Rokitnik to wdzięczny krzew lub niewielkie drzewko o azjatyckich korzeniach, w Polsce spotykany nawet w miastach, ale uprawiany na niewielką skalę. Jest u nas rośliną chronioną. Rokitnik owocuje jesienią i przypomina pod wieloma względami jarzębinę. Jest prawdziwą skarbnicą antyoksydantów, kwasów i witamin. Rokitnik wspomoże wzrok i układ odpornościowy. Gdzie szukać rokitnika?
Rzadki okaz – rokitnik
Trudno jednoznacznie określić najważniejsze przeznaczenie rokitnika. Nad morzem, gdzie występuje najczęściej, jego gęste zarośla stanowią umocnienie wydm. Jego owoce z kolei mają bogate właściwości odżywcze, a produkowany z nasion olej jest bardzo skuteczny w łagodzeniu stanów zapalnych skóry. W ogrodzie rokitnik z pewnością będzie prezentował bogate walory ozdobne, w tym celu jest jednak uprawiany rzadko, z kilku powodów. Choć to krzew bardzo odporny na niekorzystne warunki atmosferyczne, a także mało wymagający pod kątem uprawy, rokitnik rośnie bardzo wolno. W dodatku kwiaty, a także najcenniejsze owoce rodzą jedynie osobniki żeńskie, a na etapie sadzenia trudno je jednoznacznie odróżnić od męskich.
Niemniej, owocujący rokitnik prezentuje się nad wyraz pięknie – pomarańczowe, niewielkie jagody kontrastują z ciemnozielonymi liśćmi. Jeśli jesienią urzeka nas widok jarzębiny, z pewnością nie przejdziemy też obojętnie obok krzewu rokitnika. Aby go spotkać nie musimy wcale jechać na wybrzeże. Rokitnik występuje też w zabudowie miejskiej – przy chodnikach, na skwerach i w parkach.
Rokitnik i jego właściwości prozdrowotne
Wykorzystanie rokitnika w medycynie naturalnej ma wielowiekową tradycję. Od dawien dawna stosuje się go zwłaszcza w zabiegach leczniczych na skórę, wspomagająco przy niedomaganiach żołądka i wątroby, a także podczas infekcji płuc i na polepszenie słabej kondycji organizmu. Współcześnie wiemy o rokitniku, że jest potężnym źródłem wielu szczególnie Cennych substancji prozdrowotnych. Zawiera bogactwo witamin i związków mineralnych, silnie działające antyoksydanty, aminokwasy, flawonoidy, kwasy organiczne, a także kwasy tłuszczowe.
Warto przy tym zwrócić uwagę na fakt, że rokitnik zawiera kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 i omega-6. Ale jeszcze ciekawsze jest to, iż stanowi on źródło witaminy B12, co wśród surowców roślinnych jest prawie niespotykane. Owoce rokitnika dostarczą nam również ważnej dla zdrowia i odporności Witaminy C oraz innych antyutleniaczy – zawierają jeszcze zanadto witaminy E oraz beta-karotenu, który ma korzystny wpływ na sprawność narządu wzroku.
Spożywanie rokitnika, oprócz zastrzyku witamin i związków bioaktywnych, da nam również lepszą odporność, wspomoże pracę wątroby, złagodzi kaszel oraz objawy przeziębienia i grypy. Rokitnik wypłasza z organizmu wolne rodniki, dzięki czemu spowalnia procesy starzenia organizmu i łagodzi stany zapalne. Jedzony regularnie przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi, uelastycznia i wzmacnia naczynia krwionośne, co ma znaczenie w profilaktyce zakrzepicy oraz miażdżycy.
Rokitnik dobry dla skóry
Ekstrakty z rokitnika mają właściwości nawilżające i przeciwstarzeniowe. Rokitnik spłyca zmarszczki, wygładza i odżywia cerę, łagodzi podrażnienia. Szczególnie Cennym surowcem kosmetycznym i pielęgnacyjnym jest olej z nasion rokitnika, który ogranicza stany zapalne skóry, koi skórę podrażnioną i poparzoną przez słońce, stymuluje regenerację. Olej ten stosuje się w przypadku poparzeń promieniowaniem radioaktywnym.
Kiedy zbierać rokitnik?
Przetwory z rokitnika znajdziemy w sklepach. Samodzielnie zaś zbieramy go tak Jak jarzębinę – najlepiej poczekać z tym do jesiennych przymrozków.