Atlas roślin i ziół leczniczych

Wąkrotka azjatycka (gotu kola)

Wąkrotka azjatycka (gotu kola)

W medycynie ajurwedyjskiej jest znana i wykorzystywana od zawsze. Wąkrotka azjatycka, zwana również gotu kola lub wiciokrzewem azjatyckim, ma szerokie zastosowanie w medycynie i kosmetyce. Jest rośliną leczniczą. Jak wykorzystać wąkrotkę azjatycką, by podreperować swoje zdrowie? Wąkrotka azjatycka – wsparcie dla mózgu, piękno dla skóry

Gdzie występuje wąkrotka azjatycka?

Wąkrotka azjatycka (gotu kola) jest gatunkiem szeroko rozpowszechnionym w strefie tropikalnej i subtropikalnej. Szczególnie upodobała sobie Azję południowo-wschodnią i północ Afryki. Tam też wąkrotkę wykorzystuje się najczęściej – zarówno w medycynie naturalnej, jak i w kosmetyce. Na obu polach ma bardzo korzystne działanie. Po wąkrotkę, zwaną też gotu kola lub wąkrotą, sięgają coraz częściej także mieszkańcy Europy. Roślina ta jest dostępna w postaci kapsułek, suszonego ziela, wyciągów alkoholowych, nalewek. Pojawia się w kosmetykach jako składnik regenerujący i kondycjonujący skórę. Czego warto dowiedzieć się o wąkrotce?

Gotu kola dla seniora i na wzmocnienie

Wąkrotka azjatycka należy do rodziny selerowatych. Listki ma nieduże, zielone, nerkowate, wyrastające z cienkiej, płożącej się łodygi. Surowcem leczniczym jest jej ziele. Wąkrotka od wieków zajmuje poczesne miejsce w medycynie ajurwedyjskiej. Podaje się ją rekonwalescentom, osobom z zaburzeniami funkcji skóry czy pacjentom po udarach. Z jej właściwości z powodzeniem korzystają seniorzy i osoby chcące popracować nad zapamiętywaniem oraz koncentracją.

Ziele gotu kola zawiera wiele substancji czynnych, które decydują o korzystnym wpływie na organizm. Wśród licznych związków warto wyróżnić przede wszystkim Triterpeny, w tym szczególnie istotny dla kondycji skóry azjatykozyd czy kwas azjatykowy. Poza tym w roślinie występują flawonoidy, w tym kwercetyna i kemferol, garbniki, fitosterole, aminokwasy, kwasy tłuszczowe i olejki eteryczne. Zawartość tych substancji różni się w zależności od miejsca pozyskiwania wąkrotki.

Wąkrotka ochroni układ nerwowy i wspomoże funkcjonowanie mózgu

Znana jest przede wszystkim z korzystnego i stymulującego Wpływu na funkcje mózgu. Wąkrota wspiera pamięć i koncentrację oraz pomaga nam uodpornić się na stres. Wszystko dzięki temu, że wyzwala produkcję białka, które aktywuje z kolei powstawanie nowych komórek mózgowych. Wąkrotka azjatycka regeneruje neurony, wspiera funkcje poznawcze i wpływa ochronnie na układ nerwowy. Neutralizuje wolne rodniki oraz neurotoksyny. Wykorzystuje się ją również w przeciwdziałaniu chorobie Alzheimera. Gotu kola koi nerwy i sprzyja równowadze emocjonalnej, jest też adaptogenem – surowcem, który przy regularnym stosowaniu może realnie zwiększyć naszą odporność na stres.

Wąkrotka azjatycka (gotu kola)

Roślina ma silne właściwości Antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Ma to dodatkowe znaczenie przy likwidowaniu stresu oksydacyjnego i wspomaganiu organizmu.

Skóra piękniejsza i zdrowsza po kuracji wąkrotą

Gotu kola ma wobec skóry działanie nie tylko upiększające, ale i lecznicze. W zasadzie to drugie wykorzystuje się o wiele częściej. Dzięki zawartości wspomnianego azjatykozydu, wąkrotka regeneruje komórki skóry, stymuluje syntezę kolagenu oraz produkcję fibroblastów. Jest w ten sposób pomocna w leczeniu blizn i owrzodzeń. Wpływa korzystnie na skórę przy łuszczycy i zaburzeniach funkcji naskórka (nadmiernie rogowaciejący naskórek, stan zapalny skóry). Skutecznie wspomaga walkę z trądzikiem oraz rozstępami, gdyż Ogranicza stany zapalne w tych dysfunkcjach. Kosmetyki z gotu kola stosuje się również w przeciwdziałaniu cellulitowi i obrzękom kończyn, a nawet w profilaktyce żylaków. Substancje aktywne w niej zawarte mają właściwości drenujące i poprawiają mikrokrążenie.