Morwa czarna, morwa biała

Morwa czarna, morwa biała

Przepełnione słodyczą czy kwaskowate i orzeźwiające? Owoce której morwy są smaczniejsze? Wiele zależy tu od preferencji smakowych, jednak zarówno morwa biała, jak i morwa czarna zasługują na uwagę dietetyków, diabetyków oraz wszystkich dbających o zdrowie i urodę. Jakie właściwości wykazuje morwa i czy charakteryzują się nimi tylko jej liście?

Morwa czarna, morwa biała – pochodzenie i charakterystyka

Morus nigra (morwa czarna) i Morus alba (morwa biała) należą do rodziny morwowatych. Obie odmiany, znane i coraz chętniej uprawiane w Polsce, pochodzą z Azji. Ich nazwy różnicuje kolor owoców – podłużnych jagód, przypominających wyglądem jeżyny, jednak zdecydowanie większych. Owoce morwy mają wiele właściwości prozdrowotnych, a medycyna naturalna wykorzystuje również Liście, łodygę, korzeń, a nawet korę tej rośliny.

Z włókiennictwa do ziołolecznictwa

Odkrycie morwy nie miało związku z jej walorami prozdrowotnymi. Chiny, które są rodzimym teren morwy białej, rozpropagowały ten gatunek jako pożywkę dla jedwabników. Dopiero po pewnym czasie przestała kojarzyć się z produkcją jedwabiu, a badania pokazały, że może stanowić wartościowy Surowiec dietetyczny. Nieco zdrowsza i według wielu smaczniejsza jest morwa czarna. Dzięki większemu stężeniu barwników roślinnych ma bowiem silniejsze właściwości antyoksydacyjne, zawiera ciut więcej soli mineralnych oraz witamin, ma bardziej jednoznaczne działanie przeciwzapalne.

Aby korzystać z tych walorów wystarczy pić herbatkę z suszu lub jeść świeże owoce morwy i produkowane z niej przetwory – soki, wina, dżemy, konfitury, galaretki, kompoty itd. Przeciwko przeziębieniu i na kaszel możemy stosować syrop z owoców morwy czarnej.

Owoce morwy czarnej są lekko kwaśne i orzeźwiające, jednak niepozbawione słodyczy. Za to morwa biała jest bardzo słodka. Bardzo dojrzałe owoce morwy białej można pomylić z ich ciemniejszymi kuzynkami, gdyż wybarwiają się wówczas na fioletowo.

Co zawiera morwa i jakie wynikają z tego właściwości?

Owoce morwy mają niewiele kalorii i ułatwiają oczyszczanie organizmu, a także regulują poziom cukru we krwi. Chronią dzięki temu przed postępem insulinoodporności i są dobre dla cukrzyków. Związki aktywne zawarte w morwie Stymulują ponadto układ moczowy, łagodzą dolegliwości nerek oraz problemy trawienne, takie jak zaparcia i kolki. W przebiegu infekcji górnych dróg oddechowych preparaty na bazie morwy ułatwiają odkrztuszanie, działają napotnie i odkażająco. Sprawdzają się, gdy chorobie towarzyszy gorączka.

Morwa czarna, morwa biała

Zarówno morwa biała, jak i morwa czarna to skarbnice związków fenolowych, silnych antyoksydantów, w tym witaminy C, a także pektyn, tanin i garbników. Poza tym dostarczają również witamin z grupy B, witaminy PP oraz związków mineralnych, takich jak potas, wapń, fosfor czy magnez. Morwa czarna jest ponadto doskonałym źródłem żelaza, co medycyna alternatywna od dawna wykorzystuje w terapii anemii.

Dobroczynne działanie mają również kwasy organiczne występujące w owocach, takie jak kwas jabłkowy i cytrynowy, które możemy spotkać w preparatach rozjaśniających i normalizujących skórę. Wywary z morwy stosuje się z kolei do płukania jamy ustnej w celach odkażających i łagodzących. Pomogą również przy infekcji.

Owoce czy liście?

Głównym źródłem substancji czynnych są liście obu morw, dlatego w przebiegu chorób i profilaktycznie warto popijać przede wszystkim napary z suszu. To również preparaty z liści morwy Pomagają schudnąć, są dobre dla diabetyków, regulują pracę jelit i wspomagają procesy trawienne. Jeść zaś warto zwłaszcza owoce morwy czarnej, ze względu na zawartość żelaza i garbników.