trawa cytrynowa: właściwości

trawa_cytrynowaPalczatka cytrynowa nazywana inaczej trawą cytrynową to tropikalna trawa o długiej i grubej łodydze, posiadająca liście zarówno od strony górnej, jak i od strony korzenia. Pochodzi z Azji, lecz znana i uprawiana jest niemalże na całym świecie. Wykorzystuje się ją zarówno w wersji suszonej, jak też w wersji świeżej.

Często wykorzystywana jest w kuchni – dobrze komponuje się z mleczkiem kokosowym, jest wykorzystywana w kuchni indonezyjskiej oraz indyjskiej. To bardzo aromatyczna przyprawa, która z powodzeniem może być dodawana do sosów, zup, mięs oraz marynat.

Jakie właściwości medyczne posiada trawa cytrynowa? Z całą pewnością bardzo dobrze wpływa na trawienie, działa również przeciwdepresyjnie. Co więcej, uważa się, że trawa cytrynowa wymieszana z papryką pozwala uporać się z nudnościami oraz przewlekłym bólem menstruacyjnym.

Wiele właściwości leczniczych posiada również olejek pozyskiwany z trawy cytrynowej. Dawniej stosowany był w leczeniu owrzodzeń i stanów zapalnych, dziś wiemy, że hamuje on rozwój grzybów i posiada właściwości odkażające – jest wykorzystywany między innymi w leczeniu trądziku.

Przed zastosowaniem jakichkolwiek ziół należy skonsultować się z lekarzem.

Na co pomaga trawa cytrynowa?


Łacińska nazwa trawy cytrynowej

Cymbopogon citratus

Pozostałe zioła: