Tamaryndowiec Malabarski, znany także jako garcynia kambodżańska (spolszczenie z nazwy łacińskiej – Garcinia Cambogia), jest rośliną egzotyczną naturalnie występującą w Indonezji, ale uprawianą również na terenach południowo-wschodniej Azji oraz zachodniej i centralnej Afryki. Dojrzałe owoce wiecznie zielonych drzew tamaryndowca są małe, koloru od jasnożółtego do żółto-pomarańczowego. Kształtem przypominają dynię.
Historia owoców tamaryndowca, najważniejsze informacje, występowanie
Owoce tamaryndowca od wieków wykorzystywane były w Tradycyjnej medycynie hinduskiej, głównie w przypadkach bólów reumatycznych, stanów zapalnych stawów, a także w chorobach serca, układu krążenia i układu pokarmowego. W późniejszym okresie, zaczęto je również stosować w walce z otyłością.
Legenda głosi, że działanie odchudzające zostało odkryte przez lekarzy na statkach przeprawiających się przez Kanał Sueski. Tamaryndowiec malabarski (Garcinia Cambogia) był podawany w niewielkich ilościach marynarzom, by chronić ich przed szkorbutem. Karmiono nim też transportowane zwierzęta. Podczas podróży można było zaobserwować znaczący spadek ich masy. To właśnie pozwoliło medykom na wysnucie teorii o skuteczności owoców w leczeniu nadwagi, która obecnie jest Potwierdzona badaniami naukowymi.
Działanie lecznice
Swoje właściwości lecznicze roślina ta zawdzięcza między innymi zawartości Kwasu hydroksycytrynowego (HCA). Jest ona również źródłem mikro- i makroelementów oraz wielu witamin. Działa przeciwzapalnie oraz antyoksydacyjnie. Wysokie stężenie witaminy C wpływa na zwiększenie odporności oraz chroni przed wolnymi rodnikami, tym samym ograniczając ryzyko wystąpienia chorób serca, zapalenia stawów, a nawet nowotworów. Zawarty w skórce garcinol jest skuteczny w leczeniu wrzodów żołądka, stanów zapalnych jelit oraz innych dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Bywa również przydatny w chorobie odkleszczowej jak borelioza i chorobie Alzheimera, poprzez działanie hamujące cholinoesterazę.
Właściwości odchudzające
Największą jednak sławę przyniósł tamaryndowcowi kwas HCA. Posiada on działanie zmniejszające łaknienie, regulujące poziom cholesterolu w organizmie oraz usprawniające proces spalania tłuszczu. Skutecznie zapobiega akumulacji tkanki tłuszczowej (w tym tłuszczu podbrzusznego), pomaga w ograniczeniu insulinooporności (dzięki zmniejszeniu wchłaniania glukozy), obniża stres oksydacyjny oraz Ułatwia redukcję masy ciała. Jest szczególnie polecany osobom zmagającym się z nadwagą oraz znajdującym się w grupie ryzyka zachorowania na cukrzyce. Ma miano jednego najlepszego zioła na odchudzanie jakie kiedykolwiek zostało odkryte
Suplementy z tamaryndowcem
Na rynku dostępnych jest wiele preparatów zawierających tamaryndowiec malabarski. Można kupić je bez recepty zarówno w aptekach jak i w internecie, najczęściej w postaci tabletek. Należy jednak uważać na środki pochodzące z niepewnego źródła. Zdarza się czasami, że są one modyfikowane lub zawierają inne substancje wzmacniające efekt, przez co mogą powodować niepożądane skutki uboczne.
Sam owoc uznawany jest za roślinę bezpieczną, o ile nie przekracza się Zalecanej dawki. Nadmiar może upośledzać funkcjonowanie jąder oraz nerek. W przypadku przyjmowania innych leków, np. obniżających poziom cholesterolu lub antydepresantów, wskazana jest konsultacja z lekarzem. Ze względu na brak badań potwierdzających nieszkodliwość, suplementów zawierających tamaryndowiec nie powinny stosować również kobiety w ciąży i karmiące piersią.