Naturalne kosmetyki

Woda różana – najlepsza aromatyczna woda kosmetyczna i spożywcza

Woda różana

Hydrolat z róży lub woda różana to kosmetyk uniwersalny. Powstaje jako produkt uboczny destylacji płatków róży damasceńskiej. Jest jednak o wiele bardziej wielofunkcyjny i przydatny, niż olejek różany. Wodę z róży warto mieć przy sobie w szczególności latem, kiedy skóra potrzebuje produktu o dobrych właściwościach nawilżających i kojących podrażnienia.

Tradycyjne zastosowanie wody różanej

Wodę różaną stosuje się głównie w krajach Bliskiego i Dalekiego Wschodu. W tych rejonach jest jednym z podstawowych kosmetyków pielęgnacyjnych, ale też typowym produktem spożywczym, który poprawia smak wielu potraw i napojów. Arabowie stosują ją jako dodatek do herbaty i kawy, deserów lodowych i owocowych, do ciast, baklavy, a nawet do tradycyjnych dań typu pilav i potraw mięsnych. Woda różana nadaje im wyczuwalny, ale nienachalny aromat. Tworzy bardzo aromatyczną i smaczną kompozycję również z miodem i orzechami.

Woda różana w kosmetyce

Hydrolat pozyskiwany z róży damasceńskiej może być komponentem innych kosmetyków, np. toników czy kremów. Zdecydowanie jednak warto mieć go przede wszystkim w postaci czystej. Kupując wodę różaną, zawsze zwracajmy uwagę na skład danego produktu. W hydrolacie nie powinno być innych składników, np. dodatkowych perfum, barwników, ani tym bardziej parabenów czy PEG-ów. To szczególnie ważne, jeśli kupujemy zapas wody różanej i mamy zamiar stosować ją również w kuchni.

Woda różana przyjemnie pachnie sama w sobie i w stanie surowym ma doskonałe właściwości. Tylko takiej wody poszukujmy. Możemy nią bez przeszkód Spryskiwać twarz i włosy, używać zamiast toniku czy płynu micelarnego, nakładając na wacik. Przemycie skóry twarzy wodą różaną sprawi, że cera będzie jaśniejsza, zdrowsza, pozbawiona podrażnień. Wodą możemy przemywać oczy i powieki, jeśli dokucza nam ich opuchlizna lub są podrażnione. Hydrolat z róży jest bardzo delikatny dla skóry skłonnej do podrażnień oraz dla cienkiej skóry powiek i dla samych oczu.

Woda z płatków róży pełna jest witaminy C, witaminy E oraz witaminy z grupy B. Zawiera też garbniki, flawonoidy, olejki eteryczne i beta-karoten. Stąd jej właściwości przeciwzapalne, uelastyczniające i nawilżające. Produkt ten powinny stosować osoby posiadające cerę zmęczoną, atroficzną, wrażliwą, starzejącą się, szarą i podatną na zmarszczki. Woda różana wspomoże osłabione włókna kolagenowe w skórze dojrzałej. Tak naprawdę jednak każdy rodzaj cery przyjmie z wdzięcznością wodę różaną, zwłaszcza latem. Kosmetyk ten nawilża i koi skórę podrażnioną, wysmaganą wiatrem oraz silnym słońcem. Warto go stosować w celu odświeżenia skóry i włosów.

Woda różana

Ponadto nadaje się do pielęgnacji miejsc po ugryzieniach owadów – pielęgnuje zaczerwienioną skórę i łagodzi swędzenie. Ma działanie aseptyczne, pomaga w regeneracji naskórka, Tonizuje. Jest też sprzymierzeńcem w pielęgnacji cery trądzikowej, mieszanej i tłustej. W wyniku regularnego stosowania wypryski i stany zapalne zmniejszą się i złagodnieją. Woda różana stosowana jako tonik domyka pory i reguluje produkcję sebum.

Jak stosować wodę różaną w połączeniu z innymi kosmetykami?

Hydrolat z róży nadaje się znakomicie do przygotowania maseczki z glinki (dla cery wrażliwej wybieramy glinkę różową) lub w połączeniu z błotem z Morza Martwego. Możemy też dodać go do jakiejkolwiek Maseczki domowej roboty, serum czy mgiełki do włosów. Choć oryginalna woda różana nie potrzebuje jakichkolwiek dodatków, sama jest wymarzonym uzupełnieniem innych kosmetyków, w których zamierzamy wykorzystać frakcję wodną.

Jak przygotować wodę z płatków róży w domu?

Woda różana powstaje przy okazji produkcji olejku różanego, w wyniku destylacji płatków kwiatowych parą wodną. Możemy ją kupić w drogerii, ale ze względu na zastosowanie w kulinariach będzie dostępna również w sklepie spożywczym. Co ciekawe, wodę różaną możemy zrobić w domu. Świeżo zebrane płatki róży wystarczy zagotować, odstawić do wystygnięcia, a na końcu odcedzić płyn. Kwiaty możemy również przełożyć do butelki z ciepłą wodą i wystawić na kilka godzin na działanie słońca.