Atlas roślin i ziół leczniczych

Gałka muszkatołowa

Gałka muszkatołowa

Wielu z nas dysponuje w kuchni sproszkowaną gałką muszkatołową, gdyż to popularna przyprawa służąca do wzmacniania smaku sosów, kremów i zup. Dodając ją do beszamelu być może jednak nie zdajemy sobie sprawy z jej wyjątkowych właściwości. Można z powodzeniem powiedzieć, że gałka muszkatołowa to roślina nietypowa, na której działanie lepiej uważać!

Muszkat jako symbol luksusu

Choć gałka muszkatołowa należy do popularniejszych przypraw i nie stanowi większej tajemnicy dla żadnego zdolnego kucharza, historia tej rośliny zdaje się przeczyć jakiejkolwiek pospolitości. Od wieków najdawniejszych uważano Orzechy muszkatołowca korzennego za wartościowe i niezwykłe. Przez długie stulecia w różnych rejonach świata były dostępne wyłącznie najbardziej zamożnym grupom społecznym. Dzieje tego drzewa są także splątane z kilkoma wojennymi epizodami.

Gałka muszkatołowa pochodzi z Wysp Korzennych przynależnych Indonezyjczykom, ale w czasach kolonialnych rozprzestrzeniła się na inne obszary za sprawą Imperium Brytyjskiego. Dziś rośnie m.in. w Singapurze czy na Grenadzie, gdzie nabrała wartości symbolicznej. Mówiąc o gałce muszkatołowej, mamy w zasadzie na myśli owoce muszkatołowca korzennego. Owoce te przypominają śliwkę, po dojrzeniu pękają i odsłaniają ciekawą pestkę, pokrytą czerwono-czarną osnówką, pod którą kryje się orzech – właściwe źródło przyprawy oraz … pewnej szczególnej substancji psychotropowej.

Za co niegdyś ceniono gałkę muszkatołową? Tak jak dziś używano jej jako przyprawy, w szczególności do uświetniania deserów i puddingów. Z orzechów tłoczono również tłuszcz o konsystencji masła, zwany masłem muszkatołowym. Orzechy były też łatwym źródłem substancji upajających.

Właściwości gałki muszkatołowej

Gałka muszkatołowa należy do grupy przypraw korzennych i tak samo jak one cechuje się specyficznym smakiem oraz Intensywnym działaniem. W ilościach, w jakich zwykle dodajemy ją do potraw nie powoduje żadnych niepożądanych efektów, jednak większa ilość tej przyprawy wykazuje lekkie działanie neurotyczne i rozluźniające.

Gałka muszkatołowa

W medycynie naturalnej wykorzystuje się te właściwości do znoszenia napięcia nerwowego, przeciwbólowo i przeciwreumatycznie. Muszkatołowiec pomoże ponadto zwalczyć niestrawność, ułatwia wypróżnianie się i rozluźnia mięśnie gładkie brzucha. Istnieją również doniesienia na temat tego, że gałka muszkatołowa ma działanie przeciwnowotworowe i zapobiega chorobie Alzheimera.

Uznawana jest także za środek wzmacniający potencję poprzez miejscowe zwiększenie ukrwienia w obrębie narządów płciowych. Nasiona zawierają witaminy z grupy B, potas, magnez i wapń. Są jednak interesujące głównie jako źródło mirystycyny, substancji psychoaktywnej, która nawet w niewielkich ilościach (już 5 g gałki muszkatołowej) może powodować zaburzenia percepcji, senność i oszołomienie. Natomiast w większym stężeniu prowadzi do niebezpiecznych reakcji organizmu, takich jak omamy, omdlenia, mdłości, zaburzenia pracy serca i układu moczowego.

Muszkat – olejek i masło

Z orzechów muszkatołowca produkuje się również olejek eteryczny oraz masło muszkatołowe. Olejek z gałki muszkatołowej zawiera więcej mirystycyny niż sproszkowana gałka muszkatołowa, ale jest też bogaty w przeciwbólowy i rozluźniający eugenol. Stosuje się go na bóle reumatyczne i bóle mięśni, a także w celu zniesienia napięcia nerwowego. Masło muszkatołowe wpływa z kolei kojąco i regenerująco na skórę, działa antyoksydacyjnie. Zarówno olejek muszkatołowy, jak i masło mają zastosowanie w kosmetyce, w produkcji balsamów, mydeł i perfum.