Atlas roślin i ziół leczniczych

Moringa olejodajna (Moringa oleifera)

Moringa olejodajna (Moringa oleifera)

Pochodząca z Indii i Pakistanu moringa, przez wzgląd na charakterystyczny smak swoich korzeni, nazywana bywa także drzewem chrzanowym. Z rodziny moringowatych wywodzi się około 13 gatunków roślin, ale to właśnie moringa olejodajna z powodu swoich wszechstronnych właściwości i zastosowania jest gatunkiem najbardziej rozpowszechnionym w uprawie. Co dokładnie zadecydowało o jej popularności?

Czym jest moringa?

Mimo, że moringa pochodzi z półwyspu indyjskiego, to obecnie uprawiana jest na szeroką skalę również w innych krajach Azji, a także w Afryce, Ameryce Południowej i Karaibach oraz wyspach na Pacyfiku. Jest tropikalnym drzewem, które może rosnąć nawet powyżej 10 metrów wysokości. Na jej rozpowszechnienie szczególny wpływ ma to, że jest odporna na suszę, rośnie szybko i nie potrzebuje wiele uwagi ze strony plantatorów. Co najważniejsze, nie dość, że wszystkie części moringi są jadalne, to wiele z nich posiada również zastosowanie w kosmetyce czy lecznictwie. 

Moringa olejodajna (Moringa oleifera) – jej skład zawiera w sobie wiele cennych składników takich jak: witaminy A, B, C, D i E, wapń, potas, aminokwasy, alkaloidy, saponiny, garbniki, steroidy, kwasy fenolowe, glukozynolany, kwasy tłuszczowe omega -3, 6 i 9,  flawonoidy: rutynę, kwercetynę, ramnetynę, apigeninę i terpeny. Jeżeli chodzi o zawartość boru, który jest niezwykle ważny dla prawidłowej pracy mózgu, to żadna inna roślina nie posiada go w sobie w takiej ilości jak właśnie moringa. Z kolei szpinak, znany z bogactwa w żelazo, ma go aż 25 razy mniej niż moringa! 

Produkty z tej rośliny wykorzystywane są także jako pasza dla bydła oraz biopaliwo.

Moringa olejodajna (Moringa oleifera)

Na co pomaga Moringa olejodajna?

Moringa należy do grupy tak zwanych superfood, czyli Najzdrowszego jedzenia na świecie, dlatego też posiada liczne właściwości lecznicze:

Co bardzo ważne, absolutnym przeciwwskazaniem wykluczającym moringę z użytku jest bycie w ciąży. Roślina ta bowiem może powodować skurcze macicy i poronienie. 

Zastosowanie w kosmetyce

Moringa przydaje się także w zabiegach pielęgnacyjnych. Olejek pozyskiwany z jej nasion korzystnie wpływa na stan skóry, nawilżając ją i wzmacniając. Polecany jest zwłaszcza dla osób z cerą suchą i dojrzałą. Olejek wcierany we włosy może z kolei pomóc je zmiękczyć i nadać dodatkowy połysk. Preparaty z moringi występują w różnych formach, takich jak wspomniany wcześniej olejek, ale także kapsułki lub jako sproszkowane liście. 

Przysmak  w domowej kuchni

Drzewo chrzanowe znajduje Szerokie zastosowanie w kuchni. Wspomniany wcześniej niejełczejący olej moringa można stosować również do jedzenia, jednakże należy podawać go na zimno, w celu zachowania jak najlepszych właściwości. Owoce i młode pędy można spożywać po uprzednim ugotowaniu. Młode liście, przypominające w swoim smaku rzeżuchę, można podawać w charakterze dodatku do sałatek, zup czy miksować w formie szejków i koktajli. W swojej sproszkowanej formie są znakomitym dodatkiem do jogurtów, serków czy hummusów.