Yerba Mate

Yerba Mate czy kawa? Które z nich wybrać i czym się różnią od siebie.

Kawa czy Yerba Mate

Kawa i Yerba Mate to dwa napoje spożywane między innymi w celu pobudzenia i zwiększenia koncentracji. Różni je nie tylko smak czy sposób przyrządzania, ale przede wszystkim skład oraz właściwości. Oba specyfiki mają swoje wady i zalety. Który z nich warto zatem wybrać?

Kawa a Yerba Mate – pochodzenie

Podstawową różnicą pomiędzy kawą a Yerba Mate jest ich forma. Kawę wytwarza się z palonych ziaren, które następnie podlegają mieleniu. Ziarna pochodzą z wiecznie zielonej rośliny kawowca, który pierwotnie porastał tereny Etiopii. Yerba Mate to z kolei napar z liści i patyczków wiecznie zielonego ostrokrzewu paragwajskiego. Naturalnie roślina ta występowała głównie w lasach deszczowych Ameryki Południowej. Od wieków specyfik spożywali Indianie, zamieszkujący współczesną Argentynę, Brazylię i Paragwaj.

Kawa i jej właściwości

Kawa jest jednym z najpopularniejszych źródeł kofeiny. Jej smak i aromat sprawiają, że ma wielu wielbicieli, którzy piją ją wyłącznie dla przyjemności, nie zaś dla efektu pobudzenia. Zaletą Kawy jest jednak stosunkowo szybkie działanie. Obecna w niej kofeina błyskawicznie pokonuje barierę krew-mózg, a tym samym poprawia koncentrację i zwiększa motywację do działania. Maksymalne stężenie kofeiny w organizmie ma miejsce na około 20 – 30 minut po wypiciu Kawy.

Chociaż działa ona szybko, to równie szybko ulega też neutralizacji. Czas pobudzenia szacuje się zatem na około 3 do 6 godzin. Poza tym, warto wiedzieć, że w zaparzonych ziarnach Kawy znajdziemy antyoksydanty, czyli substancje, które chronią komórki przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. Kawa działa także pobudzająco na metabolizm i redukuje uczucie zmęczenia w trakcie prac fizycznych.

Kawa czy Yerba Mate

Przy umiarkowanym spożyciu wpływa pozytywnie na układ krążenia, a pita długofalowo zmniejsza ryzyko wystąpienia takich schorzeń, jak choroba Parkinsona i Alzheimera. Jakie są wady Kawy? Nadmierne spożycie tego napoju może w bardzo krótkim czasie doprowadzić do rozdrażnienia i gwałtownego osłabienia organizmu, gdyż przyjmowana regularnie i w dużej ilości kofeina zwyczajnie traci swoje działanie pobudzające.

Yerba Mate kontra kawa

Napar Yerba Mate podobnie jak kawa dostarcza organizmowi naturalnej kofeiny, obecnej w suszu z ostrokrzewu paragwajskiego. Różnice pojawiają się dopiero na etapie oddziaływania tej substancji na układ nerwowy człowieka.Yerba pobudza wolniej, jednak okres wzmożonej koncentracji utrzymuje się dzięki niej znacznie dłużej.

Po wypiciu ziołowego naparu nie występuje także efekt osłabienia, charakterystyczny dla momentu, w którym kofeina “przestaje działać”. Poza tym, Yerba Mate to dobre źródło antyoksydantów i witamin, między innymi witaminy A i C. Regularnie spożywana wpływa pozytywnie na pracę układu krążenia, a także wspiera utrzymanie niskiego poziomu złego cholesterolu.

Dzięki zawartości magnezu i witamin z grupy B ma korzystny wpływ na układ nerwowy i mięśniowy – stabilizuje nastrój, uodparnia na stres i zwalcza długotrwałe uczucie osłabienia oraz senności. Jej dodatkową zaletą jest także wywoływane po wypiciu uczucie sytości, wartościowe dla osób na diecie odchudzającej.

Yerba i kawa – co wybrać?

Wybór pomiędzy Yerbą a kawą uzależniony jest między innymi od indywidualnych preferencji smakowych oraz efektu, jaki pragniemy uzyskać. Napar ziołowy jest bardzo charakterystyczny, a ponieważ najczęściej spożywa się go bez cukru – również zdrowszy.

Długofalowe efekty picia Yerba Mate są zdecydowanie korzystniejsze dla organizmu niż picie Kawy, jednak osoby bardzo przyzwyczajone do smaku małej czarnej lub zabielonej mogą mieć problem z przyzwyczajeniem się do zupełnie innego smaku naparu z ziół.