Naturalne kosmetyki

Masło shea

Masło shea

Afrykańskie masło shea to absolutny lider wśród maseł roślinnych. Jest najczęściej wykorzystywanym surowcem tego typu w przemyśle kosmetycznym. Jego właściwości są wyjątkowo uniwersalne, a działanie regeneracyjne i ochronne nie ma sobie równych. Skąd pochodzi masło shea i jakie dobroczynne substancje zawiera?

Pochodzenie masła shea

Źródłem masła shea, znanego też pod nazwą masło karite lub Galam, są orzechy wyjątkowego afrykańskiego drzewa – masłosza. Masłosz Parka (nazwany tak w nawiązaniu do jego europejskiego odkrywcy, podróżnika i badacza, Mungo Parka) rośnie wyłącznie w Środkowej Afryce, m.in. w Sudanie, Etiopii, Kamerunie czy Nigerii. Występuje pod łacińską nazwą Butyrospermum Parkii, i to właśnie ją bardzo często widzimy na etykietach wielu kosmetyków. Pozyskiwany z owoców masłosza olej roślinny jest bowiem jednym z najchętniej wykorzystywanych surowców kosmetycznych. Na jego bazie produkuje się balsamy, kremy, odżywki, a także kosmetyki do pielęgnacji ust, włosów i dłoni. Masło shea to poza tym produkt jadalny, o wysokiej zawartości substancji odżywczych. W Europie rzadko jednak używa się go w kuchni, inaczej niż w krajach afrykańskich.

Owoce drzewa masłowego – źródło cennego oleju shea

Drzewo masłowe, czyli masłosz Parka, to potężny, długowieczny okaz. Afrykańczycy uważają je za święte, dlatego zbiory owoców shea obwarowane są licznymi rytuałami. Mogą je zbierać wyłącznie kobiety, a rozpoczęcie okresu zbiorów poprzedza obrzęd zwany Begu, podczas którego składa się ofiarę z koguta i spożywa potrawę z tłuszczu pierwszych zerwanych owoców.

Żółtozielone owoce masłosza są wielkości naszych śliwek, a we wnętrzu każdego z nich znajdziemy pojedyncze nasiono, w połowie wypełnione drogocennym tłuszczem. W tradycyjnej metodzie produkcji masła karite, afrykańskie kobiety wybierają tłuszcz własnoręcznie, następnie parokrotnie mieszają z wodą, gotują i suszą. Tak powstałe masło ma dość zbitą konsystencję, jasnokremową barwę i delikatny zapach. W sezonie z jednego drzewa da się wytworzyć około 1 kg masła shea. Masłosz nie jest jednak gatunkiem plantacyjnym. Rośnie wyłącznie dziko, na własnych zasadach. Oczywiście istnieją zmechanizowane metody zbioru i pozyskiwania oleju z jego nasion, nie zwiększa to wszak jego ilości.

Wpływ masła shea na stan skóry

Rdzenni mieszkańcy Afryki stosują masło shea zarówno w kuchni, jak i w pielęgnacji. Ma ono dla nich nieocenione właściwości kosmetyczne, zwłaszcza ochronne i regeneracyjne. Pozwala bowiem ochronić skórę przed silnym słońcem i wiatrem, jest naturalnym filtrem UV, łagodzi podrażnienia po ukąszeniach owadów, pozwala nawilżyć i odżywić suchą skórę, a także skrócić czas regeneracji i bliznowacenia. Można smarować nim skórę niemowląt i małych dzieci. Europejczycy powinni docenić masło shea przede wszystkim za właściwości ochronne i pielęgnacyjne w stosunku do skóry wrażliwej. Nadaje się ono znakomicie do nawilżania oraz regeneracji skóry atopowej i suchej.

Skład chemiczny masła shea

Bogate właściwości oleju z nasion masłosza zawdzięczamy zawartości Kwasów tłuszczowych nienasyconych (kwas oleinowy i linolowy) Oraz nasyconych (kwas stearynowy i palmitynowy), a także witamin A i E, fitosteroli, alkoholi terpenowych, triterpenoidów oraz polifenoli. Spośród tych ostatnich skład masła shea zasilają m.in. kwercetyna, kwas galusowy, a także kwas trans-cynamonowy, będący naturalnym filtrem przeciwsłonecznym.

W zależności od obszaru pochodzenia, masło shea może nieco różnić się stężeniem podanych związków. Zawsze jednak możemy uznać je za Bezpieczne dla skóry i działające korzystnie na jej kondycję. Ma wysokie walory antyoksydacyjne, co oznacza, że chroni skórę przed przedwczesnym starzeniem. Masło karite zatrzymuje w skórze wilgoć, wpiera walkę z rozstępami, cellulitem i widocznymi bliznami. Stanowi świetną bazę pod domowej produkcji dezodorant, ponieważ ma działanie antybakteryjne. Bardzo dobrze odżywia i regeneruje włosy łamliwe, suche, zniszczone. Można je stosować na rogowaciejącą i popękaną skórę stóp.

Dodaj komentarz