Spośród wszystkich ziół wspomagających odchudzanie karczochy są najbardziej skuteczne. Na tym jednak nie kończą się ich zastosowania. Dlaczego warto jeść karczochy i czy to prawda, że zapobiegają one powstawaniu chorób nowotworowych?
Właściwości lecznicze karczochów
Karczoch znany jest przede wszystkim ze swoich właściwości odchudzających. Dzięki dużej zawartości cynaryny oraz insuliny przyspieszają metabolizm i w znacznym stopniu ułatwia redukcję tkanki tłuszczowej. Wpływa też korzystnie na pracę układu trawiennego, zapobiegając dolegliwościom żołądkowym, niestrawności, a także wielu innym chorobom i schorzeniom. Wyciąg z karczocha wchodzi w skład niektórych preparatów na odchudzanie i jest bogatym źródłem cennych składników odżywczych.
Właściwości cynaryny
Lecznicze i zdrowotne właściwości karczochów były już znane starożytnym. Od niepamiętnych czasów karczochami leczono niestrawność, nerki i zaburzenia wątrobowe. Dopiero jednak w XX w. naukowcy odkryli w tej roślinie substancję odpowiedzialną za jej leczniczy potencjał. Mowa o cynarynie – związku zmniejszającym stężenie cholesterolu i trójglicerydów we krwi.
Cynaryna zatrzymuje syntezę cholesterolu w wątrobie, wspomaga też usuwanie szkodliwych substancji z organizmu. Na podstawie badań szacuje się, że cynaryna obniża poziom cholesterolu aż o 60%. Nic więc dziwnego, że karczochy są zalecane przez Lekarzy i dietetyków. Regularne spożywanie tych warzyw zapobiega rozwojowi zmian miażdżycowych.
Cynaryna nasila proces opróżniania pęcherzyka żółciowego z kamieni żółciowych, których głównym budulcem – przypomnijmy – jest cholesterol. Pobudza też wątrobę do zwiększonego wydzielania żółci, co wpływa korzystnie na procesy trawienne, zapobiega zaparciom i wzdęciom. Wyciąg z karczocha wspomaga procesy regeneracyjne wątroby w stopniu zbliżonym do działania zaawansowanych leków syntetycznych. Jest również niezastąpionym remedium na zaburzenia trawienne i zespół jelita drażliwego.
Należy jednak z naciskiem podkreślić, że Karczochy nie są dla wszystkich. Nie powinny ich jeść ani spożywać w jakiejkolwiek innej formie osoby cierpiące na kamicę moczanową.
Czy karczochy chronią przed rakiem?
Badania przeprowadzone w ostatnich latach wykazały niezbicie, że karczochy mają właściwości przeciwnowotworowe. A to ze względu na dużą zawartość antyoksydantów: kwercetyny, rutyny, antocyjanów, kwasu galusowego, luteoliny, kwasu kawowego i chlorogenowego, sylimaryny i cynaryny. Związki te neutralizują działanie wolnych rodników. Karczochy nie tylko więc chronią przed chorobami nowotworowymi, ale i opóźniają proces starzenia.
Karczochy dla cukrzyków!
Karczochy oprócz wymienionych powyżej związków zawierają również znaczne ilości insuliny, która pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi. To dlatego karczochy zaleca się w szczególności cukrzykom. Wspomniany już wcześniej kwas chlorogenowy hamuje proces wchłaniania cukrów w przewodzie pokarmowym i wpływa bezpośrednio na wzrost tolerancji glukozy.
Odchudzające właściwości karczochów
100 g karczochów to tylko 47 kalorii. Niska kaloryczność w połączeniu z Wysoką zawartością błonnika czyni z tej rośliny idealną przekąskę dla osób odchudzających się. Karczochy zapewniają uczucie sytości na długo, są więc idealnym dodatkiem do dań. Za odchudzające właściwości karczochów odpowiedzialne są 4 substancje: cynaryna, insulina, kwas chlorogenowy oraz niacyna.
Karczochy w postaci tabletek?
W aptekach można kupić preparaty powstałe na bazie wyciągu z liści karczocha. Ich regularne przyjmowanie zmniejsza ryzyko chorób i zaburzeń układu pokarmowego. Specyfiki tego typu pomagają też utrzymać odpowiedni poziom cholesterolu we krwi, usunąć z organizmu szkodliwe substancje i tym samym ułatwić kurację odchudzającą. W jednej tabletce znajduje się ok. 20 mg cynaryny – to dawka wystarczająca do tego, by przyspieszyć tempo przemian metabolicznych i zmniejszyć stężenie lipidów.