Rdest ptasi to samopylna roślina jednoroczna lub dwuletnia z rodziny rdestowatych. Składa się z rozgałęzionych, wrzecionowatych korzeni, rozgałęzionej, rozścielonej, a zarazem twardej łodygi osiągającej długość 50 cm, eliptycznych drobnych, sinozielonych liści ułożonych naprzeciwlegle, białozielonych lub czerwonawozielonych kwiatów i owoców w kształcie trójkanciastych orzeszków o wielkości około 3 mm. Początkowo rdest ptasi występował tylko na półkuli północnej, obecnie, jednak, występuje niemalże na całej kuli ziemskiej (poza strefą tropikalną).
Właściwości i zastosowanie rdestu ptasiego
Owoce rdestu ptasiego są bardzo chętnie zjadane przez ptaki domowe, kury, kaczki, gęsi, stąd też wywodzi się nazwa gatunkowa chwastu.
To ziele rdestu ptasiego bogate jest w substancje lecznicze, w tym: flawonoidy, sole mineralne, krzemionkę, fenolokwasy, garbniki, cukry czy śluzy. I to właśnie ziele rdestu, najczęściej w postaci suszu (do przygotowywania naparów i odwarów), jako składnik mieszanek ziołowych czy dodawane świeże do sałatek, stosuje się w wielu schorzeniach, m.in.:
- chorobie reumatycznej, miażdżycy i skazie moczanowej,
- chorobach płuc i dróg oddechowych, przewodu pokarmowego i wątroby,
- w przeroście gruczołu krokowego.
Rdest ptasi ponadto, poprzez działanie moczopędne, pomaga usuwać z organizmu soli potasu, sodu i toksyny i ściągające. Może być stosowany również w postaci okładów na ciężko gojące się rany, oparzenia, czy jako płukankę w zapaleniu jamy ustnej/gardła.