Jagodzian rambutan pochodzi z tropikalnych rejonów Azji, a jego nazwa – pochodząca z języka malezyjskiego – znaczy dosłownie “owłosiony”. Malezyjczycy, którzy znają tą roślinę od wieków, nie pomylili się w nazewnictwie, bowiem gęste zielone lub różowe włoski porastające chropowatą skórkę tego owocu, są jego najbardziej charakterystyczną cechą. Czym jeszcze wyróżnia się rambutan?
Drzewa jagodzianu
Jagodzian rambutan jest rośliną z rodziny mydleńcowatych, a jej największe skupiska znaleźć można w Malezji, Indonezji oraz Chinach. Drzewa rambutanu są wiecznie zielone, osiągają w sprzyjających warunkach nawet 30 metrów wysokości, a ich korony są rozłożyste i opadają nisko. Owocowanie odbywa się dwa razy do roku, w okolicach czerwca i grudnia, a owoce zgrupowane w kiściach przypominają liczi, tyle że owłosione. Czerwony to najczęściej występujący kolor, ale zdarzają się też owoce o zabarwieniu różowym lub żółtym. Pod łatwo schodzącą skórką, znajduje się perłowobiały, Soczysty miąższ, otaczający sporą pestkę. Co ciekawe, po uprzednim uprażeniu, pestki rambutanu nadają się do spożycia, ale jego skórka jest niejadalna i toksyczna.
Roślina ta najlepiej czuje się w wilgotnych i ciepłych miejscach, w piaszczystej glinie lub w torfie. Możliwe jest jej Hodowanie w warunkach domowych na nasłonecznionym parapecie, jednakże przez wzgląd na warunki panujące w Polsce, drzewko nie urośnie duże i najprawdopodobniej nie wyda owoców, lub te będą pojawiać się bardzo sporadycznie.
Smak i właściwości
Chociaż z wyglądu rambutan przypomina liczi, to jego miąższ smakowo najczęściej porównywany jest do śliwki lub winogrona. Można wyczuć w nim zarówno smaki słodkie jak i kwaskowe. Najczęściej spożywa się go Na surowo bez dodatkowej obróbki, można go także dodawać do deserów, sałatek owocowych, dżemów, syropów i koktajli. Warto wiedzieć, że rambutan jest dość kaloryczny, bowiem w 100 gramach jego owoców (pojedynczy owoc waży mniej więcej 15 gramów) znajduje się około 70 kcal, co oznacza że ma tylko odrobinie mniej kalorii niż podobna wagowo porcja banana.
Jagodzian rambutan – właściwości
Prócz walorów smakowych, jagodzian rambutan posiada też cały szereg innych, pozytywnych właściwości, które sprawiają że warto go skosztować:
- Duża zawartość witaminy C wzmacnia odporność organizmu, a liczne przeciwutleniacze wspomagają ochronę przed nowotworami.
- Fosfor i wapń znajdujące się w owocach, odpowiadają za mocne zęby i kości. Fosfor wpływa również pozytywnie na pracę nerek i pomaga oczyścić organizm z toksyn.
- Bogata zawartość sodu wpływa korzystnie na pracę serca, mięśni oraz układu nerwowego.
- Potas, który również znajduje się w dużych ilościach w składzie rambutanu, pomaga uregulować między innymi prawidłowe ciśnienie krwi i poziom wody w organizmie.
- Występujący w owocach kwas askorbinowy jest bardzo ważny w procesie rozwoju plemników, wpływając na ich ilość i jakość, dzięki czemu wspomaga męską płodność. Występuje w gronie ziół na poprawę sprawności seksualnej
Warto przyjrzeć się też niejadalnym częściom tej rośliny. Z korzeni i liści jagodzianu można przygotować okłady, które łagodzą objawy bólów głowy. Owoce, które nie są dostatecznie dojrzałe by je jeść, przygotowane w formie naparu, przydają się podczas leczenia chorób układu pokarmowego, pomagając poradzić sobie między innymi z biegunką. Wywar z kory drzewa pomaga w leczeniu pleśniawek. Z kolei oleje i tłuszcze pozyskiwane z rośliny sprawdzają się w kosmetykach przeznaczonych do pielęgnacji włosów (zobacz zioła na wypadanie włosów) i balsamach nawilżających.