Naturalne kosmetyki

Co warto wiedzieć na temat alg? Zastosowanie w kosmetyce i nie tylko.

Algi

Za sprawą swoich właściwości algi stały się niezwykle popularne w kosmetyce. Są bogate w pierwiastki, dlatego wiele firm farmaceutycznych wykorzystuje je do wytwarzania swoich produktów. Co warto widzieć na ich temat? Dlaczego są tak popularne? Jaki mają skład? Przekonajmy się!

Czym są algi?

Algi, Glony, czy też wodorosty to nic innego jak rośliny wodne, które każdy z nas może spotkać w oceanach, morzach, jeziorach, a niekiedy nawet akwariach. Ich długość wynosi od kilku milimetrów do nawet kilku metrów. Jak już wspomnieliśmy, algi gromadzą wiele pierwiastków, dlatego bardzo często wykorzystuje się je podczas produkcji kosmetyków. Za sprawą swoich właściwości wachlarz sposobów, ich użycia jest naprawdę spory.

Jakie substancje zawierają algi?

Na samym początku należy jasno zaznaczyć, że właściwości poszczególnych alg różnią się od konkretnego rodzaju. Mimo tego wiele składników jest wspólnych, nawet kiedy mamy do czynienia z takim samym gatunkiem rośliny. W Algach znajdziemy przede wszystkim tłuszcze, białka, związki jodu, węglowodany, chlor, potas, żelazo, magnez.

Warto również zaznaczyć, że rośliny te zawierają także śladowe ilości kobaltu, miedzi, wanadu, cynku, strontu oraz całą masę witamin.
Kwas alginowy, jaki występuje w Algach, charakteryzuje się swoimi zdolnościami do abosorpcji Wody. Właśnie dzięki tej cesze znalazł on swoje zastosowanie w przemyśle kosmetycznym oraz spożywczym. Kiedy mamy z nim do czynienia, jako dodatkiem do żywności, przyjmuje on nazwę E400. W związku z tym jego zadaniem jest pełnienie funkcji emulgatora w czasie produkcji napojów czy też lodów. 

Nie możemy również nie wspomnieć, że według szacunków to polisacharydy stanowią aż 60 procent czynnych substancji w Algach. Najważniejszą z nich jest oczywiście kwas hialuronowy, który odgrywa bardzo istotną rolę w przemyśle kosmetycznym. To właśnie dzięki stosowaniu preparatów algowych, w których go nie brakuje, nasza skóra staje się elastyczna oraz jędrna.
Sorbitol oraz D-mannitol to alkohole hydroksylowe, które również znajdują się w składzie alg.

Algi

Dokładnie tak samo, jak polisacharydy są niezwykle ważne w kosmetyce, gdyż nawilżają oraz odżywiają naszą Skórę. Co więcej, regulują one także procesy, jakie w niej zachodzą, a szczególnie produkcję łoju. Warto wspomnieć, że kosmetyki, które produkuje się z użyciem alg, świetnie nadają sie do cer tłustych oraz mieszanych. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że hamują rozwój bakterii oraz regulują funkcję naszych gruczołów łojowych.

Nie mniej ważnym składnikiem alg są tak zwane lipidy. To nie nasycone kwasy tłuszczowe, do których zaliczamy:

  • Kwas eikozapentaenowy;
  • Kwas arachidonowy;
  • Kwas linolowy;
  • Kwas gamma-linolenowy.

Są one odpowiedzialne za odbudowę, a także ochrone naszego naskórka, działają przeciwzapalnie, antyalergicznie oraz łagodzą podrażnienia. To właśnie za sprawą tych właściwości algi są wykorzystywane w czasie produkcji kosmetyków, które przeznaczone są dla osób borykających się z cerą suchą oraz skłonną do podrażnień.

Jakie rodzaje alg możemy wyróżnić?

Algi słodkowodne, jakie używane są w kosmetyce to głównie chlorella oraz spirulina. Ta druga cechuje się niezwykle dużą zawartością witamin, minerałów oraz aminokwasów, dzięki czemu bardzo szybko zyskała na popularności i jest środkiem, który wspomaga zachowanie młodości.

W kosmetycznym przemyśle używana jest do produkcji preparatów, których zadaniem jest regenerowanie, odmładzanie oraz gojenie skóry. Jeśli będziemy systematycznie stosowali kosmetyki, w których składzie znajduje się spirulina, to nasza skóra będzie świeża, a jej kolor będzie zdrowy. Właściwości chlorelli sprawiły, że produkty, do których produkcji została użyta, przeznaczone są do celów oczyszczających oraz pielęgnujących. 

Zielenice, krasnorosty czy brunatnice to tak zwane algi morskie. Ich cechy są zbliżone do słodkowodnych, jednak w krasnorostach spotkamy się z największą ilością agaru, a w brunatnicach kwasu alginowego. Zielone algi to rośliny, które najczęściej wykorzystywane są w czasie produkcji kosmetyków przeznaczonych do oczyszczania skóry. Najpopularniejsze są algi czerwone, które działają łagodząco, oczyszczająco oraz nawilżająco.

Do czego wykorzystuje się algi?

Jak się można domyślić, algi mają naprawdę wiele zastosowań. Przede wszystkim stosuje się je na cellulit. Brunatne oraz zielone algi znajdują się w składach wielu balsamów. Dzieje się tak za sprawą kwasu alginowego, który znacząco poprawia mikrokrążenie w naczyniach włosowatych. Algi pomagają również w walce z trądzikiem oraz wzmacniają nasze naczynka. Dzieje się tak za sprawą sporej ilości węglowodanów oraz siarki.

Nie możemy również nie wspomnieć, że rośliny te sprawiają, że nasza skóra jest elastyczna oraz jędrna, a przecież tego chce każdy z nas.