Olejki eteryczne

Olejek wetiwerowy

Olejek wetiwerowy

Jego zapach przypomina rześkie powietrze po ulewnym deszczu, mokre liście i wilgotną ziemię. Kreatorzy perfum wykorzystują olejek wetiweriowy głównie w kompozycjach męskich, przeznaczonych na jesień i zimę. Jednak wetyweria znajduje zastosowanie nie tylko w przemyśle perfumeryjnym. Olejek eteryczny z tej rośliny poleca się osobom cierpiącym na bóle mięśni i stawów, bóle reumatyczne, a także w pielęgnacji cery problemowej. Poznajmy lepiej olejek wetiwerowy.

Olejek z wetywerii pachnącej

Olejek wetiwerowy wytwarza się metodą hydrodestylacji, poddając działaniu pary wodnej korzeń i kłącze palczatki nastroszonej, czyli trawy wetiwerowej. Roślina ta pochodzi z Indii, występuje naturalnie również w Afryce, Ameryce Południowej i Północnej oraz w Chinach. Jest też uprawiana w wielu krajach i rejonach tropikalnych. Najwięcej upraw prowadzi się na Haiti, które jest głównym dostawcą olejku wetiwerowego.

Ta wysoka trawa należy do gatunków wieloletnich i jest wykorzystywana na wiele sposobów. W Indiach produkuje się z niej m.in. pachnące wachlarze oraz naturalne żaluzje okienne, zasłony, maty. Jest ponadto przeznaczana na paszę dla zwierząt. Według badań, wetyweria ma również zdolność oczyszczania ścieków z antybiotyków, można ją więc uznać za roślinę potencjalnie istotną w procesie fitoremediacji.

Oczywiście spośród wszystkich zastosowań pachnącej trawy wetiwerowej najważniejsze dotyczą przemysłu perfumeryjnego oraz aromaterapii. Olejek wetiwerowy to jeden z najważniejszych zapachów obecnych w produkcji perfum, tym istotniejszy, że nie da się gu uzyskać w laboratorium. Najdroższym i najrzadszym rodzajem olejku wetiwerowego jest khus-khus, pozyskiwany z dziko rosnącej palczatki.

Jak pachnie trawa z Indii? Walory zapachowe olejku wetiweriowego

Wetiwer należy do zapachów drzewno-ziemistych, jednak jest na tyle niejednorodny, że możemy go równie dobrze określić jako dymny, rześki, gorzki, słodki lub słony. Wiele zależy od tego, z jakich upraw został pozyskany. Olejek produkowany na Haiti ma wyraźnie słodkawe nuty. W wetiwerze wyczujemy również woń cytrusów. Taka kompilacja nut zapachowych sprawia, że olejek wetiwerowy jest wykorzystywany do produkcji perfum męskich lub unisex, ciężkich i charakterystycznych. Obok niego jest jednak miejsce dla wanilii, czekolady, ambry czy ylang-ylang, dzięki czemu możemy otrzymać łagodniejsze, słodsze perfumy. Kobiety bardzo często poszukują olejku wetiwerowego w kompozycjach zapachowych. Ma on bowiem właściwości uspokajające, odgania stres i działa jak afrodyzjak. Nic dziwnego, że docenia go również aromaterapia.

Olejek wetiwerowy

Olejek wetiweriowy – zastosowanie i działanie terapeutyczne

Oryginalny olejek z wetiwerii ma gęstą konsystencję i może posiadać różne zabarwienie, od jasnego po bursztynowe. W swoim składzie zawiera wetiwony i wetiwenole, kwas palmitynowy i benzoesowy oraz seskwiterpeny. W Azji jest uznanym afrodyzjakiem, cenionym za swoje właściwości odprężające i wzmacniające. Olejek wetiwerowy relaksuje, pomaga pozbyć się napięcia nerwowego i łagodzi skutki wyczerpania fizycznego. Najlepiej stosować go wieczorami, podczas kąpieli lub przed pójściem spać, gdyż odgania stres, wycisza, Ułatwia zasypianie, a jednocześnie buduje dobry nastrój. Możemy stosować go również do masażu całego ciała, zwłaszcza jeśli potrzebujemy środka rozluźniającego i przeciwbólowego. Olejek wetiwerowy pomoże na bóle mięśni i stawów, nerwobóle, bóle menstruacyjne. U kobiet zwalcza także napięcie nerwowe poprzedzające miesiączkę. Przynosi korzyści skórze – wpływa dobroczynnie na cerę trądzikową, przetłuszczającą się, wrażliwą. Możemy dodawać go do kosmetyków o działaniu antyseptycznym i tonizującym.

Nie każdy musi lubić Charakterystyczną woń olejku wetiwerowego, dlatego można przełamać ją ylang-ylang, cytrusami lub drzewem cedrowym (sprawdź równieź jakie właściwości ma olejek cedrowy). Wetiwer zgra się również z paczulą i trawą cytrynową, a jego właściwości uspokajające wzmocnimy poprzez połączenie go z olejkiem lawendowym i rumiankowym. Nadaje się również znakomicie do kompozycji korzennych i orientalnych.