Atlas roślin i ziół leczniczych

Siemię lniane

Siemię lniane

Siemię lniane to niezastąpione remedium na dolegliwości żołądkowe, ale nie tylko. Ze względu na swoje zdrowotne właściwości stanowi cenny składnik codziennej diety. Dlaczego warto i w jakiej postaci jeść siemię lniane, by osiągnąć jak najlepsze efekty?

Jakie właściwości zdrowotne ma siemię lniane?

Siemię lniane kojarzone jest przede wszystkim z dolegliwościami żołądkowymi. Nie od dziś wiadomo, że nasiona lnu wpływają korzystnie na układ pokarmowy, niezależnie od tego, czy są spożywane w postaci zmielonej, czy nieprzetworzonej. Na tym nie kończą się jednak zastosowania tej niezwykłej rośliny. W ostatnich latach przeprowadzono wiele badań, które wykazały, że siemię lniane zapobiega tworzeniu się nowotworów i zmniejsza poziom cholesterolu we krwi.

Siemię lniane – superfood

Małe nasiona lnu mają brązowy lub złoty kolor, w wodzie pęcznieją i wydzielają charakterystyczny śluz. Ich zdrowotne właściwości znane były już starożytnym Egipcjanom, Chińczykom i Babilończykom. Obecnie siemię lniane jest powszechnie dostępne w sklepach i trzeba przyznać, że na fali trendów promujących zdrowe odżywianie generują dość duży popyt. Siemię lniane to w końcu superfood, bogaty w składniki odżywcze.

Cale ziarna czy zmielona masa?

Siemię lniane można spożywać zarówno w postaci całych ziaren, jak i zmielonej masy, choć efekty są różne zależnie od wybranego sposobu konsumpcji. Nasiona w postaci zmielonej okazują się bardziej przyswajalne, łatwiej uwalniają w żołądku cenne związki. Warto jednak podkreślić, że aby uzyskać optymalny efekt zdrowotny, należy mielić ziarna tuż przed konsumpcją, np. młynkiem do kawy. W przeciwnym razie produkt na skutek utleniania straci znaczną część wartości odżywczych.

Ziarna lnu można dodać do jogurtu, koktajlu, owsianki lub sałatki. Są idealnym dodatkiem do pieczywa i ciast, a w postaci gęstej pasty mogą być też substytutem jajek w różnych potrawach. Optymalna dawka to 10 g dziennie. Dietetycy nie zalecają spożywania więcej niż 50 g na dobę. Mimo właściwości rozkurczowych siemię lniane w zbyt dużych ilościach może doprowadzić do zaparć.

Siemię lniane

Co zawiera siemię lniane?

Siemię lniane zawiera wiele cennych składników odżywczych. Mowa tu między innymi o błonniku, lignanach i kwasach tłuszczowych omega-3. Jedna łyżka siemienia lnianego to aż 3 g błonnika. Ziarna zawierają dwie jego odmiany: rozpuszczalną (20-40%) i nierozpuszczalną (60-80%). Błonnik rozpuszczalny jest czymś w rodzaju naturalnego spoiwa, które wiąże treści przewodu pokarmowego i zapewnia na długo Uczucie sytości. Ponadto obniża poziom glukozy i cholesterolu we krwi. Błonnik nierozpuszczalny sprzyja prawidłowej pracy jelit, reguluje częstotliwość wypróżnień i zwiększa objętość mas kałowych (na skutek wiązania wody). Zapobiega też zaparciom, ale tylko przy wypijaniu dużych ilości wody.

Innym cennym składnikiem nasion lnu są lignany, czyli roślinne związki bioaktywne, wykazujące silne działanie antyoksydacyjne. Pod względem struktury i właściwości przypominają hormony płciowe – estrogeny. Wspierają pracę układu krążenia, chronią przed miażdżycą i chorobą wieńcową. Bezinwazyjnie regulują układ hormonalny – dlatego siemię lniane jedzą zwłaszcza kobiety w okresie menopauzy. Badania wykazały, że regularne spożywanie nasion lnu zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych piersi i jajnika, pomaga schudnąć osobom zmagającym się z nadwagą, poprawia stan skóry i włosów, a także wygasza przewlekłe stany zapalne.

Na jakie dolegliwości pomaga siemię lniane?

Nasiona lnu sprawdzają się idealnie w łagodzeniu dolegliwości żołądkowych. Ze względu na dużą ilość błonnika siemię lniane zapobiega zaparciom, wpływając korzystnie na Funkcjonowanie jelit. Jest także pożywką dla wielu pożytecznych gatunków bakterii, które oczyszczają organizm ze złogów. Ziarna lnu zalane wodą przybierają konsystencję kisielu i w takiej postaci najskuteczniej łagodzą dolegliwości bólowe ze strony układu pokarmowego.