomiast w systematyce zalicza się go do rodziny imbirowatych. Jest byliną, osiągającą wysokość nawet do 4 metrów. Kardamon przez wieki był wykorzystywany dwojako. Z jednej strony służył do zwalczania dolegliwości układu trawiennego i oddechowego. Z drugiej, równie często korzystano z jego właściwości aromatycznych i aromaterapeutycznych.
Do dziś kardamon, a zwłaszcza olejek kardamonowy, zajmują poczesne miejsce w produkcji perfum i kosmetyków, w tym mydeł, a także w Branży spożywczej. Olejkiem kardamonowym aromatyzuje się słodkie wypieki, alkohole, a także mięsa. Często dodawany jest do żywności jako naturalny konserwant. W kuchni arabskiej mielony kardamon to typowy dodatek smakowy do kawy.
Właściwości prozdrowotne kardamonu
Kardamon mielony Stosowany jako przyprawa ma szereg właściwości prozdrowotnych. Pobudza wydzielanie soku żołądkowego, wspomaga pracę jelit, zapobiega niestrawności. Stosowany regularnie chroni przed powstawaniem wrzodów, może także hamować zgagę. W niektórych sklepach możemy nabyć także kardamon w postaci nasion lub strączków.
Mielony kardamon może być z powodzeniem wykorzystywany w diecie odchudzającej. Przyprawa ta pobudza wydzielanie soków trawiennych, wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn, a ponadto ma bardzo korzystny wpływ na gospodarkę tłuszczową organizmu. Kardamon poprawia profil lipidowy, przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej, obniża ryzyko rozwoju cukrzycy oraz normalizuje poziom cholesterolu. To wszystko m.in. dzięki zawartości melatoniny. Z tych Cennych właściwości kardamonu mogą więc korzystać osoby odchudzające się oraz pacjenci z problemami trawiennymi. Przeciwwskazaniem jest natomiast choroba wrzodowa czy zapalenie błony śluzowej żołądka.
Kardamon oraz olejek kardamonowy działają też stymulująco na potencję. Ich użycie zwiększa ukrwienie członka oraz przedłuża erekcję.
Olejek z owoców kardamonu
Olejek kardamonowy to olejek eteryczny pozyskiwany z owoców kardamonu. Podobnie jak surowiec wyjściowy, olejek ten wspomaga funkcjonowanie układu pokarmowego. Opinie co do tego, czy należy stosować olejki eteryczne wewnętrznie są podzielone. Niemniej, olejek kardamonowy od dawna uchodzi za skuteczne remedium przy problemach żołądkowych. Przyjmuje się, że wypicie kilku kropel rozcieńczonych w mleku działa rozkurczowo, hamuje namnażanie się bakterii w jelitach i pomaga przy biegunce. Olejek kardamonowy to poza tym sprawdzony i szybki sposób na odświeżenie jamy ustnej. Tu stosuje się go w połączeniu z wodą.
Olejek kardamonowy zawiera znaczne stężenie substancji eterycznych. W ich skład wchodzą m.in. limonen, borneol, terpineol, metadon, mircen czy sabinen. W aromaterapii służy jako środek pobudzający, niwelujący zmęczenie, dodający energii. Inhalacje z olejkiem kardamonowym wspomagają leczenie infekcji górnych dróg oddechowych i związanych z nimi objawów, zwłaszcza kaszlu.