Atlas roślin i ziół leczniczych

Jagodlin wonny (Ylang-Ylang)

Jagodlin wonny (Ylang-Ylang)

Jagodlin wonny jest gatunkiem rośliny z rodziny flaszowcowatych. Naturalnie spotkać go można w północno-wschodniej Australii, a także w południowo-wschodniej Azji (Archipelag Malajski oraz Półwysep Indyjski i Indochiński). Rozpowszechniona uprawa występuje w strefie klimatu równikowego. Z kwiatów rośliny wytwarzany jest aromatyczny olejek ylang-ylang. Nazwa ta wywodzi się z Malezji, gdzie określeniem “ylang-ylang” potocznie nazywa się jagodlin. Naturalizowany jest między innymi w Oceanii. 

Jagodlin wonny – O roślinie

Jagodlin wonny (Ylang-Ylang) występuje w postaci zimozielonego drzewa lub krzewu. Dorasta do 12 m wysokości. Jego kora jest gładka, w kolorze jasnej szarości. Ma kruche, długie i zwisające gałęzie, a młode pędy są lekko owłosione. 

Najczęściej zebrane są w grona lub wierzchotki, bardzo rzadko występują pojedynczo. Zwisające, osadzone na szypułkach o długości 1-5 cm. Ich rozwój następuje w kątach liści. Owłosione, zarośnięte przy podstawie, działki kielicha o owalnym kształcie mogą dorastać do 1 mm długości. Sześć płatków o kształcie równowąskim lub równowąskim lancetowatym mają zielony kolor, który następnie przebarwia się na żółto. Kwiaty posiadają od 10 do 12 nagich słupków w długości 4 mm, a ich podsadki są nietrwałe. 

Ich kształt cechuje bardzo duża zmienność – występują w formie podłużnej, eliptycznej, a także owalnej. Osadzone są na ogonku długości 1-2 cm. Nasady liści są zaokrąglone, ścięte lub rozwarte, a wierzchołki ostre albo spiczaste. Brzegi blaszki są nieco karbowane. Ich długość wynosi od 9 do 23 cm, a szerokość od 4 do 14 cm. 

Owoc i jego zastosowanie

Posiadają czarne ubarwienie i tworzą owoc zbiorowy w kształcie od jajowatego do podłużnego. Długość owoców wynosi 1,5-2,5 cm długości i 1 cm szerokości. Posiadają we wnętrzu od 2 do 12 nasion. 

Rozwija się w miejscach wilgotnych oraz półsuchych. Zapylane przez chrząszcze kwiaty zaczynają swój rozwój w kwietniu. Mają one mocno zróżnicowany zapach, w przypadku roślin występujących dziko może być nieprzyjemny.
Jagodlin uprawiany jest na Madagaskarze, Filipinach czy Komorach. Spełnia tam funkcję rośliny ozdobnej. Ze względu na swój efektowny wygląd, kwiaty wykorzystywane są do tworzenia wieńców. Charakteryzuje się właściwościami antyseptycznymi oraz hipotensyjnymi. Z kwiatów jagodlina pozyskuje się także Cenny olejek ilangowy.

Jagodlin wonny (Ylang-Ylang)

Jagodlin wonny właściwości

Główną zaletą jagodlinu jest pozyskiwany z jego kwiatów olejek ylang-ylang. Ma on działanie uspokajające i relaksujące, dlatego często korzysta się z niego w terapiach zwalczających stres czy jako pomoc w walce ze stanami depresyjnymi. 

Właściwości olejku ilangowego: 

Ponadto z macerowanych kwiatów jagodlina wonnego wytwarza się krem o wyjątkowym zapachu. Kosmetyk nazywany “makassar” potrafi bardzo Skutecznie odżywić włosy suche lub zniszczone. Krem stosować można również jako balsam do ciała, który nawilża i regeneruje skórę.